Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPÜK
Prof. Dr.  REFİKA ERSU
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocukluk çağı astımı

Bu yazımda, çocukluk çağında görülen astım hakkında doğru bilinen yanlışlardan söz edeceğim...

Astım sık görülen, çok konuşulan bir hastalık. Ama bazen astımla ilgili gerçeği yansıtmayan bilgiler paylaşılıyor ve aileler de çocukları ve kullandıkları ilaçlar hakkında endişeleniyorlar. Sık karşılaştığımız sorulara cevap vererek bu endişeleri gidermek yararlı olabilir diye düşündüm. Bu tür yanlış bilgilerin nasıl uykusuz gecelere yol açabileceğini anne olunca anladım ben de! Bu sitede birçok bilgi paylaştık astım ile ilgili, burada sorularınıza cevap bulamazsanız, diğer yazılara da bakın mutlaka ya da bize sorun lütfen.

Herkese çocuklarıyla sağlıklı, mutlu bir yıl diliyorum. Neşemiz bol olsun, sevgiyi ve sevinci paylaşalım, ülkemizde ve dünyada barış olsun...

ASTIM İLAÇLARI BAĞIMLILIK YAPAR!
Doğru değil. Astım kronik bir hastalıktır, bu nedenle hastaların ilaçlara gereksinimi vardır, ancak bunun nedeni ilaçların bağımlılık yapması değil, hastalığın devam ediyor olmasıdır.  Şikayetler en düşük ilaç dozuyla kontrol altında ise ilaçların kesilmesi doktorunuzun kontrolü altında planlanabilir.

Eğer çocuğum astım ilacını uzun süreli olarak her gün alırsa ilaç etkinliğini yitirir ve çok hasta olduğunda işe yaramaz.

Doğru değil. İlaçlar farklı şekilde çalışırlar. Bazı ilaçlar düzenli kullanıldıklarında işe yararlar, bazıları da şikayet olduğunda kullandığınızda işe yarar. Çocuğunuzun aldığı ilaçları ve ne şekilde kullanılmaları gerektiğini bilmeniz önemlidir. Astım şikayetlerini azaltan ve atakları önleyen ilaçların düzenli kullanılmaları gerekir. Şikayet olunca kullanılan rahatlatıcı ilaçların ise düzenli kullanılmalarına gerek yoktur.

Astım tedavisinde kullanılan steroid, sporcuların kullandığı veya kilo aldırıp tansiyon yükselmesi yapan steroidle aynıdır.

Doğru değil. Uzun süre ağız veya iğne yoluyla yüksek doz kullanılan steroidlerin önemli yan etkileri vardır ve hastalıkları nedeniyle uzun süre yüksek doz ağız veya iğne yoluyla steroid alan kişilere bu konuda bilgi verilmelidir. Ancak astım tedavisinde düşük doz ve havayoluna verilerek kullanılan ilaçlar yan etki açısında uygun doz ve şekilde kullanıldığında güvenlidir.

ÇOCUĞUN ŞİKAYETİ GEÇTİYSE...
Çocuğum kendini iyi hissediyor ve şikayeti yoksa astımı geçmiştir ve ilaçlarını kesebiliriz.

Doğru değil. Astım kontrol altında, ancak ilaçlar doktorunuzla konuşarak kesilmediyse çocuğunuzun şikayetleri tekrar başlayabilir veya çocuğunuz astım atağı geçirebilir.

Bebeklere ve küçük çocuklara astım ilaçlarının buhar yoluyla verilmesi en etkili yöntemdir.

Doğru değil. Ara cihaz kullanarak verilen sprey ilaçlar da tedavide son derece etkindir. Buhar yoluyla verilen ilaçların dozu daha yüksektir ve ataklarda kullanılabilir, ancak ağlarken kullanılması ve maskenin çıkarılarak kullanılması etkinliğini azaltır. Ayrıca ilaçların buhar olarak verilmesi süreyi çok uzatır.

ASTIMLI ÇOCUK VE SPOR
Çocuğumun astımı varsa diğer çocuklarla birlikte oynamamalı; spor dersine katılmamalı veya spor yapmaması daha iyi olur.

Doğru değil. Tüm çocukları (ve tabii erişkinlerin de) sağlıklı kalmaları için oyun oynamaları ve egzersiz yapmaları gerekir.  Astım şikayetleri uygun ilaçlarla kontrol altında olan çocuklar spor dersine katılabilir ve istedikleri sporu yapabilirler.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.