Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Yenidoğan bebeğin ağız bakımı nasıl yapılmalı?

Bebeklerin ağız temizliğine ne zaman başlanması gerektiği ile ilgili anne ve babaların bir kavram karmaşasına düştüğüne inanıyorum. Bazı aileler diş fırçalamaya başlamak için tüm dişlerin ağıza çıkması gerektiğini düşünüyorlar. Aslında ağız temizliğine başlamak için asla erken değil!

Dünya Çocuk Dişhekimleri Birliği''nin bu konudaki görüşü yenidoğanların her beslenmeden sonra ağız bakımlarının yapılması gerektiğidir. Bebeğinizin dişleri henüz sürmeden bile temiz bir gazlı bez ile mama ya da emzirme sonrası dişetleri yumuşakça temizlenebilir.

Ağıza ilk dişlerin çıkması ortalama 6 aylık süreçte gerçekleşir; ancak bazı genetik ya da çevresel etkenlere bağlı olarak bebeğinizin dişleri daha erken ya da daha geç çıkabilir. İlk dişler ağıza çıktıktan sonra bebeğinizin günlük rutin temizliği içerisinde dişlerin de temiz bir gazlı bez ile temizliği yapılmalıdır. Aslında bu dönemde 6 ay ile 1 yaş arasında bebeğinizi bir çocuk dişhekimine kontrole götürmeniz hekiminizin sizi ağız diş sağlığı ve diş sağlığına yönelik beslenme açısından bilgilendirmesi için uygun olacaktır.


Bebeğinizin sağlıklı dişleri olması için günlük D vitamini alımına dikkat edilmeli, dengeli bir beslenme programı takip edilmeli, dişlerin ve ağızın günlük bakımı aksatılmadan yapılmalıdır.

Çok önemli bir bilgi olarak diş çürüklerinin özel bir bakteri tarafından meydana getirildiğini ve bu bakteriyi bebeklerin özellikle anneden aldığının yapılan klinik çalışmalarla kanıtlanmış olduğunu belirtmek isterim. Annelerin bebeğe mama vermeden önce mamanın ısısını kendi ağızlarına değdirerek kontrol etmeleri ya da düşen emzik vb.’ni kendi ağızlarına alarak sonra bebeğe vermeleri bu bakteri geçisinin en temel yolları olarak ortaya çıkmıştır. Bu da 1 yaşını henüz geçmiş bebeklerin bile dişlerinde çürüklerle karşılaşmamıza neden olmaktadır.

Bir diğer asla yapılmaması gereken yanlış, bebeğinizi ağzında mama, sade ya da ballı-pekmezli süt ile uykuya daldırmaktır. Gece boyunca dişler üzerinde artıkları kalan bu şeker içeren sıvılar “erken çocukluk çağı çürükleri” ya da eski ismiyle “biberon çürükleri” oluşmasının bakteri bulaşıyla birlikte en etkili sebebidir. Bunlar, çok hızlı ilerleyen ve tedavisi uzun süren çürüklerdir. Bu nedenle koruyucu önlemler büyük önem kazanmaktadır.

Bebeğinizin dişleri için koruyucu önlemlerin başında düzenli ağız temizliği gelmektedir. 6 aydan büyük bebeklerde dişler önce temiz bir gazlı bez ile daha sonraları parmak fırçaları ya da bebekler için özel üretilmiş yumuşak kıllı diş fırçalarıyla öğün sonraları temizlenmelidir. Daha büyük bebeklerde, ağızda diş sayısı arttıkça fırçalamaya az miktarda fluorid içermeyen bir macunla devam edilebilir. Çocuğunuz, diş macununu tükürme yetisi kazandıktan sonra ise dişhekiminizin önereceği çocuklara yönelik bir diş macunu ve diş fırçası ile temizlik rutine oturtulmalıdır.
Sağlıklı bir ağız ve sağlıklı dişler biraz çabayla önce siz ailelerin sonra da biz dişhekimlerinin kontrolü altında olabilir, bunu unutmayalım. Diş çürüğü engellenebilir bir hastalıktır.

Sevgilerimle...


 


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.