Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Ergenlerde Testosteron 2

Kızlarda ergenliği başlatan hormon, östrojendir, ama böbrek üstü bezlerinden ve overlerden (yumurtalıklardan) de az miktarda da olsa testosteron salgılanır.

Genellikle kızlarda salgılanan testosteron benzeri hormonlar zayıf etkilidir; ancak fazla salgılanmaları durumunda, yani bazı hastalıklarda kızlarda da erkek tipi tüylenmeler hatta bazı testosteron salgılayan tümörlerde erkek tipi adele gelişimi de olabilir.

Ergenlik gecikmesinde testosteron seviyesi düşük seyreder. 13,5 yaşına kadar testosteron salgılanmazsa, bu çocuklar akranlarından geri kalırlar. Daha sonra ergenlik başladığında akranlarını yakalayabilirler. Ancak bazı hastalarda testosteron hormonu salgılanmaması durumu organik olarak söz konusu olabilir ve bu hastalara dışarıdan ilaç şeklinde testosteron vermek gerekir.

Eğer 13.5 yaşına kadar ergenlik başlamamışsa, çocuk akranlarından kısa ise, cinsel gelişme olmadığı için stres yapıyorsa; daha fazla beklemeye gerek yoktur. Çok düşük doz testosteronla, ergenlik başlatılabilir, ondan sonra çocuk kendi hormonunu salgılar yani ergenlik başlamış olur.

Hipogonadism dediğimiz, kalıcı olarak testosteron salgılanması olmayan çocuk ve erişkinlerde, tedavi olarak testosteron vermek gerekir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.