Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KONUŞA KONUŞA BÜYÜSÜN
ÇİĞDEM ERGÜL
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Yazı Boyutu:
2 yaşında henüz konuşmuyor!

Bebeğin 2 yaşında ve henüz konuşmuyor. Acaba beklemek doğru mu?

"Kızkardeşi onun yaşında konuşmaya başlamıştı. Ancak, oğlum henüz konuşmuyor. Bazen endişe duyuyorum, ama çevremdekiler bu konuda beni yönlendiriyorlar."

- Nasıl olsa konuşur. 
- Bekle daha erken. 
- Bizimki de geç konuştu. 
- Babası geç konuştu ya, bu da geç konuşacak. 
- 4 yaşına kadar bekleyin, konuşmaz ise nöroloğa gidersiniz. 
- Acele etme. 
- Büyütecek birşey yok, bak derdini anlatıyor bu. 
- Gelişimi normal merak etmeyin.

Bu ve benzeri önerileri sık duyabilirsiniz. Beklemek ya da dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmek arasında seçim yapmak için, siz annelerin normal dil ve konuşma gelişimi konusunda bilgi edinmeniz daha sağlıklı olacaktır. Normal dil ve konuşma gelişimi nasıl olur? Önce bu konudaki doğrulara bakalım.

12 AY ÖNCESİ:
Bu dönemde bebeklerin çevrelerindeki dünya ile iletişim kurmak için ses çıkarmalarını bekleriz. Agulamak, daha sonra babıldama dediğimiz seslere dönüşür. Genellikle 9 ay civarında ne olduğunu bilmeden "Mama, bab, baba" gibi sesler üretmeye başlarlar.

Çevrelerinde sıkça gördükleri bazı nesnelerin (emzik, süt) adını duyduklarında bebeklerin dikkat ettiğini ve söylenen sözcükleri anlamlandırmaya başladıklarını görürüz.

Dikkat eden, bakan, ancak ses üretmeyen bir bebek işitme kaybı ile ilgili belirtiler gösteriyor olabilir.Önemli bir iletişim özelliği ise karşılıklılık göstermeleridir. Annesi gülümsediğinde bebek  bakar ve annesine gülümser.

12-15 AY: 
Bebekler bu dönemde m-b-p-d-n gibi sesleri üretmeye başlarlar. "Baba" dediğinde artık bilerek babasını çağırır. Çevresinde duyduğu kişilerin ya da nesnelerin adını söylemeye çalışır. Bu "Top" için "Bop" olabilir. Kendisinden isteneni vermeye başlar. Elindeki topu vermesini istediğinizde size uzatır. 

18-24 AY:
Çocuktan çocuğa değişkenlik göstermekle birlikte bu dönemde yaklaşık 50 sözcük kullanabilirler. 2 yaşındaki çocuk 2 sözcüğü yan yana getirmeye başlar "Baba ditti" gibi... Çevresindeki nesnelerin adını söyler, hayvan seslerini taklit eder. Kitaplara ilgi gösterir. Tanıdığı hayvanları isimlendirir. "Kitabı al bana ver" gibi daha uzun bir komutu yerine getirir. Kendi üzerinde ya da bir oyuncakta burun, göz gibi basit vücut parçalarını gösterebilir.

2-3 YAŞ:
Bu dönemde dil gelişimi çok hızlıdır. Çünkü beyin gelişimi hızlıdır. Saymakta zorlanacağınız kadar çok sözcük edinmiştir. 2-3 hatta daha fazla sözcük içeren cümleler ile kendini anlatır.

Büyük, küçük kavramlarını öğrenir, basit renkleri tanır, yatağın üstüne koy, masanın altına koy gibi daha kompleks cümleleri anlar ve yerine getirir.

Yukarıda özetlenen basit bilgiler, sağlıklı gelişen bebeklerde, çocuklarda gözlediğimiz konuşma ve  dil gelişimi özelliklerinden bazılarıdır. Gecikme olması durumunda, bazen aileye aktarılan bilgiler ve evde uygulanacak basit aktivite ve  öneriler ile dil gelişimini destekleyerek yaşıtlarını yakalamasını sağlayabiliyoruz. Ancak maalesef bazı durumlarda konuşma ve dil gelişmesinde gecikme, önemli sorunlar ile birlikte olabiliyor. Böylesi durumlarda problemi erken dönemde farkederek, doğru yaklaşımda bulunmak çözümü kolaylaştırıyor.

Sağlıkla kalın, keyifle oynayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.