Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doğum çatlakları ve tedavisi

 

Aşırı gerilmeye bağlı kollajen ve elastinde yırtılmaya bağlı deri altı dokusunda oluşan yırtılmalar deri çatlamaları olarak bilinir. “Stria” olarak adlandırılan bu durum hamilelik sırasında deride oluşan aşırı gerilmeler ile  fazlaca oluşur. Bunun dışında hızlı kilo almalar ya da hızlı büyüme dönemlerinde de deride çatlaklar meydana gelir. Vücut geliştirme sporu yapanlarda da görülebilir. Kortizon kullanımında da benzer sorunlarla karşılaşılabilir. Özellikle derinin bu büyüme ve gelişmeye ayak uyduramadığı yerlerde çatlakları görürüz.

Çatlaklar bir bakıma deri altının yara izleridir. Derinin aşırı gerilmesi sonucu olduğuna inanılsa da nedenleri karmaşıktır. Genetik ve ailesel yatkınlığı olan bireylerde, özellikle hormonal durum ortamı hazır hale getirdiği zaman gerilmeler, deride çatlaklara neden olmaktadır. Özellikle kortizon hormonunun, kollajen üreten “fibroblast” adı verilen hücrelerin üretim yapmasını engellediği belirlenmiştir.
 
Çatlakların iki çeşidi vardır. Birincisi rengin kırmızı-mor olduğu erken evredir. İkincisi alba olarak adlandırılan beyaz renkli çatlaklardır.

ÇATLAKLARIN TEDAVİSİ
Elbette en iyi tedavi çatlakların oluşumunun önlenmesidir. Cildi yumuşak fırçalamak dolaşımı arttırarak, oksijenlenmeyi sağlayacak ve onarıma yardımcı olacaktır. Bedeni yeterince sıvı alımı ile nemli tutmak önemlidir. Cildimizin kuruduğu zaman çatladığını hatırlayalım. Dışarıdan sürülen nemlendiriciler ya da nem kaybını azaltan ürünler yararlı olabilir. Bebek yağı, kakao yağı gibi. Dışarıdan kollajen ya da elastin içeren kremlerin sürülmesinin deriyi yumuşatma dışında özel yararları yoktur. Önemli olan sürülen kremin derinin onarım mekanizmalarını harekete geçirmesidir. Phytoelastin jelin bu konuda önemli bir yeri var.

Deri çatlaklarının tedavisi  bölgeye göre değişiklikler gösterir. Retinoid terapisi, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, pulse dye lazer, Nd-Yag lazer ve fraksiyonel (mozaik) lazerler tedavi seçenekleri arasında yer alır. Bunlar arasında cilt yüzeyinin fraksiyonel (mozaik) lazerler ile soyulması ve çatlakların altına kök hücreden zengin yağ hücresi enjeksiyonları ya da fibroblast gibi deri altı liflerini üreten hücrelerin enjeksiyonu en iyi çözümdür.

Cilt soymada mozaik lazerler bu konuda yeni ve etkili bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Erbium ya da karbondioksit mozaik lazerler dokuda mikroskobik hasarlar ve mikroskobik iyileşme alanları hasarlı ve sağlam dokunun birbirine karışmasını sağlayarak  iyi sonuçlar veriyor.

LİFTİNG İŞLEMLERİ
Derideki çatlakların yok edilmesinde estetik cerrahinin ayrı bir yeri var. Burada beden şekillendirme işlemleri uygulanır. Karın bölgesinin deforme ve göbek deliği altında çok sayıda çatlakların olduğu durumlarda, lifting işlemleri ile tamamen çatlakların giderilmesi mümkündür. Çatlakların olduğu bölgelere yapılacak lifting işlemleri etkili bir tedavi bir seçeneğidir.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.