Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda akut pyelonefrit

Alt üriner sistem enfeksiyonun ilerlemesi sonucunda üst üriner sistemde gelişen enfeksiyon akut pyelonefrit olarak tanımlanmaktadır. Normalde enfeksiyonun mesaneden böbreğe geçişini önleyen bazı mekanizmalar mevcuttur. Bu mekanizmaların bozulması ile enfeksiyon, mesaneden böbreğe doğru yayılabilir. Böyle vakalarda böbrek parankim ve böbrek pelvisinde enfeksiyon oluşur, böbrek hasarı ve skar dokusunun gelişimi görülür.

Küçük çocuklarda pyelonefritin belirtileri çoğu kez gözden kaçabilmektedir. 2 yaşın altındaki çocuklarda belirtiler özgün olmayıp, çoğu zaman solunum sistemi hastalıkları ile karıştırılabilir. Ateş, genel hastalık hali, kusma, sulu dışkı, kilo alamama ve huzursuzluk görülür. Daha büyük çocuklarda sık ve ağrılı işeme, idrar kaçırma, karın ağrısı, ateş, böğür ağrısı vardır. Ateş pyelonefritli tüm vakalarda mevcuttur.

Bu vakalarda tanı, fizik muayene ve laboratuar incelenmesi ile konulmaktadır.
- İdrar analizi,
- İdrar kültürü,
- Radyolojik incelemeler tanıda yardımcıdır.

İDRAR ANALİZİ NEDEN ÖNEMLİ?
İdrar analizi ve kültürü son derece önemlidir. Bebeklerde idrar numunesine almak zor olmakta, diğer taraftan bu vakalarda kontaminasyon riskinden dolayı yanıltıcı sonuç alınabilmektedir. İdrar analizinde akyuvar, alyuvar sayısında artış, idrarda protein ve nitrit pozitifliği idrar yolu enfeksiyonunu düşündürmelidir. İdrar kültürü önemlidir. İdrar da 100 bin koloni tek bir mikroorganizma ürediğinde idrar yolu enfeksiyonu olarak yorumlanmaktadır. Birden fazla mikroorganizmanın ürediği durumlarda kontaminasyon olasılığı düşünülmelidir.

Küçük çocuklarda kontaminasyondan sakınmak için idrarın suprapubik aspirasyonu veya katerterle idrarın alınması önerilmektedir. Kataterizasyonun bakterileri üriner sisteme inoküle edebileceği unutulmamalıdır. Tuvalet eğitimi almış çocuklarda orta akım idrarının alınması önerilir. İdrar örneği bekletilmemeli ve kültüre edilinceye kadar buzdolabında saklanmalıdır. Oda ısısında 1 saatten fazla bekletilen idrardaki üreme yanlışlıkla idrar yolu enfeksiyonu olarak algılanabilir. İdrarın gram boya ile incelenmesi, kültür sonuçlarını beklemeksizin tedaviye başlanması kararında önemlidir.

KAN TESTLERİ DE TANIDA YARDIMCI MIDIR?
Kan incelemeleri tanıda yardımcıdır. Akut enfeksiyon tablosunda kanda alyuvarlarda artış, CPR ve enfeksiyondan bir süre sonra sedimantasyon hızında yükselme görülür. Akut pyelonefrit vakalarında genellikle böbrek fonksiyonları normaldir. Son çalışmalarda akut pyelonefritli çocuklarda serum ve idrar interlökin-8 ve serum prokalsitonin düzeyinin yüksek olduğu durumlarda böbreklerde kalıcı hasar olabileceğine dikkat çekilmekte ve bu vakaların izlenmesinin önemi vurgulanmaktadır.

Akut pyeleonefrit vakalarında en sık rastlanan mikroorganizma E koli olup, Klebsiella ve Proteus daha düşük oranda enfeksiyona yol açar. Komplike olmayan akut pyelonefrit vakalarında rutin radyolojik inceleme önerilmez.

Pyelonefritte başlangıç tedavisi hastanın genel durumunun düzeltilmesi ve ampirik antibiotik tedavisi şeklinde planlanır. Genel durumu iyi olmayan, dehidrate ve yüksek ateşi olan çocuklarda başlangıçta İ.V sıvı ve İ.V  antibiotik verilebilir. Tercih edilen antibiotik seftriakson veya aminoglikozidle birlikte ampisilindir. Dehidratasyon düzeltikten sonra ağızdan antibiotik tedavisine geçilir. Ampirik antibiyotik Trimetoprim -sulfametaksazol- tedavisi  veya amoksilin şeklindedir. Kültür sonuçlarına ve antibiotik hassasiyetine göre tedavi düzenlenmelidir. Tedavi süresi 10-14 gündür. Uygun antibiotik tedavisine rağmen ateş ve klinik bulguların 48 ile 72 saatten sonra devam ettiği durumlarda idrar yollarında tıkanıklık, apse oluşumu ve pyelonefritin diğer komplikasyonları düşünülmelidir. Bu durumda radyolojik incelemeler yapılmalı üriner sistem ultrasonografisi ve gereken vakalarda tomografi istenmelidir.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.