Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Burun estetiği ve altın oran

 

Bizim ülkemizde büyük burun Karadenizliliği çağrıştırır. Hatta laz burnu olarak tanımlanmış burun tipi belleklere yerleşmiştir. Bu burun tipinin temel özelliği büyüklük olsa da aslında kemerli yapısı ve düşük burun ucu belirleyici unsurlarıdır.

Aslında büyük burnun evrensel temsilcisi Cyrano de Bergerac’dır (Okunuşu: Sirönö dö börjırak). Bu Fransız şair gerçek bir karakter olmasına rağmen, aynı isimli oyunun kahramanı olarak daha çok ün yapmıştır. Büyük burnu nedeniyle hiçbir kadının onu sevmeyeceğini düşünürken, cesareti ve dizelerini ön plana çıkararak durumu telafi eder.

 

BURUN TÜM YÜZÜ ETKİLER!

Burun  en sık karşılaşılaştığımız estetik sorunların başında gelir. Bunun nedeni sadece burunla ilgili değil, burnun konumu ile de ilgilidir. Burun yüzdeki merkezi konumu ile stratejik bir noktadadır. Bir taraftan komşu estetik üniteleri etkilerken, diğer taraftan karşımızdaki kişinin gözünü yakalar. Bu önemli konumu nedeniyle bazen küçük bir sorunu dahi algısı hassas kişiler, estetik yargısı yüksek kişiler  ya da  genç yaş grubu tarafından önemli hale gelir. Kamuflajı zordur. Gözlük ve makyajla bir  miktar gizlenmesi mümkündür. Burnun iyi görünümü kişinin estetik puanını çok arttırırken, tersine çirkin bir burun tüm yüzü etkiler.

 

Artık aşırı kalkık, kayık sırtlı burunlar, gösterişli burunlar, patlayacakmış gibi meme protezleri,  aşırı gergin karın germeler yerine daha özgün, ortalamayı arayan estetik girişimler dönemi başlamış gibidir. Bu eğilim medyatik ideallere ulaşma peşinde beden imaj bozukluğunun kapanı içinde hapsolan özellikle erken erişkin dönemi için de yararlıdır.

 

ALTIN ORAN DEYİNCE...

Modern estetik cerrahi, iyi ve doğru bir şekilde  burun operasyonlarını yapabilme fırsatlarını sunar.  Estetik cerrahide giderek daha fazla altın oranları kullanıyoruz. Bu oranın yakalanması her zaman mümkün olmasa da burun estetiğinde  de amaçlar içinde yer almalıdır. Altın oran; kısa parçanın uzun parçaya olan oranı, uzun parçanın tüm çizgiye olan oranına eşit olduğu, bir çizginin iki eşit olmayan parçasının oranını ifade eder. Numerik değeri 1.61803… şeklinde ifade edilen altın oran burun estetiğinde kullanım alanı bulabilir. Örneğin; burun projeksiyonunun burnun uzunluğuna oranı altın ise, burun-yüz açısı 36-38 derece ile estetik ideale uyar.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.