Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Kalın bacak estetiği

Kalın bacakların nedenleri kalın kemik yapısı, fazla gelişmiş kaslar ve genellikle yapısal fazla yağ dokusudur. Kalın bacak estetiği işlemleri arasında yağ dokusunun alınması ve ek olarak botoksla ya da cerrahi olarak kasların incetilmesi ile kalın bacak sorunu çözülür.

Bu konuda özellikle “superdry yöntem” yağların kansız bir şekilde alınması yanı sıra, düzgün bir yüzey elde edilmesinde ve simetrinin sağlanmasında çok etkili bir yöntemdir. Bunların dışında ayırt edilmesi gereken önemli durumlar lenfödem ve lipödeme bağlı kalın bacaklardır.

Lenfödem bacaklardaki lenf (akkan) damarlarının bozulması ya da az gelişmesi sonrası ortaya çıkan bacak kalınlaşmasıdır. Lenfödem’de genellikle tek bacak daha kalın olsa da bazen iki bacakta da görülür. Bacaklar serttir. Ayaklarda da şişlik gözükür. Sıklıkla portakal kabuğu cilt görüntüsüne rastlanır. Ayak bileği kemiği üzerinde yağlanma olmaz. Parmakla basılınca iz bırakır. Bacaklarda ağırlık hissedilir ve akşama doğru bu artar. Dinlenme ile kalınlaşma azalır. Ayak sırtındaki deri iki parmak arasında tutulamaz. Bu tipik bir bulgudur.

Lipödem ise bacaklarda ilginç bir yağlanma şeklidir. Yapısaldır ve ayak bilekleri genellikle daha incedir. Portakal kabuğu cilt görülmez. Şişlik yumuşaktır. Genellikle ergenlikte başlar ve ailede olabilir. Bazen hassasiyet vardır. Üst ve alt bacak yanında kalçada geniştir.
Özellikle bu iki durumun ayırt edilmesi gerekir. Ayırt edilmeden yapılacak tedaviler yanlış olacağı gibi başka sıkıntılara da neden olur. Lenfödem tedavisi çok farklıdır. Lenf damarlarına destek olan bacaklardaki kalınlığa neden olan sıvının atılmasına yönelik tedavi yapılır. Lipödem’de ise özellikle yağların alınması iyi bir çözümdür. Kalın bacakların nedeni yağ ise tedavi edilebilir bir durumdur. Bacak inceltmede sınırı yağ dokusunu oranı belirler.

Lenfosintigrafi lenfödem tanısında çok önemli bir yöntemdir. MR bu sorunların ayırt edilmesinde yararlı olur. Sıvı birikimini ve deri kalınlaşması tanı koydurucudur.

Bunların dışında sistemik hastalıklar (böbrek, kalp ve karaciğer hastalıkları) ve toplardamar sorunları (derin ven yetmezliği gibi) da kalın bacaklara neden olsa da bunların ayırt edilmesi çok daha kolaydır. Bu gruptakiler bacak kalınlaşması dışında çok başka şikayetler ile gelirler.
Bazen yapısal olarak bacak kaslarının aşırı gelişmiş olması da kalın bacak nedenidir. Bu durum alt bacak bölgesine hantal ve kaba bir kalınlık oluşturur. Botoksla kasın bazı noktalarına enjeksiyonlar yaparak bu kalınlığı azaltmak mümkün. Botoksun etkisi geçtikten sonra tekrarlar ile etki daha kalıcı hale getirilebilir. Kasa giden sinirin kesilmesi kalıcı bir çözüm verir. Baldır kası üst üste iki adet olduğu için, kaslardan birinin zayıflatılması ya da hareketinin engellenmesi sporcular dışında bir sorun oluşturmaz.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.