Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Emziren annenin aşılanması

Emziren annenin eksik aşıları doğum sonrasında tamamlanmalıdır. 

Eksik aşılar gerek canlı virüs, gerekse inaktif aşılar emziren annelere güvenle yapılabilmektedir.

-Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak

-Tetanoz, Difteri

-Grip

-Pnömokok

-Hepatit B, Hepatit A aşıları emziren annelere uygulanabilmektedir.

Gebelik döneminde canlı virüs aşıları yapılmazken, emzirme döneminde canlı virüs aşıları yapılmaktadır. Emzirme döneminde aşılanan kadınların sütlerinde canlı aşı virüsünün bulunduğunu gösteren kanıtlar yoktur. Suçiçeği aşı virüsü anne sütünde gösterilmemiştir. Suçiçeği ile karşılaşma riski olduğunda suçiçeği aşısı yapılabilir. Kızamıkçık virüsü ise aşılamadan sonra anne sütünde gösterilmiştir. Ancak bu virüs bebeği enfekte etmez, enfeksiyon ortaya çıksa bile zayıflatılmış bir virüs olduğu için bebek tarafından kolay tolere edilmektedir. Gerek suçiçeği, gerekse kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları emziren annelere uygulanmaktadır.

BUNA KARŞIN:

-Çiçek aşısı

-Sarı humma aşıları emziren annelere uygulanmamalıdır.

Çocuk felci aşısı ise anne daha önceden çocuk felcine karşı aşılanmamış ve endemik bir bölgeye gidecekse, çocuk felci aşısının ağızdan verilen yerine inaktif formu yapılması uygundur. Ağızdan verilen aşının oluşturduğu antikorlar bebeğin bağışıklık sistemini etkileyebilir bu sebepten ağızdan verilen formun bebek 6 haftalık oluncaya kadar verilmesi önerilmez.

Buna karşın İnaktif, Rekombinan, Subunit, Polisakkarit ve Konjuge aşılar kolay tolere edildiği için emziren annelere yapılabilirler.

“Annenin emzirme döneminde aşılanmasının bebeği annenin aşılandığı hastalıklardan koruyucu etkisi var mıdır?” sorusunun yanıtı henüz verilmemiştir. Diğer taraftan bebeğe anne sütünün verilmesi bazı aşı antijenlerinin etkisini arttığı gösterilmiştir.Aşı uygulamasının yaşı yoktur. Eksik aşıların gebelikten önce yapılması en akılcı yaklaşımdır. Gebelikte aşılama bazı durumlarda yapılabilir. Eksik kalan aşıların emzirme döneminde yapılması planlanmalıdır.  

ANAHTAR KELİME:


-Emziren Anne
                                
-Emzirme 

-Aşılar


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.