Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KONUŞA KONUŞA BÜYÜSÜN
ÇİĞDEM ERGÜL
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuğunuz yaşıtları gibi konuşamıyor mu?

Ana kucağından, evinden ilk defa ayrılmak, yeni ve bilmediği bir ortama merhaba demek ve uyum sağlamak okula ilk defa baslayan çocuklar için önemli bir adım. Sizden ayrılmak ona zor geldiği gibi anneler için de her zaman kolay değil.

Okulda nelerle karşılaşacağını, ona nasıl davranılacağını bilmemek siz ebeveynleri haklı olarak düşündürür. İyi bir okul öncesi kurumu bu konuda hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacak, alışma sürecinde ortaya çıkacak sorunlar var ise uygun çözümler üretecektir. Bir süre sonra keyifle ve istekle okula gittigini görmek, mutlu son değil aslında, yeni bir baslangıçtır. Bu yeni dünya; paylaşma, yeni bilgiler öğrenme, beceriler kazanma, sosyalleşme, arkadaşlık kurma gibi yeni pencereler açar. Aile bireyleri dışında yeni bir ortamda zaman geçiren çocukların beraberlerinde getirdikleri çeşitli becerileri ve özellikleri de bir anlamda test edilir.

Çoğu zaman dil ve konusma problemleri ilk defa ana okullarındaki eğitimciler tarafından fark edilir. Anneler çocuklarındaki dil ve konuşma becerileri ile ilgili gecikmeleri fark edemeyebilirler. Bazen yakın çevrelerindeki bireyler önemsenecek bir durum olmadığı ve nasıl olsa konuşacağı hakkında yorum yaparak, annelerin endişelerini giderebilirler. Oysa okul öncesi eğitimcileri objektif ve bilgili birer göz olarak, problemi fark ederler. Bu konuda yaşıtları ile kıyaslama yaparak aradaki farkı gözleme olanağı sahibi olmaları önemli bir avantaj sağlar. Biz uzmanlar, okul öncesi eğitimcilerinin bizleri arayarak danışmalarına alışkınız. Bazı durumlarda kendilerini dikkatleri için tebrik eder ve aileyi uyardıkları icin memnun oluruz.

İLK YAPILMASI GEREKEN…
Dil ve konusma gecikmesi olduğu fark edilen çocuklarda ilk yapılması gereken, dil ve konuşma terapisti ya da konuşma bozuklukları uzmanına başvurmaktır.

Değerlendirme yapılarak durumun gecikme ya da problem olup olmadığının ortaya cıkarılması ve ailelere sorunun çözümü için önerilerde bulunulması cok önemlidir.
Çünkü beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem ilk 3 yas dönemidir. ilk 5 yaşta da gelisim hızla devam eder. Bu neden ile herhangi bir problemin erken dönemde farkedilmesi, çözümü icin büyük avantaj sağlar. Dil ve konuşma problemi olan çocukların erken dönemde terapiye başlamalarının sonuca olan olumlu etkileri bilimsel araştırmalar ile de kanıtlanmaktadır. Konuşma seslerinin doğru üretilememesi, akıcı konuşma zorluğu, konuşma gecikmesi ve daha pek çok konuşma problemini bu grupta sayabiliriz.

Siz anne ve babalara bu yeni yolculuğunuzda başarılar dilerim.

Sağlıklı kalın, keyifle oynayın…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.