Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DİŞ PERİSİ
PINAR KARATABAN
Çocuk Diş Hekimi
Yazı Boyutu:
Hamilelik diş kaybettirir mi?

Her çocuk anneden bir şeyler götürür inanışı toplumumuzda dişlere kadar uzanmıştır. Annelerin her hamilelikte bir diş kaybettiği ya da çektirdiği söylenir. Peki, bu durum ne derece doğru?

Hamilelik annenin vücudunda birçok değişikliğe yol açarken, elbette dişler ve ağız içi diğer dokularda da birtakım değişiklikler meydana gelecektir. Bu dönemde çok iyi bir ağız bakımı olması anne adayının hamilelik boyunca ciddi diş ve dişeti problemleri yaşamasını engellediği gibi doğmamış bebeğin de sağlığını doğrudan etkileyecek ve bebeğin sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlayacaktır.

Bugün, hamilelikte bebeğe gereken kalsiyumun dişlerden karşılanmadığını biliyoruz. Anne adayı beslenirken süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum kaynaklarından yeterince alamıyorsa bebeğe gerekli olan kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanmakta.  Bu nedenle annenin günlük beslenmesinin düzenli, dengeli olmasına ve protein, fosfor, kalsiyum ve A, C, D  vitaminlerini özellikle içermesine özen göstermek gerekiyor. Bebeğin dişleri hamileliğin özellikle ilk 6 ayı içerisinde gelişir, bu nedenle bu dönemde annenin beslenmesi büyük önem taşır. Annenin diyeti ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler, et, tavuk balık ve süt ürünleri olarak 5 ana yiyecek grubunu da içermelidir.

Hamilelik döneminde anne adayları mide bulantıları ve sık yemek yeme atakları yaşayabilirler. Özellikle sabah bulantıları ve kusmalar mide özsuyunun ağıza gelmesine ve dişlerin bu çok kuvvetli asitli sıvıya maruz kalmasına neden olur. Bununla birlikte sık acıkmalara bağlı olarak sürekli karbonhidratlı besinlerin atıştırılması diş çürüklerinin oluşması için maalesef mükemmel bir zemin hazırlar. Bu durumu engellemek için atıştırmalıkların şeker, cips, bisküvi gibi çürük yapıcı gıdalar değil de, örneğin; çiğ sebzeler, meyveler ve süt ürünleri gibi anne ve bebek için besleyici gıdalar olmasına dikkat edilmelidir.

Anne adayları, hormon düzeylerindeki artışa bağlı olarak özellikle hamileliğin 8. ayında dişetlerinde şişme, kırmızılık ve kanamayla seyreden “hamilelik gingivitisi” denilen basit dişeti iltihabı yaşayabilirler. Ayrıca ağız içinde bazı bölgelerde dişetlerinde tümoral büyümeler görülebilir. Her iki durum da hamilelikte artan progesteron hormonuna ve dişlerdeki bakteri plağının yeterince temizlenememesine bağlı olarak ortaya çıkabilir ve zararsızdır. Hamilelik sonrasında bu durum ortadan kaybolur; ancak hamilelik tümörlerinden tamamen kaybolmayan ya da küçülmeyenler doğum sonrası diş hekiminiz tarafından basit bir cerrahi müdahale ile alınabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm sorunların çözümü aslında oldukça basittir; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrolü. Anne adaylarının dişlerini günde 2 kez fluorid içeren bir diş macunu ile fırçalamaları, diş ipi ya da diş arası temizleyicileri kullanmaları ve dengeli beslenmeleri bu sorunların oluşmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Tüm bunlara rağmen oluşan diş sorunları için diş hekimi ziyaret edilmeli ve tedavi gerekiyorsa en ideal tedavi zamanı olan 2. Trimester’da gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

Ancak tüm bunlardan da öte, hamile kalmadan önce diş hekimi ziyaret edilerek gerekli tedavilerin ve ağız bakımının yaptırılması anne adaylarına hamilelik sırasında büyük rahatlık sağlayacaktır.

Sağlıklı ve diş problemsiz hamilelikler…


 


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.