Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
“Harika çocuklar” hukuki düzenlemesi

 

Hepimizin çocukları harika! Bütün çocuklar çok yetenekli! Ama bazılarının başka türlü eğitilmesi ve topluma kazandırılması gerekiyor.

“Harika Çocuklar” için yapılan ilk ve tek hukuki düzenleme İsmet İnönü zamanında onun özel gayretiyle çıkartılan 6660 Sayılı Kanun’dur. Türkiye''nin değişik şehirlerinden hocaların oluşturduğu bir kurulun sınavına tabi tutulan sanatta üstün yetenekli çocukların, yurt içinde ve yurtdışındaki eğitimlerinin devlet tarafından üstlenilmesini sağlamak amacıyla çıkartılmıştır. İdil Biret-Suna Kan Yasası olarak da bilinir. Birçok sanatçının yetişmesini sağlamış bu yasa, Hüseyin Sermet''in de kullanmasından sonra, suiistimal edildiği için dondurulmuştur. 1998''de Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından tekrar işlerlik kazandırılmıştır. AKP iktidarı dönemin de yürürlükten kaldırılmıştır.

Devlet harika çocuklardan elini çekince, özel gayretlerle Dernekler ve Üniversite bünyesinde girişimlerle Harika Çocuklar’a katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.

ÜSTÜN ZEKÂLI VE YETENEKLİ ÇOCUKLAR DERNEĞİ
Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği (ÜZYEÇDE) 2005 yılında, üstün zekalı ve yetenekli çocuklarla ilgili çalışmalar yürütmek üzere Ankara''da kurulmuş. Derneğin amacı, toplumumuzda göz ardı edilen ve özel eğitime ihtiyaç duyan üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimlerinin önemi hakkında toplum bilinci oluşturmak ve çocuklarımızın ihtiyaç duydukları eğitimi almalarını sağlamak. Üstün zekalı ve yetenekli çocuklarımızın yaratıcı, aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür ve milletimize faydalı bireyler olarak yetişmeleri için gerekli imkan ve olanakları seferber etme isteği ile, konuyla ilgili olarak aileleri ve öğretmenleri bilgilendirmek ve onlara destek olmak; kamuoyu oluşturmak; bilimsel çalışmalar ve yayınlar yapmak ve yapılmasını teşvik etmek çabası ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu Dernek, akademik, zihinsel (entelektüel), sanatsal veya liderlik yeteneği, yaşıtlarından oldukça gelişmiş çocukları, üstün yetenekli kabul ediyor. Altın Çocuklar Projesi, Aile Seminerleri, Eğitmenlere Seminerler, Satranç Turnuvası, Yöresel Çocuk Oyunları Festivali, Resim Yarışması, Fotoğraf Yarışması, Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Kongresi, Liderlik Enstitüsü vb. projelerle faaliyetlerini sürdürüyor.

ESKİŞEHİR ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÜSTÜN ZEKALILAR ANA BİLİM DALI
Üstün yetenekli çocuklarının eğitilebilmesi için Eskişehir Anadolu Üniversitesi bünyesinde TÜBİTAK''ın desteği ile Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı kuruldu. Proje, ilk etapta ilköğretimin altıncı ve yedinci sınıflarında öğrenim gören üstün yetenekli öğrencileri kapsamayı amaçlıyor. Proje sayesinde üstün yetenekli öğrencilerin eğitim sisteminin işleyişi içinde zamanla kaybolup gitmesini engellemeyi amaçlıyorlar.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.