Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Bir bebeğiniz olur ve anne olursunuz...

Bir bebeğiniz olur, anne olursunuz ve sonsuz, sınırsız, her şeyi yapmaya yetecek olan sevginizin gücüne inanamazsınız. Çocuğunuzun size verdikleri ve sizin ona verdiklerinizle yaşam yeni kapılarını açar. Kadınların kendi bedenlerinden yeni bir yaşam başlatma gücü, bebeklerinin doğumu ile onların da bir anne olarak yeniden doğması, kutlu, tanrısal bir lütuf, bir mucizedir. İşte bu mucizeyi gerçek yapan kadınların, annelerin, annelerimizin Anneler Günü bir değil, her gün kutlu olsun…

Bir aile için en büyük ödül, çocuk sahibi olabilmek ve o çocuğun da kendine özgü yeteneklerinin olabilmesidir.

Aileler çocuklarının başarılı olmasını arzu eder, her konuda en üstün olmasını isterler ve bilmelisiniz ki tüm çocuklar yeteneklidir. Heyecan verici olan o yeteneği keşfetmektir.
Ebeveynliğin büyükçe bir kısmına doğuştan sahibiz. Sevgi ve ihtimam içgüdüseldir, bunlar bir çocuğun ihtiyaç duyduğu gerçek malzemelerdir. Onların güçlerine ya da zayıflıklarına, başarı ve başarısızlıklarında yanlarında olmalı, sevgimizi vermeliyiz.

ÖNEMLİ OLAN HEDİYE DEĞİL, ONUNLA GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN
Çocuğunuzla geçireceğiniz zaman önemli. Çalışıyorsanız çok yoğun temponuz olabilir ama işinizi yaparken de çocuğunuza destek olup, paylaşımda bulunabilirsiniz. İşin sırrı, mükemmeli beklememek, yapabileceğimizin en iyisini yapmaktır. Zamansızlıktan yakınmayın, bir yolunu bulup bazı diğer önceliklerinizin yerine, çocuğunuza zaman ayırmalısınız. Sonraki hafta çocuğunuzla harcamış olmayı istediğiniz zamanı geri alamazsınız. Çocuklar bir şeylere dahil edilmeyi severler; onunla birlikte alışverişe, kurutemizleyiciye, pastane veya kitapçıya gidebilirsiniz. Önemli olan alacağınız hediyeden ziyade onunla geçirdiğiniz zamandır.

ONUNLA KONUŞUN VE DİNLEYİN
Onunla sohbet edin. Sohbet konuşma ve dinleme şeklinde olur. Arabada, akşam yemeğinde, yatmadan önce oturun ve onun sizinle sohbet etmesini, konuşmasını sağlayın. En küçük konuşmacılar bile dinlenmekten zevk alır. Dinlediğiniz şeye sıçrayarak veya başka şekilde  tepki verin, bu çocuğunuzun ilginizi ölçmesini sağlayacaktır. Her çocuk ailesi onu konuşmalarına dahil ettiği zaman kendisini önemli hisseder.

Yemek vaktinde yiyecekler sadece vücudu beslemez, aile bağlarını da güçlendirir. Akşam yemeğinde birlikte olamazsanız sabah kahvaltısında olmalısınız. Bazıları Pazar kahvaltılarını ailenin özel zamanı yapar. Bu vaktin ne zaman olacağı, olması kadar önemli değildir.

ONA KİTAP OKUYUN
Çocuğunuza kitap okumak, sadece zihninin zenginleştirmekle kalmayıp, kendisine saygısını da sağlayacaktır. Kitap okumaya zaman bulabilmek için, neyi tekrar düzenlemeli veya kendinizi neye alıştırmalısınız? Uykuya gitmeden önce, ikindi atıştırmasından sonra, duş zamanı veya TV’yi açtığınız herhangi bir zamanda, bunun yerine elinize kitap alabilirsiniz.

Hobilerinizi onunla paylaşabilirsiniz; dikiş dikiyorsanız o da sizinle birlikte bebeğine etek dikebilir, örgü örüyorsanız ona renkli yumaklar verip düğüm atmayı denetebilirsiniz.

Çocukluğumda bebeğime ördüğüm kazaklar sayesinde çok güzel örgü örmeyi öğrenmiştim ve kendime, arkadaşlarıma, bebeklere çok şık örgüler yaptım; öylesine beğeniliyordu ki örgülerimi satın alanlar bile olmuştu. Yaratıcılık ve beceri arttırmayı, çocuğunuzla hobilerinizi paylaşarak sağlayabilirsiniz.

ONA SORUMLULUK VERİN
Hafta sonu veya izin günlerinizde çocuklarınız sizin için çalışabilirler. Küçük bir iş bile paylaşılmalıdır. Çamaşır yıkama, bakkal alışverişi, bahçe düzenlemesi, temizlik gibi işler için, onları yaşlarına uygun sorumluluklarla görevlendirebilirsiniz. Yeni yürüyen ve konuşan bir çocuk elbiseleri kendi renklerine göre ayırabilirken; 10 yaşında bir çocuk, çamaşır makinesinin detarjanını koyup, çalıştırabilir. Çocuklar kendilerine ihtiyaç duyulduğu zaman kendilerini daha iyi hissederler.

0-3 yaş kreşim olduğu günlerden bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum: Levent isminde çok sevimli ve afacan bir oğlum vardı. Uyumayı hiç sevmezdi. Arkadaşları uykuya yattıklarında, ben de onu alır, beraberce alışverişe giderdik. Dönüşte ona mutlaka içinde ekmek veya hafif bir şey olan taşıyacağı bir küçük torba verirdim. Her defasında bana “Ayşe, ben olmasaydım sen bu torbayı nasıl taşıyacaktın?” diye sorardı, bu soruya bayılırdım ve ben de ona “Evet, iyi ki varsın Levent, sen olmasan bu alışverişi yapamazdım” derdim. Levent bebeğim şimdi kocaman bir delikanlı, özgüveni yüksek, başarılı bir öğrenci, ailesi ve ben onula gurur duyuyoruz.

ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZ
Yaşamı devam ettiren ve geleceğimizi oluşturan ona şekil veren çocuklarımız, bunu hepimiz biliyoruz.

Gelecek çocuklarımızın hayallerinde saklıdır. Merakları, keşifleri, coşkuları, yetenek ve zekâları ya da onlara verdiğimiz üzüntü, baskı, şartlanmalar, korkular, kalıplar ve mutsuzluklar ile çocuklarımız geleceği şekillendirir. Anne baba olmanın önemini gerçekten anlamayı başarabildiğimiz zaman seçimimizi de yapabiliyoruz. Her bebek sınırsız pontansiyeli ile yeryüzüne doğar. Onu keşfederek, sevgiyle, şefkatle, özen ve anlayışla işlersek; geleceğe, dünyaya, ülkemize ve yolumuza aydınlık katar.
 
Hepinizi sevgiyle kucaklıyor ve kendinize özgü annelik yolunuzun açık olmasını diliyorum.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.