Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BİNBİR HALİMİZ
GONCA ŞENSÖZEN
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Bahar

Uzun bir kıştan sonra bahar geldi nihayet. Ve baharla birlikte birçok şey daha beraberinde geldi.

Bahar, aşk mevsimi…tatlı tarafıyla…

Bahar, ruhsal hastalıklar mevsimi…acı tarafıyla…

Psikiyatri dünyasının birçok geçerli açıklaması var, bahar aylarının bedenimizdeki, hormonlarımızdaki etkisiyle ilgili olarak. Bu hormonal etkiler kimi zaman ilaçlar ile düzenlenmek zorunda kalıyor ve ancak bu şekilde fizyolojik sistemin dengede kalması sağlanıyor.

Peki, bize neler oluyor baharda? Yörüngeden çıkan neler var?

Anaokulunda ya da ilkokul birinci sınıfta mevsimleri “ilkbahar-yaz-sonbahar-kış” sıralamasında öğrettiler hepimize. Tüm mevsimlerin başlangıcını “İlk-bahar” (adı üstünde) oluşturuyordu sanki. Mevsimleri sıralarken neden “kış-ilkbahar-yaz-sonbahar” demiyoruz da, hep ilkbahar ile başlıyor sıralama?..

Çünkü sezgisel bir düzeyde biliyoruz ki, ilkbahar gerçekten de bir başlangıç. Her şeyin yenilendiği, yeniden doğduğu, canlandığı bir dönem.

ESKİNİN BİTİŞİ...
Ve her yeni, aslında, eskinin bitişi demek. Gitmesi gerekenin gitmesine izin vermek,  yeninin çiçek açmasına alan tanımak demek. Eskimiş ve işlevini yitirmiş olanla mı kalacağız, yoksa onu bırakıp yeni olanı mı seçeceğiz? Kendimize yenilenme izni verecek miyiz, yoksa hep aynı eskiyi mi tekrar edeceğiz? İşte bu seçimi yapma dönemi ilkbahar.

İlkbaharın içinde hem “bitiş” hem “başlangıç” var.

Bahar, tatlı tarafıyla, “merhaba” dediğimiz mevsim…
.
Bahar, acı tarafıyla, “hoşça kal” dediğimiz mevsim…

 

 

 

 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.