Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KONUŞA KONUŞA BÜYÜSÜN
ÇİĞDEM ERGÜL
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Yazı Boyutu:
İyi bir çocuk bakıcısı nasıl olmalı?

Günümüzde anne olmak, değişen dünyamızla birlikte, pek çok aile için “çalışan anne” tablosunu çizmekte... Yani annelerimiz bebek ya da çocuk sorumluluğunu günün belli saatlerinde bir başkasına devrederek, ev ekonomisine katkıda bulunmakta ve üretken olmakta. Bu durumda en değerliniz olan çocuğunuzu emanet edeceğiniz kişiyi bulmak, seçmek ve doğru adayda karar kılmak önemli olduğu kadar güç. Mesleğim gereği dil ve konuşma problemleri olan çocuklar ve aileleri ile birlikte olduğumdan, bakıcılar hakkında pek çok soru ile karşılaşmaktayım. Bu konuda siz ailelere yol göstermek isterim.

Öncelikle dürüst ve güvenilir bir kişi olmasını istemek iyi bir başlangıç. “Nasıl bir bakıcınız var?” diye sorduğumda, “Çocuğumu seviyor, araları çok iyi, sıcak, sevecen bir kişi’’ gibi pek çok özellik anneler tarafından sıralanmakta. Acaba bütün bunlar yeterli mi?

Aslında çocuğunuzun güvenli olması, korunması, olası kazalardan onu esirgeyecek dikkatli bir yetişkinin evde olması, yemeğini yedirmesi ve uykusuna yatırması annelerin ilk beklentileri olmakla birlikte maalesef yeterli değil.

Bebeklikten başlayarak bebeğinizin gelişimi için sadece boyunun uzaması, kilo alması yani yeterli ve doğru gıdalarla beslenmesi dışında çok önemli bir konu da duygusal gelişimi. Onunla sıcak ve sevgi dolu iletişim kuran, annesi yokken onun yerine, kucağına alan, güven veren, onunla konuşan, eğlenen, coşan bir yetişkin çok ama çok gerekli. Çünkü duygusal gelişim; iletişim becerileri için, daha sonra bebeğinizden beklediğiniz konuşma ve dil gelişimi için önemli bir yapı taşı.

Ninniler, agular, karşılıklı bakışıp gülümsemeler bebeğinizin ilk iletişim becerileridir. Bunu akıldan çıkarmayalım. Bebeklikte uygun olmayan bakıcı tarafından bakılan, yani; sadece mekanik bir şekilde yemeği yedirilen, gereken sevgi, ilgi ve karşılıklı iletişim fırsatlarına ulaşamayan bebekler daha sonra ciddi sorunlar ile karşılaşabilirler. Özellikle dil ve konuşma gecikmesi ya da bozukluğu nedeni ile ofisimize gelen çocukların özgeçmişleri bu tür bakıcı örnekleri ile dolu. Bir de bunun önüne TV eklenince durum daha feci. Çocuklar tek yönlü olarak, bu gereksiz uyaranlara tıpkı çöp tenekesine sürekli çöp boşaltırmışçasına maruz kalmaktalar. Gereken karşılıklılıktan uzak olmakta, yani gülümsemeye cevaben gülümsemek, seslenince seslenmek gibi iletişimin en temel özelliğinden yoksun büyümekteler.

0-3 yaş arası sosyal, dil, bireysel-duygusal, fiziksel ve bilişsel gelişimin en önemli basamaklarının oluşturulduğu bir dönemdir. Bu yaş aralığındaki becerilerin gelişiminin beklenen düzeyde olması ileriki becerilerin kazanılması için sağlıklı bir temel oluşturur. Diğer taraftan bu yaş aralığındaki herhangi bir sapma, ileriki yaşlarda gelişmesi beklenen becerilerin zorlukla, zamanından çok daha sonra elde edilmesine ya da hiç elde edilememesine neden olabilir. Çocuğun bakımını üstlenen bakıcıların bu konularda eğitilmesi ile çocuğunuzun gelişimine daha iyi katkıda bulunmalarını sağlayabilirsiniz. Çeşitli danışmanlık kurumlarında verilen eğitimlere bakıcınızı gönderebileceğiniz gibi siz de çeşitli kitaplardan yararlanarak aşağıdaki temel bilgileri bakıcınız ile paylaşarak onu geliştirebilirsiniz.

BU BİLGİLER NELER OLMALI?
- 0-3 yaş sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel ve dil gelişiminin özellikleri.
- Yetişkin-çocuk arası sağlıklı etkileşim yollarını destekleme.
- Çocuk ve oyun.
- Çocuğunuzun akranlarıyla sağlıklı etkileşimini destekleme.
- Sınır koyma.
        * Problem davranışları önlemek ve çözmek.
        * İletişim, konuşma ve dil gelişimini desteklemek.
        * Yeme-içme.
        * Temizlik (tuvalet eğitimi).
        * Giyinme-soyunma.

İyi eğitim görmüş, bilinçli, sevecen, sağduyulu ve sıcak bir bakıcı çocuğunuzu sizin olmadığınız saatlerde destekleyecek ve sağlıkla büyümesine yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzu sevgiyle büyütün, ama en çok onunla oynayın. Olur mu?



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.