Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Aile konutu meselesi

 

Ev olsun çamurdan olsun. Türk filmlerinin hayallerdeki yeşil panjurlu pembe boyalı evi, 2000’li yıllarda yerini sitede olsun, güvenlikli olsuna bıraktı...

Evlilik içinde karı-koca kendi aralarında ve üçüncü kişilerle istedikleri kadar ve kanuna uygun olmak şartı ile istedikleri şekilde hukuki işlem yapabilirler. Burada eşlerin serbestliği esastır. Eşlerden birinin yaptığı hukuki işlemin geçerliliği eşin ya da hakimin onayına bağlı olmaz. Bu durumun iki istisnası vardır:

Birincisi aile konutu ile ilgili işlemlerdir. Eşlerden biri diğer eşin rızası aranmaksızın ilgili gayrı menkulün bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne gider ve “Aile Şerhi” konulması talebinde bulunabilir. Bu şerh, bu saatten sonra ya şerhi koyduran eşin geri alması ile ya hakim kararı ile ya da boşanma ile ortadan kalkabilir.

Aile konutu, eşlerin birlikte seçtikleri, çocuklarıyla birlikte içinde yaşadıkları müşterek konuttur. Aile konutunda eşler hayatlarını geçirirler. Aile yaşantılarına aile konutunda yön verirler ve acı-tatlı anılarını burada paylaşırlar. Ailenin yaz tatilinde oturdukları yazlıklar, hafta sonları gittikleri dağ ve yayla evleri, sürekli oturmadıkları bağ, bahçe, çiftlik evleri aile konutu olarak nitelendirilemez.

Hukuken evli olmayan bir kadın ve erkeğin beraberliklerini sürdürdükleri konut aile konutu niteliğini taşımaz.

EŞİN RIZASI ŞART!
Aile bireylerinin aynı çatı altında sıcak bir ortamda yaşamalarını tehdit edecek herhangi bir tasarrufun olmaması için ve ekonomik bakımdan güçsüz eşin ve çocukların sokağa atılma tehlikesini önlemek için ve konutun maliki olmayan özellikle kadını korumak için aile konutu düzenlemesi yapılmıştır. Böylece diğer eşin rızası olmadan konut başkalarına devredilemez.
Aile konutu olarak seçilen konut eşlerden birinin yaptığı kira kontratı ile sağlanmış ise diğer eşin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesi feshedilemez. Bu durumda aile konutu bildiriminde bulunmak isteyen eş kiralayana durumu bildirir. Bu bildirim herhangi bir şekle tabi değildir. Ancak bu andan itibaren aile konutu bildiriminde bulunan eş kontratın tarafı olur ve bütün kontrat şartlarından sorumlu hale gelir.

TASARRUF YETKİSİNİN SINIRLANDIRILMASI
İkinci istisna tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasıdır. Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesini gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızası ile yapılabileceğine karar verebilir.

Böylece evlilik birliğinin korunması, aile bireylerinin darda kalmaması amacına yönelik olarak, eşin belli malvarlığı değerleri ile ilgili hukuki işlemlerde bulunması diğer eşin rızasına tabi hale gelir.

Hakim eşlerden birinin yetkisinin kısıtlanmasına karar verir ise, mahkeme aynı zamanda kısıtlı eşin gayrı menkullerine şerh koydurulmasını temin edecektir. Böylece mal kaçırma imkanı ortadan kalkar. Böylesi bir kısıtlama kararı verilebilmesi için mutlaka yargılamanın duruşmalı olması gerekir. Dosya üzerinde karar verilmesi söz konusu olmaz. Buna ilişkin tüm delil ve belgelerin hazırlanması gerekir.


Yorumlar
sessizgece - (7.09.2008 19:40:52)
bence haksızlık benım onceden kazandıgım malıma evlılıkle kadın kontrolize etmıs oluyor benımlemı calıstıkı yıllardır baska bır yaptırım bulsunlar bence
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.