Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Lejyoner hastalığı ve yanlış bilgiler


İlk defa Philadelphia’da Temmuz 1976’da tarif edilmiştir. Fransız Lejyoner askerleri ile bir ilgi ve alakası yoktur. Amerika’da emekli askerlere “Legionnaires” denildiği için bazılarında bu çağrışımı yapmıştır.


Bu askerlerin Bellevue Stratford Oteli’ndeki senelik toplantıları sırasında bazı yaşlı askerlerde görülmüştür. Bu yüzden bu hastalığı yapan mikroba, Legionella pneumophila adı verilmiştir. Bu bakterinin 12 serogrubu vardır, ayrıca farklı 23 başka legionella türü bulunmuş olup halen 39 serogrup vardır.

Tedavide Erythromycin kullanılır. Günde 4 gr. İ.v. en az 3 hafta verilir.

Bakteri, sularda amipler içinde yaşadığından, klorinizasyona dirençlidir. İnsan vücudunda da makrofajlar’a yerleşir. Makrofajların iç yapıları, amiplere benzer. Bu sebeple tedavinin etkili olabilmesi için, ilaçların makrofaj içinde de tesirli olması gereklidir.

Bu bakterinin klimalarla ilgisi, otel gibi kapalı salonlarda kullanılan klimalarda su buharlaştırıcı haznelerinin olmasındandır. Suyunu dışarı veren klimalardan bir bulaşma söz konusu değildir.

Bu hastalığın daha hafif hastalık yapan alt grupları da tespit edilmiştir. Bunlar, ”Pontiac” (poniak okunur) ateşi ve “Lochgoilhead” ateşidir.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.