Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Keşkesiz doğumun hikayesi

Keşkesiz doğum felsefe ve uygulamalarını ilk olarak 2010 yılında İstanbul Doğum Akademisi’nin açılışı ile aynı anda tanımladık. Bu tanıma göre “Keşkesiz Doğum”:

“Keşkesiz Doğum, ailenin mutlaka doğuma hazırlık eğitimi aldığı, tıbbi bir engel olmadığı sürece kendiliğinden başlayan, doğal hormonların optimum koşullarda aktif olarak salgılandığı, mümkün olduğunca müdahale edilmeden yapılan, bebeklerin doğar doğmaz anne kucağı ile buluştuğu ve doğum şekli ne olursa olsun doğuma şahit olan herkesin doğumdan “keşkesiz” çıktığı doğumlardır. Doktor, ebe-doula ve doğum psikoloğundan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilir.”

KEŞKESİZ DOĞUMUN 4 TEMEL VAZGEÇİLMEZİ:
1.    Doğuma hazırlık eğitimi
2.    Doktor
3.    Birebir ebe desteği
4.    Doğum psikoloğu

Başlangıçta bizim için çok zor ve tarihi bir karardı. Doğum için başvuran her aileden bu şartları yerine getirmesini talep ettik. Mutlaka 18 saatlik Keşkesiz Doğum Eğitimi’ne eşi ile birlikte katılacak, doğum psikoloğu ile gebeliğinin ortasından itibaren çalışacak ve doğumda birebir ebe desteği alacaktı. Birçok aile şartlarımızın ulaşılamaz olduğunu düşündü veya bu dört öğeden bazılarını kabul etmek istemedi. Ancak bir kez kararımızı vermiştik ve ne olursa olsun bu dört öğeden herhangi birine istemeyen aile ile çalışmayacaktık.

Yıllar geçtikçe sonuçlarımızı görmeye başladık ve aldığımız karardan hiç pişmanlık duymadık. Ailelerin nerdeyse yarısı doğum sonrası şöyle bir itirafta bulundular;

“Evet, anlattıklarınızı ve kurallarınızı kabul ettik. Çünkü başka şansımız yoktu. Belki bize bıraksanız doğum psikoloğu ile çalışmaz veya birebir ebe desteği almazdık. Ama iyi ki zorunlu tutmuşsunuz. Çünkü ancak doğumdan sonra her bir öğenin ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu idrak edebildik. Bu öğelerden herhangi birinin eksikliğinde sanırım aynı doğumu yapamazdık ve doğumdan sonra birçokları gibi keşkelerimiz olabilirdi.”

AİLELERİN GERİ BİLDİRİMLERİ…
Bu geri bildirimler bizi güçlendirdi. Doğru yolda olduğumuzu biliyorduk ama ailelerin bu pozitif geri bildirimleri ve doğum sonuçlarımız bizi daha da güçlendirmişti. Artık aileler doğum şekli ne olursa olsun doğumlarından “keşkesiz” çıkmaya başlamışlardı. Ancak tek başımıza bütün Türkiye doğumlarını üstlenmenin imkansızlığını da görüyorduk. Zaten doğum değil, bir eğitim merkezi idik. Örnek olma amacı ile belli bir süreliğine doğumları kabul edecek, ilerleyen zamanda doğumları aynı felsefe ile eğitimlerini tamamlayan doğum uzmanlarına devredecektik.

TAM 12 YIL ÖNCE…
Bu yüzden 2012 yılında Doğuma Hazırlık Eğitimcisi ve Doula Eğitimi kurslarımızı açtık. Tahminimizden çok fazla katılım oldu. İçlerinde doktorlar, ebeler, psikologlar ve doulalar vardı. Kursa katılan herkes birkaç ay içinde Keşkesiz Doğum Felsefelerimizi büyük bir özveri ile sahipleniyor ve geldikleri illerde uyguluyorlardı. Kimi özel muayenehanesinde, kimi çalıştığı kurumda, kimi devlet hastanesinde, kimi sorumluluğunu aldığı gebe okulunda, kimi öğretim üyesi olarak üniversitelerde, kimi de yeni açtığı doğuma hazırlık eğitim merkezlerinde. Böylece yavaş yavaş kurs sayesinde aynı dili konuşan Keşkesiz Doğum Ekipleri oluşmaya başladı. İllerden katılanlar eksik kadrolarını tamamlamak için doktor, ebe, psikolog arkadaşlarını bir sonraki kursa yazdırmaya başladılar.

Bu gelişmeler bizde yeni bir fikri doğurdu; Keşkesiz Doğum Merkezleri…

Böylece aileler eğitimleri sonrasında aynı dili konuşabilecekleri ekipleri rahatça bulabilecekler ve büyük bir savaş vermeden hayallerindeki gibi bir doğuma doğru gidebileceklerdi. Dileyen her doktor Keşkesiz Doğum Merkezi olabilecek, mezunlarımız birbirleri ile çalışabilecekti. Böylece çok kısa bir sürede yüzlerce hatta binlerce anne Türkiye’nin birçok ilinde Keşkesiz Doğum yapabilecekti.

Yaptıklarımızı ve sonuçlarını uluslararası kongre ve toplantılarda da sunmaya başladık ve oluşturduğumuz Keşkesiz Doğum Ekibi tüm dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Doğum psikologları doğum öncesi anne ile çalışıyorlardı, ancak doğuma girmek hiç düşündükleri bir şey olmamıştı. Böylece doğum psikoterapisti kavramını da dünya ile tanıştırmıştık.

EKİPLERİN ÖZVERİSİ VE KALİTESİ…
İlk Keşkesiz Doğum Merkezi İstanbul’da 2014 yılında açıldı. Eğitim alan kişilerin sayısı arttıkça bu merkezlerin sayısı da artacaktır ve sizlere duyurulacaktır. Bir merkezin açılması için gerekli eğitim süresi ortalama 2 yıl gibi olmaktadır. Ortak bir dil oluşması ve ekiplerin aynı özveri ve kalitede hizmeti için bu süre gereklidir.

Sizler de ilinizde Keşkesiz Doğum Merkezi’nin açılmasını istiyorsanız, tanıdığınız doktor, ebe, psikolog, doula adaylarını bu konudan haberdar edebilir, eğitimlerimize katılmaları için teşvik edebilirsiniz.

Bu sayede Türkiye’de doğumun yeniden doğuşuna aktif katılabilirsiniz.

Keşkesiz bir gelecek için, keşkesiz doğumların olduğu bir dünya hepimizin ilk insanlık hakkıdır. Her anne bu hakka kavuşana kadar birlikte çalışalım.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.