Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Birbirine çok benzeyen iki hastalık: soğuk algınlığı ve grip

Her iki tablo viral nedenlerle meydana gelmektedir. Soğuk algınlığına rinovirüs, koronovirüs, respiratuvar sinsityal virüs, adenovirus, enterovirus yol açarken; grip, influenza virüslerinin yol açtığı bir tablodur. Salgınlara seyreden bu hastalıkta tip A ve tip B influenza virüsleri sorumludur.

Birbirine çok benzeyen bu tabloları tanımlamak son derece önemlidir. Bilindiği gibi grip çocuklarda ağır seyretmekte, ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açmaktadır. Çocuklardaki grip vakalarında erken tanı ve tedavi son derece ciddi olan komplikasyonların önlenmesinde önemlidir.

Çocuklardaki soğuk algınlığında ateş de yükselme görülebilir, ciddi bir ateş yükselmesi izlenmez. Eğer çocukta yüksek ateş varsa, çoğunlukla tablo gribal enfeksiyon düşündürmelidir.

Her iki hastalıkta da benzer klinik bulgular gösterebilir. Burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı soğuk algınlığı ve gripte görülürse de, soğuk algınlığında benzer klinik bulguların hafif ve daha kısa sürmesi dikkat çekicidir.

Gerek soğuk algınlığı ve gerekse grip enfeksiyonu başlangıç bulguları boğaz ağrısı ve burun akıntısı ise, çocuklardaki grip enfeksiyonunda halsizlik, göz bulguları, karın ağrısı, bulantı ve kusmanın görüldüğü unutulmamalıdır. Küçük bebeklerdeki influenza enfeksiyonu ağır seyredebilir, sepsis tablosu gösterebilir, krup ve pnömoniye neden olabilir.

Çocuklardaki influenza enfeksiyonu ağır seyredebilir, halsizlik ve güçsüzlük 3 hafta veya daha uzun süreli görülebilir. Soğuk algınlığında ise çocuğun halsizliği birkaç gün içinde düzelir.

Soğuk algınlığında tanı klinik olarak düşünülmektedir. Grip enfeksiyonunda ise hızlı tanı testleri ile hastalığı tanımlamak son derece önemlidir. Virüs kültürleri gereken vakalarda yapılmalıdır.

TANI VE TEDAVİSİ
Burun veya boğazdan alınan sürüntü ile 30 dakika içinde tanı koymak mümkündür. Unutulmaması gereken en önemli nokta, antiviral tedaviye süratle başlanmasıdır. Soğuk algınlığında antiviral tedavi gereksinimi yoktur. Influenza tedavisinde antiviral ilaçlar kullanıldığı gibi, influenzadan korunmada (kemoprofilaksi) antiviral tedavi söz konusudur. Tablo І’de çocukluk dönemi influenza enfeksiyonu tedavisi ve profilaksisinde (korunma) kullanılacak ilaçlar ve dozları belirtilmiştir.

TABLO I
INFLUENZA PROFİLAKSİSİ VE TEDAVİSİNDE KULLANILAN ANTİVİRAL İLAÇLAR

Tedavi                       Veriliş Yolu                                   Profilaksi 
      
Zanamivir Etkili           Solunum Yolu                            Kullanılmaz       
Oseltamivir Etkili         Ağız                                          Evet (12 yaş üstü) 
Amantadin Etkili          Ağız                                          Evet    
Rimantadin Etkili         Ağız                                           Kullanılmaz 
 
İSTİRAHAT ÖNEMLİ
Çocuklarda gerek soğuk algınlığı ve gerekse grip tedavisinde istirahat çok önemlidir. Yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Ateşi kontrol etmek için asetaminofen veya ibuprofen kullanılabilir. Influenza enfeksiyonun tedavisinde salisilatlar Reye Sendromu’na yol açtığı için asla kullanılmamalıdır.

HASTALIKTAN KORUNMA
Her iki hastalıktan korunmada el yıkama önemlidir. Özellikle öksürük, hapşırık sonrası el yıkamanın önemi anlatılmalı ve el yıkamanın yapılamadığı durumlarda kağıt mendillerin kullanılması önerilmelidir.

Korunmada grip aşısı son derece önemlidir. Çocuklarda 6 aydan itibaren uygulanabilen bu aşıların yaygın kullanıma girmesi ile birlikte ağır tablolara yol açabilen bu hastalığın kontrolü mümkün olabilecektir. Günümüzde kas içine yapılan bu aşıların burun yoluyla verilebilen alternatifleri geliştirilmektedir.

Etkinlikleri yüksek oranda olduğu bildirilen bu yeni aşı uygulaması ile birlikte aşılamanın daha geniş kitlelere ulaşılacağı şüphesizdir.

Birbirine çok benzeyen ve viral nedenlerle ortaya çıkan bu klinik tablolarda gereksiz ilaç kullanımının ciddi komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Antibiyotik tedavisinin bu hastalıklarda kullanma endikasyonu mevcut değildir. Antibiyotik tedavisi, süperenfeksiyon geliştiği durumlarda ancak hekim kontrolünde uygulanmalıdır.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.