Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BEYNİ ANLAMAK
Prof. Dr.  SERAP UYSAL
Çocuk Sağ. ve Has. Uzm. / Çocuk Nörolojisi Uzm.
Yazı Boyutu:
Bebeğiniz reddediyorsa...

Siz olmadan tamamen korumasız kalan küçük ve masum bebeğiniz artık yavaş yavaş küçük bir asiye mi dönüşüyor? O küçücük bedeniyle size meydan okuyup, kimi zaman tabağındaki yemeğini bitirmemekte ısrar ediyor, kimi zaman da uyku zamanı olmasına karşın canı bir türlü uyumak istemiyor. Ne yapacağınızı şaşırmış durumdasınız. Yoksa bir rahatsızlığı mı var? Aslında dert etmeniz gereken bir şey yok çünkü o sadece bir birey oluyor.

Benlik farkındalığı ve bağımsızlık aşamalı alarak yaşam boyunca gelişir. Mesela, bebeklerin kendi ayna görüntülerine ilgi göstermeleri 6-9 aylıkken oluşan kişilik ile ilgili ilk göstergelerdir.

7-8 aylık çocuklar da kaşık ve tabakları tutmayı, beslenmedeki pasif roller yerine tercih ederler. Bu dönemlerde yapmayı tercih etmedikleri bir şey yapmaya direnç gösterebilirler. (Örneğin, oturdukları zaman ayağa kalkmaya karşı yaygara yaparlar.)

1 yaşın ötesinde, yeni yürüyenler hızla benlik duygusunu geliştirirler. Çevrelerini kolaylıkla keşfederler ve giderek artarak bağımsız aktivite göstermeye başlarlar. Kendilerini bir tabak ve kaşık ile besleyebilirler. Ne istediklerini hakkında açık fikirleri vardır.

ELLERİNİ BAŞARILARINI KUTLAMAK İÇİN ÇIRPIYOR
1-2 yaşlarındaki çocuklarsa kendi başarılarından hoşlanırlar ve kendi başarıları için ellerini çırparlar. Benlik duygusunu yükselmesi ve bağımsızlık dürtüsü, yeni yürüyen çocuğu disiplinini bir meydan okuma haline getirir. Çocukların yemek, uyku veya yıkanmayı reddetmelerini gören anne babaların bunları artan bağımsızlığa doğru pozitif adımlar olarak görmeleri gerekir. Bu durum aslında onun bir birey olmaya başladığının açık bir göstergesidir.

Çocuk 2-3 yaşlarına yaklaşırken, sözel yeteneklerde artmış bağımsızlık, vücut duyularında artmış farkındalık ve elbise giyme ve çıkartmada beceriler, çocuğun yetişkinleri taklit etme isteği ve ana-baba onayını almaları ile bir araya gelir. Bu başarıların birlikteliği tuvalet eğitiminin başlamasını sağlar.

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.