Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
PRP (trombosit) ile yüz gençleştirme

Yüz ve bedendeki yaşlanma belirtilerinin birinci nedeninin hacim kaybı ve kalan hacmin yer değiştirmesi olduğu biliniyor.

 

Deri, deri altı dokusu, yağ dokusu, kaslar ve hatta kemik, yaş arttıkça hacim kaybına uğrar. Zayıfladığımız zaman giysilerimizin üzerimizden dökülmesi gibi, derimiz de bol gelmeye başlar, katlanır ve kırışır. Boşalan, hacmini kaybeden meme dokusu sarkar. Hacmini kaybeden kalça dolgunluğunu kaybediyor ve çevrede yalancı selülitlere neden oluyor. Hücrelerle hacmi yerine getirme gençleştirme işlemlerinin başında yer alıyor.

Son zamanlar da PRP ile hücresel gençleşme öne çıkmaya başladı. Özellikle yüze enerji vermede ve daha sağlıklı görüntü için etkili.

PRP işlemin mantığı doku uyarımıdır. Uyarılan yaşlı ve yıpranmış doku kendini yenilemeye başlar. PRP yöntemindeki yenileyici faktör büyüme faktörleri adı verilen bazı maddelerdir. Bu maddeler trombosit adı verilen kan hücrelerinde bol miktarda bulunur. PRP yöntemi bu hücrelerin elde edilip dokuya verilmesi işlemidir.

Özellikle PDGF, TGF ve VEGF adı verilen uyarıcı faktörler doku gençleşmesinde yararlıdır. Bir başka deyişle gençleşmeyi sağlayan kan ya da kanın içinde bulunan hücre değil, hücrenin içinde bulunan maddelerdir. Bu yöntem hücre enjeksiyonu tekniğinden farklı bir şekilde verilen hücrelerin parçalanması ve içindeki yararlı maddeleri dışarı çıkarması mantığına dayanır.

En az 8 cc kan alınır. Bu kan özel bir solusyon içerisinde santrifüj işlemine uğrar. Yaklaşık 10 dakika sonra sarımsı bir sıvı şeklinde trombosit elde edilir. Elde edilen sıvı gençleşme istenen bölgelere deri yüzeyine çok yakın ince iğnelerle enjekte edilir. Enjekte edilen bölge kremler ile uyuşturulabilir.

Etki için bir kür gerekir. Bir kür tedavi 2 haftada bir 4 uygulamadır. Yılda 1 kür önerilir.
Trombositler ile elde edilecek gençleşme konusunda gerçekçi olmak gerekir. Hedef daha sağlıklı görünen, daha fresh ifadeye sahip bir cilt olmalıdır. Yüzeyel kırışıklıklarda bir miktar etkili olur. Buradaki etki dolguda olduğu gibi doldurarak kırışıklık giderme değil, gençleştirerek giderme şeklindedir. Yöntem hücresel gençleşmenin yerini tutamaz. Kök hücreden zengin yağ hücresi hücresel gençleşmenin en önemli basamağıdır. PRP, kök hücreden zengin yağ hücresi ile kombine edilebilir.


 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.