Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
PROFESYONEL BİR BABA'DAN ANNELERE
Yazı Boyutu:
Anlayabilir misiniz?

Önemli bir yerel seçimi geride bıraktık. Kimilerine göre tünelin ucunda ışık göründü, kimilerine göre millet kendilerine güven oyu verdi. Son aylarda beni sevindiren ve umutlandıran bir davranış ve düşünce şekli var, sayısı yadsınmayacak bir grup duyarlı  ülke insanında. Sol düşünceli olsun, sağ düşünceli olsun, apolitik olsun, ülkenin birliğinin, bölünmezliğinin ve her şeyden önemlisi Türkiye’nin karanlığa, cehalete, yobazlığa doğru gitmemesi gerektiğinin önemini  kavramış ve eski yıllardaki siyasi çatışmaları, ideolojik ayrılıkları şimdilik bir tarafa bırakmış bir toplum kesimi oluşmuş durumda ülkemizde. Bu umut ve mutluluk verici bir durum.

Aydınlık Türkiye insanının üzerinde en fazla önem gösterdiği olgu, eğitim ve öğretim. Ancak ne kadar üzerinde durulmuşsa da bir o kadar başarısız olmuş bir eğitim ve öğretim sistemimiz var. Bu yetersizliğin ülkemizin geçmişine ve geleceğine yansımamış ya da yansımayacak olması mümkün mü? Son genel seçimlerde iktidar partisine oy verenlerin yüzde 53’ü ilkokul mezunu. Beyaz eşya, yiyecek, para  karşılığı oyları alınmaya, aslında fakirlikleri istismar edilmeye çalışılan yine bu kesim. Peki, yeteri kadar para ya da varlık sahibi  olmamak, cahil olmayı gerektiriyor mu? Tunceli örneğine bakalım. Bu ilimizde bedava verilen beyaz eşyalara rağmen iktidar partisi seçimi kazanamadı. Neden?

İNSANLIK ONURU HER ŞEYİN ÜSTÜNDE!
Çünkü, Tunceli bu ülkenin eğitimve öğretim görmüş insan oranı en yüksek illerinden biri. Ekonomik olarak ise çok parlak bir durumu olduğunu söylemek mümkün değil bu şehrimizin. Yani halkın maddi durumu ne olursa olsun, bazı duyguların suistimal edilmesi mümkün değil. Bu nedenle, genel itibarı ile bir kova balık vermekten ziyade, balık tutmayı öğretmek gerekiyor halka. İnsanların zayıf taraflarından yararlanmak bir yere kadar, insanlık onurunun her şeyin üstünde olduğunu birilerinin idrak etmesi gerekiyor artık. İstismarın dinimizde de yeri yok, günah…  

FOSFORUN ZEKA GELİŞİMİNE KATKISI
2009 yerel seçimlerinde eğitim ve öğretim durumu yüksek olan illerin genel tercihi, iktidar partisi olmadı. Özellikle Ege Bölgesi’ne baktığımızda iktidar partisine çok uzak bir tablo görüyoruz. İzmir’de bu durum hep böyleydi, ama bu seçimde Ege Bölgesi’nin diğer illerine de sirayet etti bu durum. Bir espri dolaşıyor internette 2 gündür; Türkiye’nin özellikle Trakya’dan başlayarak, Mersin’e kadar uzanan  kıyı şeridine atıfta bulunularak, “Fosforun zeka gelişimine katkısını sahil şeridine bakarak görebiliyoruz. Türkiye balık yesin” diye…

