Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Anne sütünü arttıran yiyecekler

“Sütüm bol olsun diye, doğumdan beri bana ne önerilirse yemeğe çalışıyorum. Önerilen bu yiyeceklerin (helva, soğan, bulgur pilavı gibi) anne sütünü arttırdıkları gerçekten doğru mudur?”

Anne sütü üretimini arttırdığı bilimsel olarak ortaya konmuş özel bir besin yoktur. Emzirme döneminde anne sütünü arttırdığı düşünülen yiyecekler genel olarak kültürel özellikler gösterir. Fizyolojik temelleri yoktur. Örneğin, Hindistan’da Hintli anneler arasında sarımsağın anne sütünü arttırdığı inancı yaygındır. Ancak, Amerikalı anneler tarafından ise sarımsak hiç tercih edilmez. Tam aksine kokusu süte geçtiği için, bebeğin anne sütüne karşı isteksizlik gösterebileceği inancı yaygındır. Bu nedenle genelleme yapmak imkansızdır.

Ayrıca,  aynı toplumda bile bu yiyeceklerin çok çeşitli olduğunu iyi biliyoruz. Anne sütünü arttırdığına inanılan yiyecekler bilimsel olarak incelendiğinde, bunlar arasında çok ortak özellikler olmadığını görüyoruz.

Bu nedenle, emziren annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, emziklilik döneminde artan besin ihtiyaçlarının karşılamaya özen göstermesi yeterlidir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.