Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
İlk antibiyotik ve...

Bactrim (Roche), Bacton (Sandoz), Kemoprim (I.E.Ulagay), Trifen (İlaҫsan), Trimax (Atabay), Septrin (Genesis), Metoprim (Münir Şahin)...

Bactrim Forte tablet; Sulfametoksazol (800mg.) ve Trimetoprim (160mg.) diye iki maddeden oluşan bir ilaҫtır. Bactrim tablet; Sufametoksazol(400mg.) ve Trimetoprim (80mg.)'dır. Ҫocuklarda kullanılan hazır şurup şekli; 1 ölҫek (5ml)'de; Sufametoksazol (200mg.) ve Trimetoprim (40mg.)'dır. Her ne kadar günümüzde,  "Antibiyotik" olarak sınıflandırılsa da, sulfamid olmaları onları daha ziyade "Kemoterapötik madde" sınıfına sokar.


İlk antibiyotik olan Tetrasiklinler, Sulfonamidler'den nerede ise 20 sene sonra bulunmuşlardır ve ilk "Antibiyotik" sözü o zaman kullanılmıştır. Tetrasiklinler keşfedilene kadar, "Antibiyotik" diye bir kelime yoktu. Tetrasiklinler ve sonra bulunan bütün antibiyotikler canlı varlıklardan sentez edilmişlerdir. Bunlar ilk zamanlarda genellikle; mayalar, küfler ve  denizlerdeki (bilhassa lağım ağızlarındaki) yosunlardan izole  edildiler. Kimyasal yapıları keşfedildikten sonra da, sentetik olarak imal edilmeye başlandılar.   

Sulfamideler ise; ilk azo-boyalarından izole edilmişlerdi ve hiçbir canlı varlığa ait değillerdi. Maalesef, eskiden sadece edebiyatta kabul görülen; Galat, tıp ilmine de bu şekilde sokulmuş olmaktadır. Bundan sonra da düzeltilmesi son derecede zordur.

Galat: Bir kelimenin; anlamının tam aksi yönünde anlam yüklenilmesidir. Misal: "Serbest" ser-best , "başı bağlı" demek iken, eskiden İstanbul'a girebilmek için gerekli olan bir husustu. İstanbul'a girebilmek için, başınızın bağlı, yani bir işe bağlı olmanız gerekiyordu.

Bactrim, Türkiye'ye ilk 1970 yılında girmiştir. Penisilin ve türevleri gibi, bakteri çeperindeki; muramik asit sentezine etkisi yoktur. "Folik Asit" sentezini bloke ederek bakterileri öldürür. İlacın tamamı idrar yolu ile aktif olarak atılır. İdrardaki konsantrasyonu, kandakinden fazladır. Bu sebeple, idrar yolu enfeksiyonları için ideal bir ilaçtır.  

1976-77 yıllarında, ilacın bazı bakteriler üzerinde doğrudan etkisi olmasa bile tedavi edici özelliği olduğu fark edildi. Yapılan araştırmalarda, ilacın; immunomodülatör etkisi olduğu ve vücudun, bağışıklık sisteminin bakterileri tanıma ve yok etmede daha etkili olduğu gösterildi. Yoksa bu ilaç, hiçbir şekilde vücuttaki antikorları artıran bir ilaç değildir. Sadece hastalık esnasında etkili olduğundan, aylarca devamlı alınmasında da bir mantık yoktur. Yapılan kültürlerin, antibiyogramların da dirençli olduğu halde etkili olması bu sebeptendir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.