Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
NEFES
Prof. Dr.  FAZİLET KARAKOÇ
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Sık hastalanan çocuk!

"Çocuğum çok sık hastalanıyor acaba bağışıklık sisteminde bir sorun mu var?" İşte, sık karşılaştığımız sorulardan biri daha...

Çocuklar özellikle de evde ağabeyleri, ablaları olanlar okul öncesi dönemde yılda 5-8 kereye kadar üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Bu bağışıklık sisteminin yetersiz olduğunu göstermez, hatta tam tersine bağışıklık sisteminin normal gelişimi için gerekli bir süreçtir.

Bebekler  doğduklarında anneden bebeğe geçen antikorlar (vücudumuzu mikroplardan koruyan özel maddeler) nedeni ile enfeksiyonlardan kısmen korunurlar. Takip eden aylar içinde anneden bebeğe geçen antikorların düzeyi azalır (3-6 civarında) ve  takip eden dönemde bebeğin kendi antikorlarını yapması ve vücudunun mikroplar ile boğuşma yeteneğini kazanması gerekir. Bazı bebeklerin kendi antikorlarını yapabilmesi 9-15 aya kadar gecikir ve  bu bebeklerde tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal gibi  enfeksiyonlar görülebilir. Nadiren antikor düzeyleri 2-4 yaşına kadar da düşük kalabilir. Bağışıklık sistemindeki bu geçici düşüklük genellikle iyi seyirlidir.

Bazı çocuklarda ise bağışıklık sistemi doğumsal bazı hastalıklar nedeni ile  yeterli düzeyde çalışmaz ve bu bebekler enfeksiyonlara karşı savunmasızdırlar. Bağışıklık sisteminin birçok bölümü vardır, bu neden ile  bağışıklık sistemi yetersizliği olan çocuklarda bulgular hangi bölümünün etkilendiğine göre çok  çok farklı olabilir.

ALTINCI AYDAN SONRA…
Altı aydan sonra başlayan üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olan büyümesi gelişmesi bozulmayan bebeklerde  antikor düzeylerinde (IgA,IgG,IgM)  düşüklükler olabilir. Örneğin; I gA eksikliği; IgA vücudumuzu mikroplardan koruyan antikorlardan biridir. I gA düzeyinin düşük olması en sık görülen bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her 600-700 kişide bir görülür. Bu çocukların çoğu tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzitler, bronşitler bazen zatürre enfeksiyonları ile hekime başvururlar; genellikle çok ağır  enfeksiyonlar geçirmezler. I g A eksikliği olan bir hasta sık ve ağır enfeksiyonlar geçiriyor ise, diğer antikor düzeylerinde de düşüklükler olabileceği unutulmamalıdır.

Eğer bir bebeğin doğduğu andan itibaren başlayan tekrarlayan bakteri, virüs ya da mantar enfeksiyonları var ise, tekrarlayan ishaller nedeni ile büyüme gelişme bozulmuş ise, hayatı tehdit edici enfeksiyon hikayesi var ise mutlaka ağır bir bağışıklık sistemi hastalığının araştırılması gerekir.

Bu hastaların tedavisi de bağışıklık sisteminin hangi bölümünün etkilendiğine göre planlanır. Eğer ciddi bir antikor düşüklüğü mevcut ise hastaların 3-4 haftada bir damar yolu ile koruyucu antikorlar almaları gerekebilir. Enfeksiyonların erken tanısı ve etkin tedavisi çok önemlidir. Bazı durumlarda koruyucu antibiyotik tedavileri kullanılır.

BUNLARA DİKKAT!
Eğer çocuğunuz  basit üst solunum yolu enfeksiyonları dışında bir yılda ikiden fazla ya da toplam üçten fazla zatürre geçirdi ise, altı ay içinde üç ya da bir yıl içinde dört kulak iltihabı geçiriyor ise, ya da menenjit  gibi hayatı tehdit eden enfeksiyon geçirme hikayesi var ise, mutlaka bağışıklık sistemine ilişkin testlerin yapılması uygun olacaktır.

Sevgi ve selamlarımla...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.