Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Merhaba, sevgili hamileler...

 

Merhaba sevgili hamileler ve hamile kalmayı planlayanlar;
www.anneoluncaanladim.com’un, sizlerle, yazılarımla da olsa buluşmamıza vesile olması beni çok sevindirdi. Bugünden itibaren, muhteşem hamilelik yolculuğunuza yardım edecek, küçük bilgiler, yolculukta çıkan zorluklarla baş edebilmeyi sağlayacak uygulamalar ve tavsiyelerle bu sayfada olacağım.

Hamilelik süresi boyunca değişime, doğuma ve yaşamınızın sonuna kadar sürecek olan anne-baba olmaya hazırlandığınızı bedeniniz ve ruhunuzla da hissedeceksiniz. Hepinizi sevgiyle kucaklıyor ve hamileliğinizi kutluyorum.

Sanıyorum hayatınızda, bir takvimin size en tatlı, en güzel heyecanı ve mutlululuğu yaşatacağı aklınıza bile gelmemiştir… Adet  tarihiniz gecikti, üç gün, beş gün, yüreğiniz
pır, pır ediyor. Hemen eczaneden bir gebelik testi aldınız, SONUÇ POZİTİF…
Tabii ki hamileliğinizin kesinlik kazanması, bebeğin ve sizin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi için; kendinize bir kadın-doğum doktoru seçmelisiniz.

Doktor hamileliğin erken teşhis edilmesini sağlayacak, embriyo hormonunun kanınızdaki
seviyesini kontrol ettirdikten sonra, beşinci veya altıncı haftalarda ultrason tetkiki ile de
bebeğinizin hızla atan küçücük kalbini size gösterir. İşte o an kalbiniz o küçük kalbe bağlanır ve onun için çarpar, çünkü sizin kalbiniz, sizin enerjiniz, sizin kanınız canınızdır ona can veren, ruh veren…

İÇİNİZDEKİ BEBEĞİN DÜNYASI SİZSİNİZ!
Artık var edensiniz, içinizde oluşan, büyüyen gelişen bebeğinizin dünyası sizsiniz. Bu döneme özen göstermeli, dikkatinizi arttırmalı, vücut ikliminizi iyileştirmelisiniz.
Genelde beşinci haftalardan itibaren, hamileliğinize eşlik eden ufak tefek yakınmalar ortaya çıkabilir. Çıkmayabilir de!..

Peki  bu yakınmalar nelerdir;
Çoğunlukla  sabah bulantıları, bazen bu bulantılar şiddetli olup, yemeğin ardından kusma da olabilir. Koku duyumunda değişiklikler, bazı kokular ve yiyeceklere karşı tiksinti. Böyle hisseden gebelerde iştahsızlık olabilir ve hamileliğin ilk üç ayında kilo verebilirler. Tükrük salgısında artış, bulantısı olan hamilelerde tükrük artışı bulantıyı arttırabilir. Bazen de tam tersi olabiliyor. Büyük bir açlık duygusu, bazı yiyeceklere karşı aşırı iştah... Mide yanması, ekşime hissi. Besinleri yutmada zorluk, boğazda takılmış gibi hissetme. Sık idrara çıkma. Kabızlık veya ishal. Göğüslerde büyüme, ağrı ve gerginlik hissi. Yorgunluk ve uyku isteği. Bazen de tam tersi, aşırı enerji  ve uykusuzluk. Duygusal tezahürler, ağlama, sinirlenme ve sevinçli olma hali. Bu değişimlere sebep olan hormonlardır.

İlk üç ay embriyo tarafından üretilen BHCG hormonu, hissedilen sabah bulantılarını yapar, adet görmeyi engeller ve hamileliğin devamını sağlayan progesteron hormonunun vücut tarafından daha fazla üretilmesini sağlar.

Hamilelik değişimlerini kontrol eden ve hamilelik boyunca önemli olan östrojen, progesteron hormonu, embriyonun tutunmasını sağlayacak rahim içi dokusunun kan damarlarıyla zenginleşerek hazırlanmasını, vücudun genişlemesini ve yağ dokusunun artmasını, göğüsteki süt kanallarının ve süt üreten alveollerin büyümesini, göğüs ucu ile çevresindeki  kısmın renginin koyulaşmasını, derinin nemini arttıracak oluşumların gelişmesini sağlar.
Adrenalin, noradrenalin, endorfinler; kalp atışını hızlandırırlar ve duygusal değişiklikler
üzerinde önemli etkileri vardır. Endorfinler mutluluk veren ve doğal ağrı kesici etkisi olan
hormonlardır. Hamilelik sırasında artar ve doğum anında en yüksek seviyeye ulaşır.
Kortizon hamilelikte artar ve astım, alerji ve egzama gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Doğuma yakın zamanlarda  artan, relaksin, oksitosin ve prostaglandin hormonları ise rahim kaslarının kasılmasını, rahim boynu dokularının yumuşamasını ve açılmasını sağlayarak doğumun  gerçekleşmesine yardımcı olan hormonlardır.

Önümüzdeki yazıda görüşmek üzere; sağlıklı, sevgi dolu güzel günler diliyorum.

 

 


Yorumlar
cimcime46 - (30.05.2009 14:46:17)
sela ben yeni üye oldum 4 aylık kız annesi adayıyım allah izin verirse ama çok sinirliyim ve durmadan aglayasım geliyo ne zamana nkadar sürecek bu ya eşimden ayrılma derecesine geldik beni anlamıyor ama bende kendimi tanıyamıyorum dogumdan sonra geçermi lütfen cevap yazın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.