Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Sistit nedir?

Sistit idrar kesesinin (mesane) iltihaplanmasıdır. Çoğunlukla enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan bu klinik tablo tek başına olabildiği gibi pyelonefrit ile birlikte olabilir. Sistit ile pyelonefritin kolaylıkla karışabileceği için tanımlarını yapmak konunun anlaşabilmesini kolaylaştıracaktır.

İdrar yolu enfeksiyonları bulundukları lokalizasyonlara göre iki başlık altında incelenmektedir. Alt idrar yolu enfeksiyonları:idrar kesesi (sistit) ve üretra (üretrit) enfeksiyonlarını kapsamaktadır. Üst idrar yolu enfeksiyonları böbrek, böbrek pelvisi ve üreteri kapsar bu durum pyelonefrit olarak tanımlanmaktadır.

Sistit akut ve kronik olarak sınıflandırıldığı gibi, komplike ve komplike olmayan sistit olarak da tanımlanmaktadır. Komplike sistit üst idrar yolu enfeksiyonları ile birlikte seyreden, anatomik ve fizyolojik bozukluğun olabildiği ve ilaçlara dirençli mikroorganizmanın oluşturduğu klinik tablodur. Komplike olmayan sistit alt idrar yollarını, anatomik ve fizyolojik bozukluğun olmadığı ve sistit tedavisinde kullanılan antibiotiklere dirençli  olmayan mikroorganizmaların oluşturduğu tablodur.

KIZLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR
Yaşamın herhangi bir döneminde sistit görülebilir. Kızlarda görülme sıklığı fazladır. Nedeni üretranın erkeklere göre kısa oluşudur. Diğer bir neden idrarın akışını bozan olaylardır. İdrarın mesanede birikim yaptığı durumlarda da sistit gelişebilir. İdrar katateri yerleştirilen çocuklar, nörojenik mesanesi olanlar, doğumsal veya sonradan tıkanıklığı olan çocuklar bu grubu örnek gösterebilirler.

Sistitin en sık görülen etkeni kalın bağırsakta bol miktarda bulunan koli basilidir. Risk faktörlerinde bu bakteriler mesaneye ulaşarak sistite neden olmaktadır.Vakaların yüzde 90’ında bu bakteri sistite neden olurken diğer bakteriler ve mantarlarda sistite yol açmaktadır. Viral sistit nedenlerinin başında adenovirusler yer almaktadır. Enfeksiyon dışı nedenler bazı ilaçlar, travma, yabancı cisimler ve cerrahi yaklaşımlar da sistite neden olmaktadır.

SİSTİTİN BELİRTİLERİ:
- Ağrılı idrar yapma
- Sık idrara gitme
- Damla damla idrar yapma
- Kötü kokulu ve bulanık idrar
- Göbek altında ağrı
- İdrarda kan olması (hematüri)
- Gece işemeleri
- Ateş tabloya iştirak edebilir.

TANIDA İDRAR ANALİZİ
İdrar kültürü önemlidir. Üriner sistem USG diğer radyolojik tetkikler ve sistoskopi yapılabilir. CRP ve sedimentasyon sonuçları değerlendirilebilir. Tanı konulan vakalarda antibiyotik tedavi başlanır. Kültür sonuçlarına göre antibiyotik tedavisi değiştirilebilir.

 
SİSTİTTEN KORUNMA
- Tuvalet sonrası temizliğe dikkat edilmelidir.
- Temizlik önden arkaya ve bol su ile yapılmalıdır. Kağıtla silme yeterli değildir.
- Bol sıvı alınmalıdır.
- Sıkı dar pantolon ve iç çamaşırları kullanılmamalıdır.
- İç çamaşırlar her gün değiştirilmeli, naylon iç çamaşırlar kullanılmamalı, pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmelidir.
- Banyo köpükleri kullanılmamalı, havuz seçimine dikkat edilmelidir.

 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.