Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Ailelerin kafası haklı olarak çok karışık!

2 gün önce Kars’tan bir telefon aldım. Aile 3 yaşındaki çocuğunda açlık kan şekeri ve insülin baktırdığını, insülin normalin biraz altında çıktığı için pankreası çalışmıyor diye düşünerek çok telaşlandıklarını, diyabet veya pankreas kanseri olabilir mi, diye düşündüklerini öğrendim. Televizyon ve yazılı basından etkilenerek, tetkik yaptırmışlar.


Gün geçmiyor ki medyada, sağlıkla ilgili değişik flaş haberler ortaya çıkmasın ve halka değişik tavsiyelerde bulunulmasın! Ne yazık ki, bu haberler kontrolsüz yayınlanıyor ve bazen iş iyice çığırından çıkıyor. Örneğin, 2 gün önce internet kanallarında ve birkaç gazetede, bir firmanın danışmanı, GDO’lu gıda ile beslenen bir inekte homoseksüellik gözlendiğini belirtmiş ve bu konuda yerel basında yer almıştı.

En son güncel konu da GDO’dan sonra nişasta bazlı şekerler (NBŞ) ve bunların pankreas kanserine yol açtığı...  Tartışma programlarında halka pankreas kanseri salgını olduğu söyleniyor, dayanak olarak da fare deneyleri ve gözlemler aktarılıyor. Bilimsel açıdan değerlendirildiğinde, sakkarozun yani çay şekeri veya toz şekerinde yüzde 50’si fruktoz, yüzde 50’si de glukozdur; yani NBŞ’li mısır şurubundaki orana çok yakındır.

Sadece fare deneyleri ile bilgi aktarılamayacağını, insan deneyleri ile de bu bilginin pekiştirilmesi gerektiğini ve de bir konu hakkında kesin yargıya varılabilmesi için, klasik bilgi haline gelip, bilimsel kitaplarda yer aldıktan sonra, ancak kesin konuşulabileceğini bu kişilere aktarmak gerekiyor. 

BİLGİ KİRLİLİĞİ VE KAOS HER YERDE…
Herkes, her konuda bilimsel araştırma yapabilir ve bunları yayınlayabilir. Bunlar, o gurubun görüşlerini aksettirir, kesin doğru demek değildir. Bu bilgiler kesinmiş gibi konuşmak, bilgi kirliliğine ve kaosa yol açar; tıpkı bugün olduğu gibi…

Olan ailelere oluyor ve çocuklara ne yedireceklerini, nasıl davranacaklarını bilemez hale geliyorlar.

Şunlar unutulmamalıdır:
* Birey ve toplum sağlığının korunmasında yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite esastır.
* Tüm besin öğelerinin yetersiz ya da fazla alınması insan sağlığını olumsuz etkiler.
* Normal şekerde (çay şekeri) olduğu gibi, yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde glukoz ve fruktozdan oluşan NBŞ’lerin de normal miktarda tüketildiği taktirde insan sağlığına zararlı olduğuna dair henüz geçerli bilimsel kanıt ortaya konmamıştır.
* Ancak, diğer gıda maddelerinde de olduğu gibi, NBŞ’nin uzun süreli ve fazla miktarda tüketilmesi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir ve obeziyete yol açar. Obezlerde kanser riski de dahil olmak üzere, birçok hastalık normal kilolu kişilere göre daha sık gözlenir.

Bilimsel kuruluşlar, tüketilecek gıdaların mevsiminde yetiştirilmiş olması ve her bir gıdadan normal ölçülerde tüketim yapılmasını önermektedirler.

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.