Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Yaşam dansı

 

İnsan soyunun devamı için, yalnızca cinsiyet hücrelerine özgün, 23 kromozom taşıyan erkek ve kadının ovum ve sperminin (üreme hücreleri) buluşması gerekir.

Bu buluşma ve birleşme doğal şartlarda, kadının vücudunda gerçekleşir, böylece her iki cinsin özelliklerini taşıyan 23 kromozomlu iki eşey hücre, 46 kromozomlu ilk insan hücresini oluşturur.

İlk yaşam formumuz; biz henüz bu dünyada yok iken, gördüğümüz, yaşadığımız dünya ölçüleri içinde değil iken, milimetrenin binde biri kadar küçük olduğundan, ancak mikroskop ile görülen iki hücrenin kucaklaşarak bir bütüne dönüşmesi ile sahnenin perdeleri açılır.
Ardından hücrelerin dansı başlar, sınırsız bölünebilme ve kendini yenileyebilme özelliğine sahip bu ana hücreden, bu kökten, çoğalan binlerce hücre, oluşturacakları doku, sinir ve organların özelliklerine göre guruplaşarak, olağanüstü dansı  9 ay boyunca sürdürür.
Bir ana rahminde sahnelenen varoluş dansı, bebeğin doğup anne kucağında yerini alması ile ödüllenir.

Bu muhteşem dansın sahneye konulabilmesi için gereken hazırlık süreci de oldukça uzun ve
hücreler arası rekabet, mücadele, sahnede varolabilme kavgası, verilen kayıplar, olağanüstü yolculuk, akıl almaz bir serüvendir.

Sizlerle bu muhteşem yolculuğu ve  çıkabilecek sorunlarla baş edebilmenize yardımcı olacak  bilgi ve ipuçları vereceğimi ilk yazımda anlatmıştım. Şimdi bu hazırlık süreci içinde yaşananları, hayatın başlangıcına kadar olanlara tanık olmak isteyeceğinizi düşünüyorum.

YUMURTLAMA DEYİNCE...
Yeni doğmuş bir kız çocuğunun yumurtalıklarında 250 binden fazla ovum vardır. Bu ovumlar
henüz embriyo halinde ana rahminde iken oluşmaya başlar. Ergenlik dönemine kadar sayı 15 bine kadar düşer.

Ergenlik dönemi ile birlikte, kadınların yumurtalıkları, her ay bir ovum oluşturur. Yumurtlama dönemi dediğimiz bu süreçte, kadının ovumu (yumurtası) erkek spermi (yumurtası) tarafından döllendiğinde, rahim içine yerleşir ve dokuz ay boyunca bebeğin doğabilmesi için gelişir. Eğer döllenme hadisesi gerçekleşmezse, bu hazırlık, kanama ile sonlanır. Regl kanaması denilen bu süre, üç ila beş gün devam eder.

Bir sonraki ay yumurtlama tekrarlar. Bir kadın yumurtalıkları üretim yapmaya başladığı 13-14 yaşından itibaren anne olabilir ve bu süreç ortalama 30 yıl kadardır.

Yumurtalıklar rahmin iki yanında yer alan, büyük birer pembe badem görününde olup, üstlerinde, minik, minik torbacıklar mevcuttur. Graff keseleri denilen bu oluşumların içinde
ovum bulunur.

Her ay hipofiz bezinden salgılanan hormonların etkisiyle sol veya sağ yumurtalığın içinde bir ovum gelişir, büyür. Graff kesesinin içinde gelişimini oluşturduktan sonra, bu süre yaklaşık 14 gündür, kese patlar, içinde bulunan sıvı ile birlikte ovum dışarı atılır.

Nadiren iki ovum aynı kesede veya ayrı keselerde gelişerek olgunlaşır, eğer bunlar aynı zamanda spermler tarafından döllenirse ikiz gebelik oluşur. Kadının yumurtlama döneminde yumurtlamayı destekleyen hormon takviyesi yapılıyorsa, birden fazla ovumun gelişme, yani çoğul gebelik yaşama ihtimali de artar.

Böylece bir ovum döllenme için hazır hale gelerek, yumurtalığı terk eder ve yola koyulur.
Ovum çiçeklerin polen tohumundan daha küçük ama onlar gibi altın sarısı renktedir. Şekli yuvarlak olup, esnek jelatinimsi bir zarla kaplıdır. Zar içinde, jölemsi kıvamdaki protoplazma; yolculuk sırasında onun besin ihtiyacını karşılayacak yağ, şeker ve proteini içerir.

Seyahat rahme kadar sürecek, yaklaşık 10 cm. lik bir mesafe olup, 2 ila 7 gün kadar devam eder.

Önümüzdeki ay yolculuğun devamı ve hamilelik başlıyor!

Hepinizi sevgiyle kucaklıyor, sağlıklı mutlu günler diliyorum.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.