Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI
NUR EDA KASAP
Uluslararası Öğrenci-Anne & Baba Koçu
Yazı Boyutu:
Fobiler

Bu kez hangi konu üstüne yazı yazayım diye düşünürken, konu bir telefon ile geldi.

Geçen hafta, tanımadığım bir bayan beni aradı. Web sayfamı incelemiş ve konuşmak istemiş. Aramızda geçen konuşmayı aktarıyorum.

"Merhaba Nur Hanım, kızımda kakorafiyafobi var. Aslında birçok fobisi var da. Şu anda yaklaşan sınav nedeniyle bu sorunu için sizi aradım."

(Bu arada ben bu fobinin tam olarak ne olduğunu bilmediğim için anlamaya çalışıyorum. İçimden heceleyerek hızla not ediyorum. Ka-ko-ra-fi-ya-fo-bi.)

"Fobiler için, E.F.T uygulayabiliyorum. Ancak, kakorafiyafobi?.." (Daha sözümü bitirmeden, bayan tüm hızıyla konuşuyor.)

"Dediğim gibi aslında kızımda birçok fobi var. Klostrofobi, bu nedenle hiç asansöre binemiyor."

(İçimden derin bir ohh çekiyorum. Klostrofobi'nin kapalı yer korkusu olduğunu biliyorum. Konuşmasına ben yanıt veremeden devam ediyor.)

"Küçüklüğünden beri tripanofobisi var."

"Tripanofobi, hııı" (Bunun da anlamını bilmediğimden kalıyorum... Tri-pa-no-fo-bi. Ancak bayan o kadar seri konuşuyorki araya bile giremiyorum.)

"Ailurofobi, ancak bu bende de var. Benden etkilenmiş olabilir..."

(Kedi korkum işe yaradı. Anlamını biliyorum.)

"Babası da kalabalıktan rahatsızlık duyar. Agorafobi belki de kalıtımsal..."

"Hanım efendicim, sanırım..." (Bayan beni duymuyor bile... Agora'dan aklımda kalıyor.)

"Kızım sınav yaklaştıkça sıkıntıdan uyuyamıyor bile. Üstüne hipnofobi olacak diye endişe ediyorum."

"Sanırım kızınızın fobiler konusunda uzman biri ile çalışması gerekiyor. Söylediklerinizden benim yardımcı olabileceğim bir durum olmadığını anlıyorum. Öğrenciler ile sınav kaygısı için çalışmalar yapabiliyorum. Psikolog ya da psikiyatrist ile görüşmeniz daha uygun." (Bu cümleyi bende kendisi gibi tek nefeste o kadar hızlı söylüyorum ki kendime şaşıyorum.)

"Eveeet..." (Sesinde bir hayal kırıklığı oluyor.) Sizinle sadece kakorafiyafobi için çalışma yapabilir mi?"(O anda, hala kakorafiyafobi'nin ne anlama geldiğini bilmiyorum.)

"Çok üzgünüm, ancak kızınıza yardımcı olamam. Çünkü bu durum benim uzmanlığım değil. Bilmediğim konular için asla çalışma almıyorum. Umarım kızınız en kısa zamanda tüm fobilerinden kurtulur. Size iyi günler diliyorum."

(O tek nefes ile konuşan bayan gidiyor, kısık sesli sakin konuşan biri oluyor.)

"Pekiii, teşekkür ederim. İyi günler."

Telefonu kapattıktan sonra hemen bilgisayarın başına geçiyorum. Allahtan evdeydim de söylenenleri not alma imkanına sahiptim. Hemen fobilere bakıyorum.

Kakorafiyafobi: Başarısız olma korkusu

Klostrofobi: Kapalı yer korkusu

Tripanofobi: Aşı ya da iğne olmaktan korkma

Ailurofobi: Kedilerden korkma

Agorafobi: Açık yer ya da kalabalık korkusu

Hipnofobi: Uyumaktan korkma

Fobilere bakarken o kadar çok fobi olduğunu görünce şaşırdım. Sarı, mor, beyaz renklerden korkmaktan tutun da, sayılardan korkmaya kadar çok geniş fobiler var. Pantofobik olmamak için konuyu hemen kapatıyorum! :)

Pantofobi: Her şeyden korkma

Sevgiyle kalın...



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.