Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Meme asimetrisi

Meme estetiği denilince meme küçüklüğü, büyüklüğü ya da sarkıklığı anlaşılır. Oysa memelerin asimetrik oluşu da estetik bir sorundur. Memenin asimetrik oluşu diğer meme estetiği sorunlarından bazen daha önemli olabilir.

İki meme arasındaki farklılıklar hacim farklılıkları ve biçim farklılıkları olarak ayrılır. Kulak, meme, el, ayak gibi çift organlarda ya da bedenin iki yarısı arasında mükemmel bir simetri bulunmaz. Başka bir deyişle aynada yansıyan görüntü gibi benzerlik olmaz. Çift organlar arasında küçük farklılıklar, doğal asimetri olarak kabul edilir. Farklığın yüzde 1 dolaylarında olmasının doğal gelişimin bir parçası olduğu belirlenmiştir. Bu minimal asimetri, sağlıklı bir gelişimin de göstergesi kabul edilir. Asimetrinin belirgin olması ise beden gelişimi ya da organ gelişimi sırasında bir sorunun olduğunu gösterir. Meme gelişimi, meme başı altında bulunan meme tomurcuğu ile olur. Bu yapıya hasar gelmesi memenin gelişimini bozar. İki meme arasındaki farklılıklar; gelişimsel, travmaya bağlı ya da cerrahi sonrası oluşabilir. Bu farklılıklar bazen ileri boyuttadır ve bir meme hiç gelişmemiştir.

DİĞER KADINLARLA KIYASLANAN ORTAMLARDA STRES YARATIYOR
İki meme arasında önemli farklılıkların bulunması anlamına gelen meme asimetrisinin ciddi psikolojik sıkıntılara neden olduğunu belirtiyor. Meme asimetrisinin yarattığı stres, meme küçüklüğü ya da meme büyüklüğüne bağlı durumların yarattığı sıkıntıdan daha ileri düzeydedir. Özellikle diğer kadınlarla kıyaslama ortamlarında, plaj, soyunma kabinleri ya da özel durumlarda bu sorunun oldukça sıkıntı verici olduğu hastalar tarafından aktarılmaktadır. Bu kişiler sutyen giymede sorun yaşadıkları için genellikle büyük olan tarafa göre sutyen alıp diğer küçük olan tarafın içini pamukla doldururlar. Meme kanseri sonrası bir memenin kısmi ya da tamamen alınması sonrası hastada oluşan depresyon başta olmak üzere, psikolojik tepkilerin nedenlerinin başında asimetrinin yattığı da belirlenmiştir.
 
KİŞİNİN KENDİNE GÜVENİNİ ZEDELİYOR
Meme asimetrisi olan kişilerin kendine güvenlerinde sorun yaşadıkları da belirlenmiştir. Ayrıca bu kişilerin cinsel hayatlarında problem ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle düzeltme operasyonlarından sonra kişinin yaşam kalitesinin yükseldiği saptanmıştır.

Simetrinin sağlanması için kullanılacak yöntemler soruna göre değişir. Meme asimetrisine küçüklük, büyüklük ya da sarkma da eşlik ediyor olabilir. Meme protezi, meme dikleştirme, meme küçültme ya da yağ hücresi enjeksiyonu gibi yöntemler asimetrinin düzeltilmesinde kullanılır. Asimetri eğer bir memenin aşırı küçüklüğüne bağlı ise doku genişletici meme protezleri kullanılarak memenin bir protezi rahatlıkla alabileceği aşamaya getirilir. İkinci bir seansta meme protezi yerleştirilir.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.