Kinayeli ve  biraz da taraf olan bu şakayı aslında ciddi olarak bir de eğitim açısından değerlendirmek gerekiyor. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ nın internet sitesindeki verilere göre de, tüm Trakya ve bahsedilen sahil şeridi, Türkiye’nin eğitim-öğretim oranı en yüksek bölgesi. Burada Ege Bölgesi’ne kesinlikle ayrı bir parantez açmak gerekiyor, özellikle de İzmir’e. Tarihten bihaber bazı kişi ve kesimler tarafından “Gavur” olarak nitelendirilen bu güzel cumhuriyet şehrinin ve insanının,  öncelikle Ege’ye sonra da tüm Türkiye’ye örnek olduğu bir gerçek. Kurtuluş Savaşı’nda düşman zulmünü en fazla yaşayan şehirlerden birisi olan İzmir ve insanı, büyüklerinden duydukları ve okuyarak öğrendiklerine paralel olarak, bu toprakların değerini bir çoğumuzdan çok daha  iyi biliyor, kuşkusuz. Cumhuriyet’e, demokrasiye, vatana bir başka sahip çıkması ondandır İzmir’in, İzmirli’nin. Eğer gavur olmak, cumhuriyeti, demokrasiyi, vatanı, milleti sevmekse, korumaksa, bütün bu değerlere sahip çıkmaksa,  kendini gavur gibi hissetmeyenlerin şapkalarını önlerine koyup düşünmeleri gerek. Ben bu anlamda, kendimi pek bir gavur hissediyorum doğrusunu isterseniz.  

İŞİN SIRRI EĞİTİMDE!
Ege Bölgesi, Türkiye’nin eğitim durumu en yüksek bölgelerinden biri olmasının yanında, birçok şehri de deniz kıyısında. İstanbul’a da göz attığımızda da oylarını iktidar partisinden yana kullanmayan Beşiktaş, Bakırköy, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Avcılar, Büyükçekmece, Sarıyer hep deniz kenarında olan ilçeler. Ve bu ilçeler, İstanbul’un eğitim oranı en yüksek olan ilçeleri. Peki bu kadar eğitimli insanın Ege’de olsun, İstanbul’da olsun, Antalya’da olsun  deniz kenarında oturmaları bir tesadüf müdür? Tabii ki değildir.  Yani şaka bir yana,  işin sihri, balıktaki fosforda değil, insandaki eğitimde ve aydınlıktadır.

Açıkça görüyoruz ki, ülkemizin en büyük sorunu eğitim ve öğretim sistemidir. Her şeyimiz evlatlarımız, bu ülkenin geleceğidir. Biz ebeveynlerin evlatlarına verebilecekleri en önemli, en değerli varlık, iyi bir eğitim, iyi bir öğretimdir. Onlara, Mustafa Kemal Atatürk’ün  devrimlerini anlatabilmek ve anlatacak eğitimcilere teslim etmek boynumuzun borcudur. İslam dininin çok güzel bir din olduğunu, riyaya, yalana, istismara, hırsızlığa, hak yemeye ve her türlü düzenbazlığa karşı bir din olduğunu anlatmak yine bizlerin ve aydın eğitimcilerin görevidir.

EVLATLARIMIZI OKUTALIM!
Bir sözüm de, aydınlığa ve yarınlara inanmayanlara... Kuran-ı Kerim’deki Alak suresinin ilk 5 ayeti; “Yaratan Rab’inin adıyla oku. İnsanı bir kan pıhtısından yaratmıştır O. Senin Rab’in sonsuz derecede cömerttir. Öğrettiğini kalemle öğretmiştir O. İnsana bilmediğini öğretmiştir O.” mealindedir. En azından kutsal kitabın emrettiği gibi, çocuklarınızı okutun, iyi eğitim aldırın, sizler olamadıysanız da, onların bu vatana ve millete hayırlı evlatlar olmalarına engel olmayın, onlara gölge etmeyin.

Ve son olarak… Bu seçim sonuçlarından sonra İzmir artık yalnız değildir.  Ege, “Gavur Ege” olmuştur. Baba memleketim Trakya, zaten gavurdu, fazla rakıdan mütevellit. Ey bizlere gavur diyenler! Ülkemizi, bu toprakları, bu havayı, bu suyu, bu toprağın tüm inançlarını ve insanlarını televizyon, buzdolabı, altın, makarna almadan ya da vermeden, sevdiğimiz gibi sevebilir misiniz acaba? Anlayabilir misiniz sevgimizin büyüklüğünü?

 


Yorumlar
1978koaka - (8.04.2009 10:20:26)
Tespitleriniz tek kelime ile "HARİKA"...
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.