Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
AYŞE ÖNER'DEN REHBERLİK
AYŞE ÖNER
Bebek Hemşiresi ve Doğum Koçu
Yazı Boyutu:
Gaz masajı

Yeni doğan bebeğinizin ilk haftalarda sindirim sistemi ilkel bir şekilde çalışır. Emme hareketi tüm sindirim organlarını harekete geçirir ve emmeye başladıktan bir süre sonra da kaka yapmaya başlar.

Yukarıdan gelene yer açmak üzere bağırsaklar boşaltım işlevini hızlıca, gürültülü bir gerçekleştirir ve ilk haftalarda bu nedenle bebek meme istediğinde hemen göğse alınmalı, emzirme başlamalıdır. Altını değiştirip memeyi geciktirdiğinizde ise, hem sinirlenir ağlamaya başlar, hem de göğse geldiğinde huzursuzluğu devam eder, memeyi yakalamakta zorlanır.

Memeye almadan önce alt değiştirme boşuna bir çabadır, zira emme başladığında bebek tekrar kaka yapacaktır. Bu günler de gaz problemi pek yaşamayacaksınız.

Ancak bazen ilk haftada, bazen 10, bazen de 20. günün bir akşam üstü saattin de, bebeğinizin huzursuzluğu artar, ağzı sürekli emmek için aranır, dizlerini karnına çekerek sinirli bir şekilde çığlıklar atarak sizi şaşırtır. Çoğunlukla anneler, 15 dakika önce bebeklerini emzirmiş olsalar bile arandığı için onu memeye tekrar alırlar, bebek de memeye atlar, hırsla çekiştirir ama iki dakika sonra ağlama nöbeti tekrar başlar. Bebeğin bu dünyada kendini rahatlatmak üzere bildiği tek hareket emmektir, karnı tok bile olsa emer.

EMMEK İSTEMESİ AÇLIKTAN DEĞİL, RAHATLAMAK İÇİN
Bağırsaklarda gaz sıkışmasının sebep olduğu spazm canını acıtıyor ve emerek rahatlamak istiyor ama emerken de ağrı olunca sinirlenip ağlamayı sürdürüyor. İşte bu günlerde, bebeğin memeyi emmek isteyip, emerken bırakarak sinirli ve çığlıklarla ağlaması pek çok annenin sütü olmadığı için bebeğinin ağladığını düşünmesine yol açıyor ve zavallı gaz spazmı ile uğraşan bebeğe bir de mama verme yanılgısına düşüyorlar. Hatta böyle zamanlarda, bebeğe bir şey oldu endişesi ile aile, çocuk doktoruna bile gidebiliyor. Her zaman “Ah bebeğe uslu dedik, bak nazar ettik” gibi yorumlar da sıkça yapılmakta...

Bebeklerde gaz olması kaçınılmaz bir durum, çünkü bedenlerini hareket ettiremiyorlar, sürekli yatar durumdalar, sadece sıvı alıyorlar, sindirim organları gelişiyor, hazım bakterileri oluşuyor, bu esnada emerken de hava yutuyorlar, sırtına vurarak yuttuğu havanın büyük kısmı çıkarılsa bile yine de bağırsağa geçen küçük hava baloncukları akşam saatlerine doğru bağırsağın hereketleri ile birbirinin üzerine eklenerek büyük bir hava baloncuğuna dönüşüp, kalın bağırsağın bir noktasına takılarak, bağırsağın peristaltik hareketleri sonucu sıkışan gaz şiddetli spazma sebep oluyor. Bu esnada bebeğe ilaçlar vermek, çaylar kullanmak, geçici bir rahatlama sağlar ama çözüm bu değildir. Mekanik olarak o spazma sebep olan hava balonunu dağıtmak yaymak ve çıkmasını sağlamak gerekir. Size aşağıda vereceğim masajı bebeğinize gaz sıkıntısı ve kaka yapma zorluğu yaşadığı süreçte yapmanızı tavsiye ediyorum. Ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.

MASAJA BAŞLAMADAN ÖNCE
Bebeğiniz de gaz sıkışması sonucu oluşan spazm sırasında karın duvarı da sert ve gergindir, hemen masaj yapmak üzere manevralara başlarsanız bebeğiniz canı yandığı için daha fazla ağlayacaktır. Masaja başlamadan önce bebeği kucağınıza yatırın bacaklarınızda onu hafifçe sallayın, diğer yandan avuçlarınızı birbirine hızlıca sürterek, avuç içlerinizin iyice ısınmasını sağlayın ve ısınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Sıcak uygulama bebeğinizin karnındaki spazmı rahatlatır, bazen yalnızca bu şekilde bile bebeğin rahatladığını görebilirsiniz. Ardından sakinleşen bebeğinizle bir süre konuşun ve ona masaj yapmak için iznini isteyin, sonra her manevrayı altı kez tekrarlayın, manevraların arasında 10’a kadar sayarak dizlerini karnına itme egzersizini uygulayın, pırtların ve kakanın nasıl rahatça çıktığını görerek siz de, bebeğiniz  de iyi hissedeceksiniz. Masajı yaparken uygulayacağınız basınç da çok önemli, siz  masajı uygularken yaptığınız basınca bebek karın duvarını elinize doğru iterek cevap veriyor ise doğru basıncı uyguluyorsunuz demektir. Bu basıncı veremediğinizde ise masajın pek yararını göremezsiniz.

ADIM ADIM GAZ MASAJI
1. Manevra: İnce bağırsağı uyarır. Ellerinizin sıcak olması gerekli ve bebeğin teninin de rahat kayabilmesi için yağ kullanmalısınız. Ellerinizi sıra ile  göğüs kafesinin altından, kasıklara doğru, sanki karnı boşaltıyormuş gibi çekiyorsunuz. Bu manevranın adı “su değirmeni”.

 



Her manevrayı uyguladıktan sonra, içimizden 10’a kadar sayarak yukarıda görüldüğü şekilde 10 saniye bebeğimizin dizlerini karnına doğru itiyoruz.

2. Manevra: Kalın bağırsağın üzerine uygulanır. Kalın bağırsağın hareketleri saat yönüne doğrudur, bebeğinizin karnında bir saat olduğunu hayal edin ve sol elinizi saatin altı noktasına koyun. Saat yönüne doğru sol elinizle ilerleyin, böyle devam ettiğinizde karnında saat yönünde daireler çizeceksiniz, sağ eliniz ise saatin on noktasından, saatin beş noktasına doğru yarım daireler yapsın. Bu manevranın adı “güneş, ay”. 6 kez tekrarlayıp, 10 saniye bebeğinizin dizlerini karnına doğru itme egzersizini uygulayın.
 

 


3. Manevra:
Son manevra. Bu manevrada, baş parmaklarınızı bebeğinizin tam karın deliğinin üzerine koyun ve parmaklarınızı karnın yanlarına doğru çekin, sanki açılmış bir kitabın sayfalarını düzeltiyor gibi; bu manevranın adı da zaten ”kitap sayfasını düzeltme” manevrası. 6 kez tekrar ve 10 saniye bebeğinize diz itme egzersizi yapın. Karnı yumuşacık olacak, bebeğiniz gazlarını, kakasını rahatça yapacaktır.


Seneye tekrar görüşmek dileğiyle, hepinize sağlıklı, mutlu, yeni bir yıl diliyorum.

Sevgiyle ve hoşça kalın...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.