Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Süt alerjisi, bağırsak kanaması ve yalanlar

Hayatın ilk 3 yılında gıda alerjileri, çocukların yüzde 6’sında görülebilen bir durumdur. Buna çocukların yüzde  2-3’ünde görülen inek sütü alerjileri de dahildir. (Nelson. Sayfa: 1158 ) Çocuklarda bu alerjiler belirtilerini; dudaklarda, dilde, damak ve boğazda şişliklerle gösterebilir. Sindirim sisteminde ise, bulantı, kramp tarzında karın ağrıları, kusma veya ishal şeklinde kendini gösterir.

Kanda Total IgE tayini güvenilir değildir. Alerji tespit edilirse, yapılacak iş o gıdayı kesmektir. Gıda alerjisi olan çocukların yüzde 85’inde alerji 3 yaşına kadar kaybolur.

Maalesef memleketimizde, sadece yüzde 2-3 çocukta görülebilecek alerji için, çocuklara 1-2 hatta 3 sene süt içirilmemektedir. Bu yüzden, alerjisi olmayan yüzde 97- 98 çocuk ve ailesi mağdur edilmektedir. Sadece ailenin parası değil, bir de devletin dövizi telef edilmektedir. Yapılacak iş, anne sütü yetmeyenlere, sütü serbestçe içirmek ve sadece alerji görülen yüzde 2- 3 çocuğa mama vermektir. Bu en mantıklı iştir. Maksat farklı olunca, bu gerçekler ailelerden saklanmaktadır.

İnek sütüne bağlı “kronik bağırrsak kanaması” ancak çiğ süt içilmesi ile olur. (Nelson. Sayfa:1470) Sütün ısıtılması ile “heat labile” yani ısıya hassas olan özel bir proteinin parçalanması ile bu bağırrsak kanamaları önlenir. UHT veya Pastörize sütlerde bu bağırsak kanamaları görülmez.

ÇELİŞKİLER ZİNCİRİ
Doğumda 16g/dl. olan kandaki hemoglobin değerinin, 2-3 ayda 9-11g/dl. olması tamamen bebeğin doğum sonrası hayata uyumu olup, “fizyolojik anemi” olarak değerlendirilir ve tedavi gerekmez. (Nelson. Sayfa:1466)

Sağlıklı prematüre bebekler, 6.5g/dl. hemoglobin seviyelerine bile rahat uyum sağlarlar.
İlaç olarak verilen serbest demir, mikroplar için “büyüme hormonu” gibi tesir edeceğinden, demir tedavisi sırasında oluşacak bir ateşli hastalık çok ağır seyir gösterecektir.

Hiçbir tahlil yapılmadan, başıboş şekilde, vitamin verir gibi “demir ilacı” verilmesi pek çok problemi de beraberinde getirecektir. Avrupa ülkeleri arasında kişi başına en az süt tüketen bir memlekette aneminin çok görülmesi, buna mukabil sütü çok tüketen diğer Avrupa ülkelerinde anemiye az rastlanması, süt-anemi ilişkisi ile çelişkilidir. Mesele etin az tüketilmesidir. Bir devletin vazifesi, sağlıklı ve ucuz eti halkına temin etmektir. Demir ilacı dağıtmak değil.

Yorumlar
Aysey99 - (7.02.2024 15:12:36)
Merhaba bebeğimde süt alerjisi olabilir diye doktorumuz mamayı değiştirdi 2 haftadır aptamil pregomin syneo kullanıyoruz fakat 2 gündür bebegimm koyu yeşil ishal şu an 17 haftalık birkaç gündür m ara ara hafif kusmaları oluyo acaba sebebi mamadan mı? Mamayı 2 haftadır kullanıyoruz bu şekilde yeşil değildi
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.