Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
İlk gece korkusu ve doğum ilişkisi

Hep doğal doğumu yazarken bu sefer başka bir fikir geldi aklıma. Her fizyolojik olayımızda doğumdaki gibi medikal yardımları rutin olarak kullansaydık ne olurdu?

Modern tıbbın doğumda kadınlarımıza sunduğu rutin uygulamalar başka konularda da hizmete sunulsa nasıl olurdu acaba?

Odent''in “The Functions of Orgasm” kitabını okurken (kitabın yarısı doğumla ilgili, cinsellik ve doğumda salgılanan hormonların aynı olduğunu kurslarıma gelenler bilirler) yazdığı bir yazı esin kaynağı oldu bana ve bizim kültüre uyarlanınca bakın ne çıktı karşımıza...

Şimdi lütfen aşağıdaki mektubu okurken bir yandan da içinizden yorumlar yapmanızı istiyorum.

(Ali ve Ayşe isimlerinin uydurma karakterler olduğunu belirteyim de, alınıp yazanlar olmasın.)

AYŞE’NİN ALİ’YE MEKTUBU
“Sevgili Ali,


Biliyorsun 1 hafta sonra düğünümüz olacak ve ilk cinsel birleşmemizi o gece yapacağız.

Ama benim içimde inanılmaz korkular var. Bu geceden çok korkuyorum. Sırf bu yüzden evlilikten bile vazgeçmeyi düşündüm desem yalan olmaz.

Bu gece konusunda fikirlerini sorduğum birçok arkadaşım ve akrabam bana korkunç hikayeler anlattılar. Kimisi ne kadar çok kanaması olduğunu ve hastaneye gitmek zorunda kaldığını, kimisi de ne kadar çok acı çektiğini anlattı. Birçoğu sorun yaşamadığını anlattıysa da negatif hikayeler beni çok etkiledi. Ya benim de başıma aynı korkunç şeyler gelirse...

Bu konuda bir doktora gittim. Doktor bu sorunumla çok ilgilendi. Doktor bana korkmamam gerektiğini ve modern tıbbın yanımızda olduğunu söyledi. Artık bu gecenin doğal yaşanmasının ne kadar demode bir şey olduğunu anlattı. Birçok kadın artık bunu yaşamak zorunda değilmiş. Bu gecenin daha sağlıklı ve kolay yaşanması mümkünmüş.

 

Doktor aynı zamanda bu gecenin doğal yaşanmasının risklerini de anlattı. Aşırı kanama hayatımı tehdit edebilirmiş. Bazen derin yırtılmalar oluyormuş ve dikişler nedeni ile gelecekteki cinsel hayatım etkilenebiliyormuş. Ayrıca acı çekersem bu bende travma yaratabilirmiş hatta gelecekte korku nedeni ile cinsel hayatım bir kabusa dönebilirmiş.

Doktor bu konularda ona güvenmemizi ve bu ilk geceyi onun kontrolünde hastanede yaşamamızı önerdi. Hastanede 2 seçeneğimiz varmış. Bunlardan bir tanesinde beni tamamen uyutarak ameliyat yapacaklarmış ve böylece ilk birleşmenin getireceği tüm risklerden korunmuş olacakmışız. Ameliyat sayesinde vajinam cinsel birleşme için en uygun hale getirilecekmiş. Bunu düğünden önce randevu alarak yaptırabilirmişiz.

Diğer seçenek doğala daha yakın olanıymış. Buna “prenses gecesi” diyorlarmış. Hastanede bel altımdan uyuşacak şekilde bana epidural anestezi uyguluyorlarmış. Sonra onların belirlediği pozisyonlarda ve onların kontrolünde ilk cinsel birleşmemizi yapacakmışız. İçeri yerleştirilen basınç ölçer sayesinde hangi sıklıkla ve hangi güçle birleşme olduğunu saptayarak, yanlış yapma durumunda hemen müdahale edeceklermiş. Sana neler yapman gerektiğini anlatacaklarmış. Sen eğer başarısız olursan, senin görevini görecek tıbbi aletler hazır bulunacakmış. Tıbbi müdahaleler olduğu için herhangi bir riske karşın, odada bir anestezi uzmanı, bir kadın hastalıkları uzmanı ve diğer personelde hazır bulunacakmış.

Tıbbın bu kadar ilerlediğini bilmiyordum canım. Şimdi kendimi çok daha güvende hissediyorum. İlk gece korkum yüzünden günlerdir uyuyamıyordum. Ama modern tıbbın yardımı sayesinde korkum kalmadı. Tek yapmamız gereken gün almak olacak.

Bu konularda ki düşüncelerini merak ediyorum. En kısa zamanda yorumlarını bekliyorum.

Eğer senin için de uygunsa ilk gece için doktordan randevu alacağım.

Aslında senin fikirlerini az çok biliyorum. Sen bu ilk gecenin sevgi dolu ve doğal olmasını istiyorsun. Sevgiyle sorunsuz bir gece yaşayacağımızı savunuyorsun. Bu ilk gecenin gelecekteki birlikteliğimiz için çok değerli olduğunu söylüyorsun.

Seni anlıyorum ama acı çekecek olan benim. Korkularımdan kurtulamıyorum ve modern tıbbın bu kadar geliştiği bir çağda böyle riskli ve acı dolu bir gece yaşamak istemiyorum. Annemler de bu konuda beni destekliyorlar. Şu anda tek korkum senin bu konuda ısrarcı olmandır. Beni seviyor ve hala istiyorsan ısrar etmezsin.

Cevabını merakla bekliyorum.

Müstakbel eşin Ayşe.”


DEĞERLENDİRMELERİNİZİ YAZIN
Yukarıda yazdığım bazı negatif hikayelerin gerçek olduğunu hatırlatmak isterim. Gerçekten de aşırı kanamadan dolayı hastaneye yatırıp dikiş attığımız birçok kadın olduğu gibi, ilk geceki yaşadıklarından psikolojik olarak etkilenen birçok kadın var. (Yani risksiz bir olay değil!)

Şimdi bu mektuptaki sorun olan ilk gece korkusunun yerine doğumu koyun. Her ikisi de kadın için doğal ve fizyolojik bir olay olduğuna göre... Her ikisinin de kabul edilebilir riskleri olduğuna göre...

Sonra da yaptığınız yorumları bir daha değerlendirin.

Ve bu değerlendirmelerinizi yazın.

 


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.