Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Hamilelikte nefes çalışmalarına devam...


Nefes egzersizlerine başladığınız ilk hafta karından nefes almayı öğrenmiş olacaksınız. Diyaframı harekete geçiren ve güçlendiren bu egzersiz, sizi bundan sonra yapacağınız tam soluk alma hareketine de hazırlamış olacaktır. Nefes egzersizlerinde size elleriniz hakemlik edecek ve nefesi doğru alış verişinizi anlamanızı sağlayacaktır.

Daha önceki yazımızda nefes egzersizleri yapmak için kendinize uygun bir ortamı nasıl sağlayacağınızı anlatmıştım. Önce birkaç kez karından soluk almayı deneyelim. Bağdaş kurarak ve sırtınızı kasılmadan dik olacak şekilde veya yere sırt üstü uzanarak (bacaklar  dizlerden çekili şekilde) bir eliniz karnınızda, diğer eliniz de göğsünüz üzerinde; önce nefesinizi tam verin. Sonra ağzınızı kapatıp, kemerinizi zorlayacak şekilde karnınızı şişerecek bir nefes alın. Karnınız üzerindeki eliniz yükselecek, göğsünüz üzerindeki eliniz ise hareketsiz kalacaktır. Nefes alışınızı tamamladıktan sonra, ağızdan sanki bir mumu üflüyormuşçasına yavaş, karnınız normal seviyesine inene kadar soluğunuzu dışarı bırakın. Bundan sonra alacağınız nefes daha kolay ve uzun olacaktır. Her nefes verişin ardından daha rahat ve uzun karın nefesleri yapabildiğinizi fakedeceksiniz. Üfleme seslerine dikkat edin. Bir süre sonra ellerinizin hakemliğine ihtiyaç duymadan  nefesleri doğru yapmaya başlayacaksınız aynı zamanda düşünmeden ve çaba harcamadan da zihniniz nefes veriş sesinize odaklanacaktır. Bu seviyeye geldiğinizde tam nefes alıştırmalarına geçebilirsiniz.

Başlamadan önce nefesinizi gene tam boşaltmalısınız. Nefes almaya önce karnınızı doldurup, göğsünüze doğru devam ederek, göğsünüze de havayı tam doldurmalısınız. Nefes almayı tamamladığınızda, içeri giren havayı hissetmek için karın ve göğüs bölgenizde ki genişlemeyi algılamak üzere biraz durun ve ağızdan üfleyerek boşaltın. Önce göğsünüzü boşaltın, ardından karnınızı indirin. Nefes hareketine tekrar başlamadan önce biraz dinlenin, bu çalışmayı 5-6 kereden fazla yapmayın, çünkü tam nefesler çiğerlere en fazla oksijeni sağladığı için biraz baş dönmesi yapabilir.

KISA GÖĞÜS NEFESLERİ:
Bu nefesleri doğumun aktif fazı sürecinde derin nefes almakta sıkıntı yaşadığınız, basınç hissettiğinizde, tempoyu güçlendirerek ıkınma hissini kontrol etmeniz gerektiği zamanda da
kullanarak, bebeğe ve kendinize yardımcı olabilirsiniz.

Nefesleri ağızdan alıp verdiğiniz için ağız kuruluğuna sebep olacaktır. Özellikle boğazda kuruluk rahatsız edici olup, öksürüğe yol açar. Geride olacak kuruluğu engellemek ve havayı nemlendirmek üzere dilinizin ucunu alt dişlerinizin arkasına dayayıp, dilinizin sırtını damağınıza yükseltin. Böylece havanın dil ile damak arasından geçmesini ve nemlenmesini sağlayacak, boğazınızda kurumayı önlemiş olacaksınız. Ancak bir süre sonra diliniz damağınız da kuruyacaktır. Sürekli su içmektense buz parçaları emmeyi tercih etmelisiniz. Su içtiğinizde bir süre sonra bulantı hissedersiniz. Oysa ki buz,daha uzun ağzınızda kuruluğu önler ve mide bulantısını da giderir. Kasılmalarda kullandığınız kısa nefesleri, kasılma bittiğinde derin bir tam nefesle tamamlayıp, gevşeyerek derin dinlenme yapmalısınız.

DERİN DİNLENMELER
Gevşeyerek yapılan derin dinlenmeler, kasılmalar sırasında vücudun kullandığı enerjiyi geri alabilmek, bebeğe giden oksijenin çoğalmasını sağlamak ve bebeğin çıkışına yardım edecek ıkınmaları, itişleri yapabilecek gücü sağlamak için önemli ve çok gereklidir.

Kısa göğüs nefeslerini mutlaka çalışmalı ve doğumda rahatlıkla kullanabilir hale gelmelisiniz. Bu nefesler kanda oksijenin artmasını ve enerjinin yükselmesini de  kolaylaştırır.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir durum; güçlü kasılmalarda  kısa göğüs nefeslerini ard arda yaptığınız zaman, kanınızda oksijen basıncı hızla yükselip, karbondioksit basıncı düşer. Bu defa şiddetli baş dönmesi, dudaklarda, ellerde uyuşma hissi  başlar. Hafif baş dönmesi olduğunda, bir süre, kısa göğüs nefesleri kesekağıdının içine, eğer kesekağıt yoksa avuçlarınızı birleştirip, avuç içinize doğru soluyabilirsiniz. Böylece soluduğunuz havayı, yani karbondioksit soluyacak, kandaki oksijen-karbondioksit basıncını dengeleyecek, baş dönmesini gidereceksiniz.

Nefesler kadar bedenin gevşemeyi öğrenmesi de çok önemli. Önümüzdeki ay derin dinlenme yapmanıza yardımcı olacak gevşeme alıştırmasını anlatacağım. Gelecek aya kadar nefes çalışmalarında ilerleme olacaktır. Zihninizin sakinleşmeye başladığını, enerjinizin yükseldiğini ve bebeğinizle iletişim kurmanın daha kolaylaştığını fark edeceksiniz.

Görüşmek üzere hoşça ve sağlıkla kalın…

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.