Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Devlet memurlarının doğum izni

Yasalar çerçevesinde memurun doğum öncesi ve sonrası izin süresi ve çoğul gebelik gibi farklı durumlardaki hakları düzenlenmiştir.

 

21.07.2004 tarihli ve 25529 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 14.07.2004 tarihli ve 5223 sayılı Kanun ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin (A) bendi:
“Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir.


Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır” şeklindedir.

108’inci maddesinin üçüncü paragrafı:
“Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104’üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir” şeklinde değiştirilmiştir.

Devlet memuru olan annelerin evli ya da bekar olsun kullanabilmek için bazı prosedürleri takip etmesi gerekmektedir. Devlet memuru hamile kadın, hamileliğin 32. haftasında doktorun vereceği raporu onaylatmak için bütün ultrasonografi sonuçlarıyla birlikte en yakın devlet hastanesine ya da emekli sandığı, SSK ile anlaşmalı özel bir hastaneye son düzenlemeleri yapıp götürür. Devlet memuru hamile kadın, doktor raporu ve ultrasonografi sonucunu çalıştığı kamu kurumundaki amirine götürür. Her kamu kurumu kendi çalışma şartlarına uygun olarak kanun çerçevesinde düzenlemeye gidecektir. Bu düzenlemenin şartları kamu kurumunun personel işlerinden öğrenilebilir.

BABALAR İÇİN DOĞUM İZNİ
657 Sayılı Devlet Memurları Yasası’na göre erkek memurlara 3 gün doğum izni verilmektedir. Erkek işçiler için bebek bakımıyla ilgili olarak, iş mevzuatı içerisinde çalışmalar yapıldığına yönelik haberlere rağmen, herhangi bir kanuni düzenleme bulunmamaktadır.

 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.