Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Ateşin yan bulguları ve sebepleri

Ateş, bulaşıcı hastalıklarda vücudun gösterdiği bir tepki mekanizmasıdır.

Termoregülasyon denilen bu durumda sadece ateş çıkmaz. Ayrıca: Uyku artması, iştahsızlık, anemi ve (erişkinlerde) seks dürtüsünde azalma da olur.

 1- Uyku artması: Ateşin yükselmesi ile birlikte, vücudun oksijene ve diğer besleyici maddelere ihtiyacı çok artar. Uykunun artması ile birlikte, vücut istirahat durumuna geçtiği için bu maddelerde tasarruf sağlanmış olur. Ateş ilaç verilerek suni olarak düşürüldüğünde, çocuk uyanır, hareketlenir ve bu ihtiyaç maddelerini savurgan bir şekilde tükettiği icin, vücut zayıf düşer, hastalığın iyileşmesi daha uzun bir hal alır.

2- İştahsızlık: Ateş yükselmesi ile birlikte, vücut önemli organlara daha fazla oksijen ve diğer gerekli maddeleri taşıyabilmek icin, sindirim sisteminden kan çeker. Bu durum iştahsızlığa sebep olduğu gibi, eğer sindirim sitemi dolu ise, bunların kısa sürede kusma ve ishal ile atılmalarına da sebep olur. Bu durum ishal ve kusmalı hastalıklarda görülenlerden farklıdır, onlardan çok daha kısa sürer.

3- Anemi durumu: Serbest demir, bakteriler icin "büyüme hormonu" gibi etki ettiğinden, bakteriler demiri bol bulduklarında daha rahat bölünebilir, yani çoğalabilirler. Vücut bu duruma mani olabilmek için, demiri depolara çeker. Bu sebeple, ateşli durumlarda yapılan kan tahlillerinde, kan değerleri düşük bulunur.

4- Erişkinlerde; seks dürtüsünün azalması da, enerji tasarrufu için vücudun aldığı bir tedbirdir.

FİZYOPATOLOJİ DERSİ
Vücudumuz, evrim süreci içinde, bu korunma mekanizmalarını geliştirerek vücudun mikroplara karşı savunmasını geliştirmiştir. Vücudumuzun nasıl çalıştığını bilmeden, tedavi diye aldığımız ilaçlar maalesef fayda yerine zarar verebilmektedir. Vücudumuzun hastalık durumlarında nasıl tepki verdiğini öğreten "Fizyopatoloji dersi" Türkiye'deki Tıp Fakülteleri'nde artık öğretilmemektedir. Bu ders; '70 yılların ortalarında, müfredattan (son hocanın emekli olmasından sonra) çıkarılmış ve kürsüsü kapatılmıştır. Sonucu görmekteyiz. Niçin ateş, öksürük, ishal ve kusmanın olduğunu, neye yaradıklarını bilmeyen doktorlarla alınan sonuçlar ortadadır.


Yorumlar
sssemiha - (12.11.2013 02:08:08)
aradan 1.5 hafta sonra 40.5 ateşle acilen götürdk.boğaz ve kulak karışmış dedi.yeniden cefax 500 mg kullanmya başladık 6 tane iğne.ne yapacağmzı şaşırdk ısrarcı ve düşmeyen bir ateş var mecbur kalarak paronox fitilden 3.5 saat sonra novalgin şurup verdim bi zararı olurmu siz bu tedaviyi yorumlarmısınz lütfen kızımın bu kısa sürede bukadar ilaç kullanması nekadar doğru lütfen acilen cevabnzı bekliyorum şimdiden teşekkürler..
sssemiha - (12.11.2013 02:02:52)
hocam kızım 21 aylık. 3 hfta önce çok olmayan bi öksürükle doktora gittik.buarada ben vikis sürerek geçirmeye çalıştım fakat geçmeyince doktora gttk.kloramin verdi+timusept.1 gün kullandım ve kızım geceden sabaha kadar kustu ve ishalde başladı.tekrara gttk boğaz enfeksiyonu ve ishal enfeksiyonuda var dedi.aso 213 çıktı.cefax 500mg(6 tane iğne) +flagly diye şurup+bulantıyada emedur fitil kullandk.kusma olunca kloramini kesip iğne bitince tekrar kullandık.buarada ateşyoktu sadece 1 kereye mahsus 38i görmüştk.neyse atlattk demişken aradan 1,5 hafta sonra 40.5 ateşle acilen götrdk.
BAHARRR - (26.03.2013 19:53:57)
13 AYLIK OĞLUMA PERSEMB ASI YAPILACAK BACAKTAN 3 DOZ ATESLENIRSE ATES DUSURUCUSUNU GITMEDEN VERSEM OLURMU ATESI KAC GUN SURER
ecrinn - (1.12.2012 22:15:27)
iyi akşamlar benim 5 ay 15 günlük erkek bebegim var ve uyku proplemimiz çok fazla gündüz uykusu 10 dk oluyo ve en fazla yarım saati geçmiyo agzına ne bulsa koymak istiyo kulak enfeksiyonu geçirdi 3 defa mama yiyen bir bebek anne sütünü kısa bir süre aldı 40 gün kadar en büyük sıkıntımız uymuyo ne yapabilirim ve ne hastalıgı vardır bilmiyorum bana cvp yazarmısınız sizden ricam
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.