Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Gebelik ve tüberküloz

Son yıllarda tüberküloz yani verem olgularında artış görülmektedir. Özellikle genç erişkinlerde bu artışın olması, gebelik ve tüberküloz enfeksiyonunu gündeme getirmiştir.

Tüberkülozlu anneden çocuğa geçiş şu şekilde olmaktadır:
Tüberküloz basili plasenta’nın enfeksiyonu sonucu göbek damarları yoluyla fetus’a geçirildiği gibi, enfekte amniyotik sıvının yutulması yoluyla da geçebilmektedir. Bebek enfeksiyonu doğum kanalından alabilir. Bu şekilde geçişler nadirdir. Esas bulaşım tüberkülozlu annenin solunum yolundaki basillerin bebeği enfekte etmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Tüberkülozlu anneyi tanımlamak güçtür. Bilindiği gibi hastalık sinsi seyretmekte ve belirtiler birçok hastalıkla karışmaktadır. Tüberküloza ait halsizlik yorgunluk gibi belirtiler gebelikle bağdaştırılabilmektedir.

GEBELİKTE TUBERKÜLOZ ENFEKSİYONU
-Düşük veya ölü doğum
-Prematüre bebek
-Konjenital tüberküloz’lu
-Perinatal Enfeksiyonlu bir bebek olarak sonuçlanabilir.

Son yıllara kadar tüberkülozlu gebelerde, gebelik sonlandırılırken bu yaklaşımda değişiklik olmuştur. Günümüzde tüberküloz gebeliğin sonlandırılmasını gerektiren bir enfeksiyon hastalığı olarak kabul edilmemektedir.
 
Konjenital tüberküloz nadir bir hastalıktır, ölüm oranı yüksektir. Belirtiler özgül olmayıp bebeklerde ateş, solunum sıkıntısı, karaciğer ve dalak büyüklüğü görülmektedir. Bu belirtiler doğumda da mevcut olduğu gibi yaşamın 2-3 haftasında başlayabilir. Doğum sonrası enfeksiyonu olan bebeklerde perinatal enfeksiyon, huzursuzluk, solunum güçlüğü, nefes alamama, karaciğer ve dalakta büyüme görülebilir.

Konjenital tüberküloz ve perinatal tüberküloz tanısında güçlükler vardır. Annede enfeksiyon hikayesi önemlidir. Bazı vakalarda bebeğe tanı konulduktan sonra anne incelenmekte ve annede tanı gecikme ile konulabilmektedir.

TÜBERKÜLOZLU ANNE BEBEĞİNİ EMZİREBİLİR Mİ?
İki hafta veya daha uzun süre tedavi edilen bulaştırıcı olmadığı düşünülen anneler bebeğini emzirebilirler.

Aktif tüberkülozun bulunan ve bulaştırıcı olan anneler bebeklerini emzirmemelidir.

Tüberküloz enfeksiyonu son yıllarda artış göstermektedir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde görülen bu artış, gebelik öncesi tarama testlerinin yapılması ve tüberküloz taramasının rutin testlere ilave edilmesinin önemini göstermektedir.     

Arama yapmak için uygun kelimeler:
Gebelik                           
Tüberküloz                                 
Konjenital tüberküloz                       
Perinatal tüberküloz


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.