Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BAŞ BAŞA
Prof. Dr.  REHA CENGİZLİER
Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı - Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Soğuk ve alerji

Kışın en soğuk günlerini yaşıyoruz. Bu havalar, çocuklar için başlıca eğlence kaynağı. Özellikle kar ve buz, çocuk eğlencesinde önemli bir yer alır. Çocuk olmanın özelliği, kendini iyi hissettiği anda ayaklanması ve oynamaya başlamasıdır. Alerjisi, astımı olması hiçbir engel oluşturmaz. Bir de okullar tatil olunca, deymeyin kar keyfine. Ama bir de bunun sonrası var. Her ne kadar soğuk hava başlı başına hastalık nedeni olmasa da, vücut direncinin düşmesi, enfeksiyon riskini de arttırır.

Soğuk havanın kendisi, astım atağını tetikleyen bir nedendir. Hava soğuk olunca kapalı mekanlarda, alışveriş merkezlerinde daha fazla zaman geçirilmektedir. İşte bu kapalı mekanlarda enfeksiyon riskinin artması da söz konusudur. Alerjik bünyeli çocuklar, enfeksiyonlara daha yatkındır. Enfeksiyonlar da alerji riskini arttırır. Alerjisi olan çocukların bu ortamlarda sık ve uzun süreli bulunmamasını öneriyorum.

Alerjisi olan çocukların tedavisine de daha bir dikkat etmek gerekir. İlaçlarını aksatmadan düzenli kullanmaları sağlanmalıdır. Sadece şikayet olduğu dönemlerde gereken ilaçları kullanmakta geç kalmamak gerekir.

Astımlı çocuk, karda oynamaya çıkarken, sıcak havadan aniden soğuk havaya çıkmak, astım atağını tetikleyebilir. Koruyucu ilacını kullandığını kontrol edip, en küçük öksürük veya nefes darlığı gibi belirtide, bronş açıcı ilacı kullanmak gerekir.

Aksırıp öksüren ateşli çocuklarla birlikte kapalı ortamlarda bir arada bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Astımlı çocuğun solunum yolu daha hassastır. Tabii bu arada hasta olan diğer çocukların aileleri de, çocuklarının, sağlıklı çocukların arasına girmesini önlemeli, evde istirahat ve tedavisini sağlamalıdır.

Evlerin aşırı ısıtılması, çocuğu çok kalın giydirmek veya gece çok sıcak olacak şekilde yatırmak da risklidir. Sıcaktan bunalarak terleyip soğuyan çocuk, üstünü açarak daha çok üşüyecek, astım krizi riski artacaktır.

Kapalı mekanlardaki ev tozu akarı, küf, hayvan tüyü gibi alerjenlere duyarlı olan çocuklar, bu havalarda daha sık atağa girer. Örneğin, ev tozu akarı alerjisi varsa; sıcak ve bir de nemlendirilmiş ev ortamında, akarlarla daha yakın temas ve sonunda da atak riski taşır. Veya küf alerjisi olan çocuk, sıcak-soğuk hava karışımına bağlı oluşacak küfle atağa girebilir. Bu nedenle kışın da evlerin havalandırılması, aşırı ısıtılmaması, gereğinden fazla nemlendirilmemesi önemlidir.

Evlerde kullanılan ısınma sistemi; kalorifer olsun soba olsun, eğer yeterli havalandırma ve nemlendirme önlemi alınmazsa, havayı kurutur. Kuru hava, astım atağını ve öksürüğü tetikleyebilir. Ortamın yeterince nemlenmesi için günde 1-2 saat hava nemlendirici kullanmak gerekebilir.

Alınacak küçük önlemlerle sıkıntı dönemi olabilecek kış mevsimini zevkli bir döneme çevirmek mümkündür. Biraz dikkat yeterli.

Sağlıklı günler dilerim.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.