Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Karın estetiğine modern bir yaklaşım

 

Özellikle piercing ve göbeği açıkta bırakan giysi modaları ile karın estetiği daha çok ön plana gelmeye başladı.  Doğumdan, görüntü olarak en çok etkilenen bölge karın bölgesidir. Genişleyen deri, çatlaklar ve ayrılmış karın kasları genellikle geri dönülmez şekilde deformasyon bırakır.

Tekrarlı doğumlar, ikiz bebekler ya da iri bebek doğumu durumlarında deformasyon daha şittetli olur. Elastikliğini kaybeden dokular, spora rağmen düzgün bir karın kontürü oluşturmaz. Genellikle hastalar aynı öyküyü verir. Her türlü diyet, spor ya da yöntem denenmiştir ve artık bir teslimiyet söz konusudur. Bu tür durumlarda karın germe yapılarak düzgün bir karın yapısı elde edilebilir.

Doğum sonrası ilginç bir karın deformitesi daha vardır. Göbek deliği altında kalan karın bölgesinde, özellikle öne eğilme sırasında belirgin olan şişlikler için farklı bir yaklaşım gerektirir. Estetik cerrahide minimal invaziv dediğimiz; olabildiğince az iz bırakma, mevcut izleri kullanma, hızlı ve konforlu iyileşmenin sağlanması, bedendeki uyumu koruma ve  doğal görüntüye sahip sonuçları veren yöntemler giderek  ön plana çıkıyor. Karın estetiği için de aynı ilkeler geçerlidir. Yöntemin izsiz karın germe olarak adlandırılması biraz akıl karıştırıcı olsa da, doğrusu yeni bir iz bırakmayan, mevcut sezeryan izini kullanan karın germedir.

Mini karın germe ve endoskopik tekniklerin kullanılması karında yeni  bir yöntem olarak pek çok kişiye uygulanabilir. Yağ dokusu fazlalığı orta derecede, sadece alt karında deri fazlalığı olan, deri tonusu  (derinin esneklik kapasitesinin kalitesini) orta ve iyi arası, sezeryan izi olan, doğum sırasında karın kasları gevşemiş kişiler bu yöntem için en uygun adaylardır.

SEZARYEN İZİ KULLANILIR
Yöntem, mevcut sezeryan izini kullanır. Endoskopik teknik ile mide bölgesinden başlayarak, gevşemiş karın kasları sıkılaştırılır ve şekil verilir. Yöntemin bu kısmında teleskop adı verilen, ince ve büyütme özelliği olan kanüller kullanılır. Bu işlemler sırasında göbek deliği ile ilgili herhangi bir müdaheleye gerek yoktur. Mide ve alt karın bölgesindeki yağlar, deri kalitesine göre değişen farklı tekniklerle vakumlanır. Sezeryan izinin olduğu yerden fazla deri çıkartılıp, sezeryan dikişi estetik bir şekilde tekrarlanır. İşlem sonucunda doğal ve düzgün bir karın estetiği elde edilir. İşlem lokal ya da epidural anestezi altında yapılabilir. Hassas kişilerde genel anestezi tercih edilir. İşlem sonrası kişi evine gidebilir. Sosyal yaşamda sınırlama, spor ve aşırı hareketi gerektiren işler dışında olmaz.  Günlük yaşam içerisinde iyileşme sağlanır. Üç hafta bel korsesi önerilir.

Yapılan işlemi geliştirmek için bazı uygulamalar eklenebilir. Bu yöntem ile karındaki bazı  doğum çatlakları yok olmasına rağmen, kalan çatlaklar olursa fraksiyonel lazer tekniği ile giderilebilir ya da azaltılabilir. Çıkan parçadan doku kokteyli hazırlanıp, yüz gençleştirme için kullanılabilir. Bozulmaya başlamış göbek biçimi, göbek deliğine müdahele edilmemesine rağmen daha gergin ve biçimli görünür. Kalan iz sadece mevcut sezeryan izidir. Bu ize yönelik de bazı kamuflaj işlemleri yapılabilir. İşlem sonrası daha kontrollü ve homojen bir iyileşme sağlanması için izometrik kas eksersizleri, endermoloji ve karın derisi tonusunu arttırıcı işlemler eklenebilir.

KİMLERE UYGUN DEĞİL?
Bu yöntem karın bölgesinde aşırı deformasyonu olan karınlarda, mide bölgesinde sarkması olan kişilerde ya da aşırı karın yağı olan kişilerde uygun değildir. Bu durumda  başka bir modern teknik tercih edilir. Lipoabdominoplasti adı verilen bu teknik, geleneksel tam  karın germeden farklıdır. Karın derisi ve dokusu ayrılmaz, kaydırılarak germe sağlanır. Bu teknik tam karın germe de olsa, yöntemi basitleştirdiği için hızlı iyileşme ve hızlı günlük yaşama dönüş şansı verir.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.