Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Ebola virüsü

Ebola virüsü hastalığı, viral bir “zoonoz” (hayvanlardan kaynaklanan) bir enfeksiyon olup, ilk defa 1976’da şimdiki ismi; ”Demokratik Kongo Cumhuriyeti” olan Zaire’de,  Ebola nehri yakınlarinda tesbit edilmiştir. O zamandan beri bu enfeksiyona ara ara rastlanılırken, ilk defa büyük bir salgın seklinde, Batı Afrika ülkeleri olan; Liberia, Sierra-Leone ve Gine’de rastlanıldı.

Geçen sene; “Sınırsız Doktorlar” kuruluşu bu salgını dünyaya duyurdukları halde, WHO’nun işleri yavaştan alması sonucu salgın daha da büyük boyutlara ulaşmış, salgın Çad ve Senegal’de de görülür olmuştur.

Şimdiye kadar, 8000’den fazla hasta tespit edilmiştir. Ölüm oranı %70’dir. Hastalık, hasta şahsın vücut sıvılarına, yakın temas ile bulaşmaktadır. Bulaşma en fazla, hastalığın son safhalarında olmaktadır. Çocukların hastalarla temasinin az olması, cenaze törenlerine iştirak etmemeleri, çocuklarda hastalığın görülme oranını azaltır. Buna mukabil, 2000-2001’de Uganda’daki salgında, hastalarla çocuklar ilgilendiğinden, o salgında, en fazla çocuklar hastalanmıştı.

Bu hastalığın belirgin bir arazı yoktur. Genellikle; ateş, başağrısı, adale ağrılarını takiben görülen, kusma ve ishaldir. Bu arazlarla; sıtma, kızamık, grip veya tifo ile karıştırılabilir. Doktorların, bilhassa bu bölgelerden gelen kimselerde bu arazların görüldüğü durumlarda,  karantina tedbirlerini almaları gereklidir.

Her ne kadar, Ebola virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirilmisse de, bu virüs çok genç bir virüs olup, yapısını çok kısa sürelerde değiştirdiği için, asi ve ilaçlar kısa sürede tesirsiz kalacaklardır… Hastalık görülen ülkelere, karantina ve izolasyon uygulanması, bu hastalığın önlenmesinde en etkili yöntemdir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.