Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Altın oran

Evrende ve doğada her yerde altın oran var. Galaksilerin spiral yapısından istiridyenin kabuğuna kadar… İnsan tarafından fark edilmesi ise 3 bin yıl öncesine gidiyor.

Altın oranı ilk olarak Mısırlılar fark etmişlerdir. Mısır piramidleri, Atina’daki Parthenon tapınağı, Michalengelo’nun David heykeli, Mona Lisa, Paris’teki Notre Dame Kathedrali bu oranın göz önüne alınarak yapıldığı eserlerden bazıları. Yapılan işte birbirine komşu ya da birbiri ile ilişkili iki uzunluğun oranını yaklaşık 1,618 (daha pratik olarak 1,6) oranında tutulmasıdır.

Bu orana göre yapılan uzun kenarının kısa kenarına oranı 1,618 olan dikdörtgenler göze en hoş görünür ve yaşamın her yerinde kullanım alanı vardır. Mimari, sanat, müzik, estetik cerrahi… 

Altın oranların sağlıklı beden ile ilgili sırları açığa çıkarılmaya başlanmıştır.
Yapıtaşımız DNA da bile altın oran var ise, tıpla ilgili bütün bilgiler bu bakış açısından gözden geçirilmelidir. İlginç bir araştırma da, büyük ve küçük tansiyonların birbirine oranı altın olan kişilerin daha sağlıklı olduğu bulunmuş. Kalp elektrosu olarak bilinen EKG de dahi altın oran saklı. Sağlıklı kalplerde QRS olarak bilinen elektriksel sivri dalga, T dalgası ile altın olarak bölünür.  

Yine bir araştırma sonucuna gore, omuz ve bel oranı altın olan erkekler kadınlara daha çekici geliyormuş. Bu durumu biyolojik olarak sağlıklı bireyler ile üremeye yönelik içgüdü olarak düşünürsek, erkekler için sağlıklı bedenin inşasında bu oran gözetilmeli diyebiliriz.

Estetik cerrahide simetri ve oranlar bir yere kadar işe yarar. Altın oran analizi ise daha üst bir kavramdır. Bütün hakkında hızlı bir fikir sahibi olmak için altın oran maskesinin kullanılması oldukça yararlıdır.

Altın oran maskı bütünün hızla değerlendirilmesini sağlar. İnsan bedenindeki bazı altın oranlara örnekler.

• Burun genişliği ile ağız genişliği arasındaki oran altındır.
• Burnun uzunluğu ile projeksiyonu arasındaki oran altındır.
• İnsan yüzünün oturduğu diktörtgenin kenarlarının birbirine oranı altındır.
• Ön iki kesici dişimizin oluşturduğu diktörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı altındır.
• Göbek deliğinin yeri bedeni birbirine oranı altın olan iki parçaya ayırır.
• Memenin tabanı ile yüksekliği araındaki oran altındır.
• Parmakları oluşturan parçaların birbirlerine oranı altındır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.