Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BEYNİ ANLAMAK
Prof. Dr.  SERAP UYSAL
Çocuk Sağ. ve Has. Uzm. / Çocuk Nörolojisi Uzm.
Yazı Boyutu:
Büyüme ve gelişme aynı şey değil


Bebekler doğduğundan itibaren süreklilik gösteren bir büyüme ve gelişme süreci içindedir. Büyüme esas olarak vücut ağırlığı, boy ve baş çevresi gibi vücut boyutlarının artmasını, gelişme ise nörolojik değişimi ve olgunlaşmayı ifade eder.

Gelişme, anlama, ifade, hareket,  günlük yaşam becerileri alanlarında işlev kazanma süreci olarak tanımlanabilir. Yaşlara göre gelişim hızı farklılık gösterir. Sinir sistemi gebelik dönemlerinin henüz başlangıcında çok hızlı bir gelişim göstermeye başlar Ancak, bu gelişim hızı azalmakla beraber erişkin yaşa kadar devam eder. Büyüme ve gelişme belirli yaş aralıklarında hızlanma bazı yaş aralıklarında ise yavaşlama gösterir.

Gelişimin sırası her çocukta aynı sırayı izler. Örneğin, bebeğin kendisini korumak amacı ile donatılmış olduğu ve  doğduğu anda gözlenilen  ilkel refleksler (emme, arama, yakalama, Moro gibi) özellikleri, normalliği ve ortadan kayboluş zamanları bellidir.

Bir bebeğin başını dik tutma zamanı, desteksiz ve destekli oturma ayı, yürüme ve sonrası gelişmeler hep düzenli ve belirli bir sıra içindedir. Bazen tamamen normal kabul edebileceğimiz küçük sapmalar olabilir. Ancak bunu söyleyebilmek için mutlaka nörolojik muayenenin bir uzman hekim tarafından yapılması önerilir.

Sinir sistemi gelişimindeki evrimin çok önemli özellikleri şunlardır:
1- Baştan ayaklara gelişim (önce baş-boyun kontrolü, sonra oturma ve yürüme).
2- Genelden özele gelişim (önce avuç içini daha sonra parmak kavrama).
3-  Basitten karmaşığa doğru gelişim  (önce ses çıkarma, anlamlı-anlamsız heceleme, konuşma).

NÖROLOJİK GELİŞİM TAKİP EDİLMELİ
Nörolojik gelişim sürecinin değerlendirilmesinde bebeklerin ve çocukların yaşına göre beklediğimiz ince ve kaba motor, dil gelişimi, sosyal gelişimlerinin sırasını ve özelliklerini  çok iyi bilmek ve değerlendirmek gerekir.

Aileden alınacak doğru öykü,  muayene ve gerekli olan tetkikleri yapmak bebeğe ve çocuğa,  ihtiyacı olan destek ve gerekliyse tedavi şansını en erken dönemde verebilmeyi sağlayacaktır.

Sağlam çocuğu izlerken çocuğun ilişkileri, çocuğun ilgileri, çocuğun tepkileri zaman ayrılarak ve sabırla izlenmesi gereken alanlardır.

Unutulmamalıdır ki;  her olumsuz durumda olduğu gibi gelişimde de normal gitmeyen durumların erken fark edilmesi, sorunların nedenine yönelik doğru araştırmalar ve teşhis en erken zamanda yapıldığında çocuklarımıza hakları olan hizmetleri ve tedavileri sunabiliriz.
Çünkü her insan doğduğu andan itibaren sağlıklı olarak büyüyebilme şansına sahip olmalıdır. Bu nedenle gerek ailelere gerekse doktorlara ait sorumluluklar asla göz ardı edilemez.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.