Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
  YILDIZ ÇAKAR
Uzman Psikolojik Danışman, Pedagog
Yazı Boyutu:
Anaokulu nasıl olmalıdır?

Bu yazımda sizlere, “Anne-babalar okul öncesi gidilen yuva seçiminde hangi ölçütlere dikkat edebilirler?” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Sonbahar mevsimi ile birlikte herkesi bir okul telaşı alır, okul öncesi kurumlar da minik öğrencilerini karşılamaya hazırlanır. Yuvaya başlama yaşı 2 yaşa kadar inmişken çocuğun hangi yuvaya başlayacağı aileleri çok zorlayan ve özenle ele alınması gereken bir süreçtir.
Aileler yuva seçiminde hangi ölçütleri kullanabilir, hangi soruları sorabilirler?

YUVALARDAKİ 5 ANA ÖZELLİK!
Aşağıda size yuva seçiminizde yardımcı olabilecek ve yuvalarda her zaman önemli olan 5 ana unsura açıklık getirebilecek soruları bulacaksınız:
1.Okul öncesi kurumun fiziki koşulları yuva çocuğuna uygun mu?
2.Yuvanın bir programı, felsefesi ve amacı var mı?
3.Öğretmenler kişilik,  bilgi ve donanım bakımından yeterli mi?
4.Çocuklar yeterince gözlemleniyor mu?  Ne gibi araçlarla ve hangi alanlarda çocuklar değerlendiriliyor?
5.Yuva ile anne baba iletişimi nasıl?

İYİ BİR YUVANIN ÖZELLİKLERİ
Bu soruları sorduktan sonra, “Yuvadan beklentiler nasıl olmalıdır?” meselesi sırası ile incelenirse:

1. Okul öncesi kurumda aranacak en önemli özellik büyük bir bahçedir. Binanın trafikten mümkün olduğunca uzak, gürültüsüz bir ortamda olup,  iç donanım ve dış kapının güvenli olması çok önemlidir. İç mekanın iyi aydınlatılmış olması, çocukların hareket edebileceği yeterli alana sahip olması, yeterli ısıtma ve havalandırma düzeneğinin bulunması, yerlerin kolay temizlenebilmesi, tuvaletlerin masa ve sandalyelerin,  çocuk boyuna uygun ve hijyenik olması diğer göz önünde bulundurulacak unsurlardır.

Su, kum hamur oyunları için uygun yer ve donanım sağlanmış olmalıdır. 

Her çocuğun özel eşyası için düşünülmüş dolaplar olmalıdır.

Tuvaletler kız-erkek olarak ayrılmamış olmalıdır. Tuvaletler ortak kullanılınca pek çok merak tehlikesiz, sessiz ve masumca giderilebilir.

Seçilen tüm oyuncak ve kırtasiye malzemesi sağlık açısından zararlı madde içermemelidir. Aynı ilkeler gıda maddeleri seçimi ve hazırlanışı için de geçerlidir.

Ayrıca oyun araç ve gereçlerin ve malzemelerin yeterli olması ve çocukların rahatça ulaşabileceği ve göz hizasında bir yerde; ilgi köşelerine ayrılmış olarak bulundurulması çok önemlidir. Bu malzemelerin yerlerinin etiketle belirtilmesi hem toplama hem de sembolik düşüncenin desteklenmesi açısından çok yararlı olur. Ayrıca bu şekilde köşeler ve etiketlerle belirlenmiş bir yuvada çocuklar rahatlıkla seçimler yapabilir ve etkin öğrenebilirler.

Çocukların seçimlerini daha uygun yapabilmeleri için 4 ana ilgi köşesi olması (blok-evcilik-sessiz köşe-sanat köşesi) çok yararlıdır. Sınıfa müzik, fen ve doğa, marangozluk, alışveriş ve drama köşeleri de eklenmelidir.

2. Programın belli bir felsefesi olması, sadece çocuk güdümlü ya da öğretmen güdümlü olmayıp demokratik yani çocukla yetişkinin denetimi paylaşabileceği bir program olması çok yararlıdır. Programın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için temelinin bir gelişim teorisine dayandırılmış olması gerekir.

Yuvada etkin ve yaparak öğrenme yöntemi uygulanmalıdır. Çocukların kendi sorunlarını çözmeleri desteklenmelidir.

YUVA ÖĞRETMENİNİN ÖZELLİKLERİ
3. Öğretmenlerin eğitimi ve çocuk gelişimi konusundaki bilgi düzeyi çok önemli olmakla beraber kişilik özellikleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Bir okul öncesi öğretmende aranması gereken özellikler aşağıdaki gibi olmalıdır: Güler yüzlü, kabul edici, dili çok iyi kullanabilen, hareketli ve canlı bir yaklaşımı içselleştirmiş, dış görünüşü ve giyimi sade ve temiz, yetişkinlik ve öğretmenlik rolünü benimsemiş bir düzeyde olmalıdır. Sosyal ilişkilerinin iyi olması,  çocukla sevgi dolu bir ilişki kurabilmesi, farklı olanı anlayıp kabul edebilmesi ayrıca sabırlı, dikkatli özenli olabilmesi diğer aranması gereken özellikleridir. Tüm bu olumlu özellikleri üzerinde toplayabilen bir öğretmen,  minik yavrulara ve ailelerine güven verir ve onlara iyi bir model oluşturur.

4. Her program çocuklar üzerinde ne gibi etki yarattığı konusunda değerlendirilmelidir. Değerlendirme için kullanılan ölçüler güncel ve gelişim ağırlıklı olmalıdır. Çocuk kendi bireysel gelişimi içinde -sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel- değerlendirilmeli ve ulaşabileceği en üst potansiyele ulaşması için gereken destek sağlanmalıdır. Çocukların yuvada nasıl değerlendirildiği hangi ölçütlerin ve yöntemlerin uygulandığının da sorulması gerekir.

5. Okul öncesi kurum ile veli arasında etkin bir iletişim var mı; veli katılımı destekleniyor mu?  Veli toplantılarında ya da konferanslarda çocuk gelişimi ve uygulanan eğitim programı ile ilgili bilgi veriliyor mu? Bu iki unsur velilerin kendi çocuklarını tanıması ve nasıl davranacakları konusunda bilgilenmelerini sağladığı için çok önemlidir.

Yukarıdaki soruların karşılığı sizi tatmin ederse, minik yavrunuz için uygun yuvayı bulmuşsunuz demektir.

Gelecek yazımda, çocuğunuzu yuvaya nasıl hazırlayabileceğiniz ve ona nasıl destek olabileceğiniz konusunu işleyeceğim.

Size ve yavrunuza yuva seçiminde kolaylıklar dilerim. Bir sonraki yazıda buluşmak üzere,  hoşça kalın!



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.