Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Kabızlık sorun olmasın…

Sevgili anneler, zaman zaman değişik platformlarda birlikte oluyoruz. Ama “Anne Olunca Anladım” ilk göz ağrısı benim için… Bu nedenle öncelikle sizlerle birlikte olmak istedim…

Çocuk doktoru olarak bana çok sık iletilen sorunlardan biridir kabızlık. Her yaş grubunda çok sık karşılaşıyorum, ancak özellikle de 5 yaş altında daha yoğun gelir bize bu sorun. Nedeni de eğer çocuğun buna neden olabilecek bir başka hastalığı yoksa, yeterli lif tüketememesi yani sebze-meyve tüketememesidir. Çoğunlukla da doktor olarak bizler, çocuğun beslenmesinde sebze-meyve ve su tüketimini arttırmanızı öneririz. Ama hem çocuklar sebze-meyve yemeyi çok sevmezler, hem de yedirebilsek de yedirebildiğimiz miktar kabızlığın önlenmesi veya tedavi edilmesi için yeterli olmaz. Dışkı yumuşamaz, çocuk dışkılarken çok sıkıntı yaşar. Canı yanar. Hatta küçük çatlaklar oluşup kısa süreli az miktarda kanamalar olur poposundan. Bu defa da bu acıdan korktuğu için çocuk kakası gelse bile yapmaz, korkar, bekletir. Sonrasında kaka sertleşir ve kalınlaşır. Dışkılarken yine canı yanar çocuğun ve bu böyle devam eder gider… Kısır bir döngü oluşur.


Verilebilecek ilaçlar içinse, bizler temkinli davranırız. Çoğu bağımlılık yapar. Uzun süre kullanılmasını önermeyiz. Kullandığınız süreyse bu sorunun çözülmesine uygun olmaz.  Çünkü kabızlığın tedavisinde kullanılan her neyse, günde 1 defa yumuşak dışkılama dozunda en az 6 ay süreyle kullanılmalıdır ki, bağırsaklar bu tempoya alışsın ve sorun çözülsün. Bu nedenle sıklıkla ben kuru erik püresi öneririm. Ancak bunu da yediremediğinizi, yedirdiğiniz miktar ve sürenin de yeterli olmadığını görüyorum.

Bu nedenle Türkiye’de imalatında benim de katkıda bulunduğum bir ürün var artık. Bu bir gıda takviyesi… İçeriğinde suda eriyebilen prebiyotik lif var. Dışkıyı yumuşatıyor, hacimli hale getiriyor ve dışkının bağırsaklardan geçiş süresini kısaltıyor. Kullanılabilir olmasının nedeni ise toz halinde olması. Her türlü içecek ve yiyecek içine (pişerken veya piştikten sonra) ilave edilebiliyor. Besinin veya içeceğin kokusunu, tadını, berraklığını da değiştirmiyor. Bu nedenle de çok pratik ve kolay.

Kullanılacak miktar doğal olarak değişebiliyor. Önce günde 2-3 defa bir saşe ile başlayıp, dışkının sıklığına ve yumuşaklığına bağlı olarak kullandığınız miktarı arttırabiliyorsunuz. Erişkinler günde 2-3 defa 2 saşe ile başlamalılar. Kullanan hastalarım çok memnun. Kekin, muhallebinin, hata köftenin bile içine koyduklarını söylediler. Çok yeni bir ürün. Bu nedenle de sizlere bu bilgiyi ulaştırmak istedim. Eczacınızdan isteyin, henüz depodan getirtmemiş olabilir.  Bu bir ilaç değil lif takviyesi. Hem de benzeri yok.

 

Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum...

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.