Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Türk usulü "Hollywood Sendromu"

Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim dünyasında "Hollywood sendromu" sıkça kullanılan bir deyimdir. Bilim adamlarının, üst düzey bilimsel yayınları, hakemli, saygın dergilerde yayınlandığında kendilerinde Hollywood starı gibi bir ayrıcalık ve farklılık hissederler ve isimlerinin bilim dünyasında varlığının devam etmesi için çalışırlar; daha çok dergide yayınlarını görmek isterler ve bu böylece devam eder.

Türkiye'deki "Hollywood Sendromu" ise, ABD'nin tam tersi bilim dışı ortamda seyrediyor. İsimlerinin önünde prof, doç veya öğretim üyesi olan bazı akademisyen veya meslek erbabları, Hollywood sendromunu daha çok televizyon veya yazılı basında boy göstermek şeklinde yaşıyor; bazı sansasyonel çıkışlarla sürekli TV veya yazılı basında görünmek ihtiyacını hissediyorlar. Bu kişilerin kimlikleri incelendiğinde sağlıkla ilgili konuşanların hekim dışı kimseler oldukları ve kendi ürünlerini pazarlama telaşında bulundukları gözleniyor. Örneğin, diyabetin otla tedavisi, boy uzatan karışımlar, tansiyon düşürme, kuvvet verme karışımları gibi...

Bir diğer "Hollywood Sendromu"na yakalanan grup ise bazı öğretim üyesi hekimler… "Süt içmeyin" diyen genel cerrah veya onkolog, "Tansiyon düşürme ilacı almayın" diyen göğüs hastalıkları uzmanı, "GDO'lar zararlıdır, çocuklarda erken ergenlik yapar, kanser yapar" diyen, "yumurta kolesterolü yükseltmez" diyen kalp cerrahı...

KİŞİSEL MENFAATER NEDENİYLE OLANLAR…
Konunun uzmanı olan, yıllarını bu bilim dallarına vermiş olan öğretim üyeleri gerçeği söyleyince de onları haksızlıkla ve bilgisizlikle suçlayabilen, her şeyi bilen (!) bu bilim adamlarının ortaya attıkları tezlerin birkaç dergide yayınlanan makale bilgisi olduğunu ne yazık ki halkımız bilmiyor. Bu kişiler de bir bilginin kesinleşmesi için, bir iki araştırma makalesinin yeterli olmadığını; birçok saygın merkezin çalışmaları sonucunda ortak görüş elde edildiği zaman ancak halkla paylaşılabilineceğini bilmelerine rağmen, "Hollywood Sendromu" nedeniyle sürekli TV'lerde yer alıp halka yanıltıcı bilgiler veriyorlar. Çocuklar süt içmiyor, insanlar tansiyon ilacı kullanmıyor, ot bulamaçlarına paralar verip diyabet tedavi etmeye, boy uzatmaya kalkılıyor.

Meşhur Ducan diyetinin mucidi Dr. Pierre Ducan'ın, "Bir doktor,  görüşlerinin toplumda uyandıracağı yankının farkında olmalıdır" maddesine aykırı hareket ettiği nedeniyle Fransa'da etik kurul tarafından cezalandırılıp, lisansının engellenmek üzere olduğunu hatırlatmak isterim. Türkiye'de de böyle caydırıcı cezalar olmadıkça, ne yazık ki kişisel menfaatler için, topluma yanıltıcı bilgiler vermek devam edecek gibi gözüküyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.