Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPÜK
Prof. Dr.  REFİKA ERSU
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Krup

Çocuğunuz gece köpek havlar tarzda öksürdü ve kapıp acile götürdüyseniz biliyorsunuzdur; "krup" diye bir hastalık var.

Krup sıklıkla 6 ay ve 3 yaş arasındaki bebekler ve çocuklarda görülen tipik havlama tarzında öksürükle bulgu veren viral bir hastalıktır. 6 yaşın üstündeki çocuklarda seyrek görülür. Sonbahar ve erken kış aylarında daha sıktır.

KRUP'UN NEDENLERİ

En sık krup etkenleri parainfluenza veya influenza gibi virüs dediğimiz mikroplardır, bu etkenlerle enfeksiyonlar sık görülür ve birçok çocukta krup oluşmaz. Ancak enfeksiyon soluk borusunun girişi ve soluk borusunda şişliğe neden olursa krup tablosu görülür.

Virüs önce burun ve boğazı enfekte eder ve sonra solunum yolu boyunca soluk borusunun girişi ve soluk borusuna yayılır. Enfeksiyon ilerledikçe bu bölgeler şişer ve havanın akciğerlere gitmesi zorlaşır. Viral enfeksiyon sırasında aynı bölgede bakteriyel enfeksiyon da gelişebilir ve daha hastalığın daha ağır seyretmesine yol açabilir. 

Krup genellikle hafif seyreder ve bir haftadan kısa sürer. Ancak tablonun daha ağır seyretmesi de olasıdır. Semptomlar burun akıntısı ile başlayıp 12-48 saat içersinde nefes almada zorluk ve havlar tarzda öksürük ile devam eder. Semptomlar genellikle gece daha yoğundur.  Bu nedenle acile daha çok başvurur kruplu çocukların aileleri, ancak hafif kruplu hastalar bazen yolda soğuk havaya maruz kalıp rahatlar. Aileler doktora çocuklarının evde ne kadar hasta olduğunu anlatırken aslında herkes mutludur, ne çocuk artık çok hastadır, ne aileler çok endişelidir ne de doktor telaşlıdır!

Krup semptomlarına yol açan virüsler öksürük, hapşuruk ve sekresyonlarla kolaylıkla yayılır ve bulaşıcıdır. Özellikle evde başka küçük çocuk varsa enfeksiyondan korunma önlemleri alınmalıdır.

KRUP TANISI NASIL KONULUR?
Krup tanısı tipik semptomlar ve havlar tarzda öksürük varlığında konur. Radyolojik veya laboratuar testleri genellikle gerekmez.  
Krup tedavisi semptomların ağırlığına göre değişir. Hafif semptomları olan çocuklar evde tedavi edilebilir. Orta-ağır belirtileri olan çocuklar veya durumunun kötüye gitme olasılığı olan çocuklar acil olarak hastane veya acil serviste tedavi edilmelidir.

HAFİF KRUP:
Hafif semptomu olan çocuklar evde tedavi edilebilirler. Nemlendirici karşısında veya banyoda sıcak suyu açarak buharında oturmak çocukların daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir. Ağlamak semptomları kötüleştirdiği için sakin bir ortam yaratmak ta önemlidir. Hafif ateş için ateş düşürücü verilir. Çocuğunuzun yeterli sıvı alması önemlidir, hem sekresyonların daha kolay atılmasını sağlar hem de susuz kalmasına engel olur. Buna rağmen çocuğunuzun durumu iyiye gitmiyorsa hastaneye başvurmak gerekir.

Sıcak nemlendiricilerin yanıklara neden olma riski olduğu için kullanılması önerilmez.
İlaçlar: Krup tedavisinde en önemli ilaç buharlaştırarak veya ağız ya da iğne yolu ile verilen steroidlerdir.  

ORTA AĞIR KRUP:
Ağır krup ciddi bir tablodur ve acil olarak tedavi edilmelidir.
•    Gerekiyorsa oksijen tedavisi.
•    Eğer çocuğunuz ateşliyse ağızdan sıvı alımı yeterli değil veya hızlı nefes alıp verdiği için ağızdan beslenmesi uygun değilse damardan sıvı tedavisi.
•    Steroid tedavisi buhar olarak, ağızdan veya iğne yolu ile verilir, genellikle tek doz yeterlidir.
•    Epinefrin buhar yoluyla verilince havayolundaki şişliği azaltır ve steroidten daha hızlı etkisini gösterir ancak etkisi de daha kısa sürelidir.
•    Antibiotikler, öksürük şurupları, dekonjestan şuruplar veya uyku hali de yapan antihistaminik şuruplar krup tedavisinda kullanılmaz.  

KRUPTAN NASIL KORUNURUZ?
Virüs enfeksiyonlarından korunmak için alınan önlemler krup hastalığının önlenmesinde de önemlidir:
•    Su ve sabunla sık sık eller yıkanmalıdır. Eller suyla ıslatıldıktan sonra sabunla 15-30 saniye yıkanmalıdır. Parmak araları, tırnaklar ve bilekler de yıkanmalı ve durulanarak tek kullanımlık havlu ile kurulanmalıdır.
•    Üst solunum yolu enfeksiyonu olan erişkin ve çocuklarla yakın temastan kaçınmalıdır. Hasta olan çocukların yuva veya okula gönderilmesi diğer çocukların hasta olmasına yol açacağından okula gitmemeleri önerilir.
•    6 aydan daha büyük çocuklara sonbahar ve kış aylarında yıllık grip aşısı yapılması önerilir.
•    Öksürük kötüleşebileceği için evde sigara içilmemelidir.

NE ZAMAN ACİLE BAŞVURMAK GEREKİR?
Aşağıdaki bulgular varsa çocuğunuzu acil olarak bir sağlık kuruluşuna götürmelisiniz:
•    Nefes darlığı,
•    Morarma,
•    Ağır öksürük nöbetleri,
•    Sekresyonları yutmada zorlanma,
•    Nefes darlığı nedeniyle ağlama veya konuşmada zorlanma,
•    Göğüste ötme sesi,
•    Göğüste içeri çekilme.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.