Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Profil estetiği (profiloplasti)

Alın, burun, dudak, çene ve gıdıdan oluşan beşli profili belirler. Burun yanında profili oluşturan diğer yapılara yapılan girişimlere profiloplasti denir.

Burnumuz farklı açılardan güzel olmalıdır. Sadece cepheden, yandan, çaprazdan ya da alttan değil. Bu nedenle burun estetiği yaparken, profilde yer alan diğer dörtlüye de girişimler gerekebilir. Birbirleri arasına o denli bir uyum vardır ki, ince dudak ya da küçük çene normal bir burnu büyük gösterir. Geriye doğru alın ve çene ucu burnu öne doğru çıkık gösterir. 

Profil estetiği yüzün harmonizasyonu için gereklidir. Profiloplastinin estetik gücü vardır. Estetik güç, bir işlemin kişiyi değiştirme ya da estetik puanı arttırma gücüdür.  Örnek vermek gerekirse, güzel bir burnun estetik puanı 6-7 ise güzel burun  güzel profille birlikte 9-10 estetik puan alır. Çeneyi büyütürsünüz burun küçülür. "Burun güzel fakat yüze yakışmadı" yorumlarının en önemli nedeni profil estetiğinin iyi olmamasıdır.

Aslında bu konuya tamamen uzak kişiler bile bilmeden kendilerine profil estetiği yapıyorlar. Biraz çene yukarı duruş ile çenesi zayıf olanlar bunu dengelemeye çalışırlar.  Bazı erkekler top sakal bırakarak kendilerine bir bakıma profil estetiği yaparlar.

Hekimin yapacağı işlemler ise dolgu ve botoksla alın ve burun estetiği, dudak kalınlaştırma, çene ucu güçlendirme şeklinde söylenebilir.

Burun estetiği, alen estetiği (endoskopi ve hüce enjeksiyonu), dudak estetiği (hücre ya da cerrahi ile inceltme, kalınlaştırma, şekillendirme), çene estetiği (implant ile çene ucu büyütme, çene kemiği kadırma işlemleri, çene ucu törpüleme, cadı çenesi düzeltme), çene altı estetiği (boyun kası onarımları , boyun askıları ve yağ alma işlemleri). Yapılan işlemler yağ hücresi, dolgu, çene ucu protezi, çene altı liposuction, bazende dişlerin bulunduğu çene kemiklerine kaydırma işlemleridir.

Profil kusurlarını belirlerken yumuşak doku analizi ve diş ve iskelet sistemi analizi gerekir. Bu analiz için fotoğraf, rontgen ve kalıplar gibi yöntemler var. Bu analizler çok önemli olsa da hekimin estetik algı ve yargısı ek olarak bakış açısı nihai sonucu verecektir.

Güzel bir yüz hareket ederken ortaya çıkar. Gülümseme ise yüzün en etkili hareketidir. Yanlış gülümsemede profil çirkinleşir. Burun ucu aşağı düşerken, diş etleri ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda dinamik burun estetiği dediğimiz, yanlış kasların cerrahi ya da botoksla düzenlenmesi işlemleri yapılır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.