Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
PROFESYONEL BİR BABA'DAN ANNELERE
Yazı Boyutu:
Melaminli bebek maması, Çin ve Türkiye…

 

Bir çoğunuzun bildiği gibi bundan bir kaç ay önce, Çin’de bir bebek mamasına karıştırılan melaminden dolayı 6 bebek hayatını kaybetmiş, 300.000 bebek de hastalanmıştı. Bu bebeklerden 50.000 tanesi de böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılmışlardı. Bütün dünyada ve özellikle Çin’den mama ithal eden ülkelerde paniğe yol açan bu haberden sonra, ülkemizde de çok sayıda ebeveyn, basınımızın bazı değerli habercileri sayesinde ciddi şekilde paniğe kapıldılar. Bir çok ebeveyn kendi kullandıkları mamaların da melamin barındırıp barındırmadıkları telaşıyla ne yapacaklarını şaşırdırlar. Mamalarının güvenilirliğinden  emin olana kadar, bebeklerine hazır bebek maması vermeyi kesen annelerin de çok olduğunu gördüm.

İşin gerçeği neydi? Ben mama skandalaının sonuçlarıyla ilgili haberi hemen hemen 1 ay önce bu ülkeye yaptığım bir iş gezisi sırasında duydum. Ancak  haberin bir de ciddi bir kaynaktan aktarılışına bakalım. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Çin’de, adı geçen mama firmasına sütü sağlayan aracı kişi,  çiftçilerden satın alıp,mama  firmasına sattığı süte, maaliyeti düşürmek için,  önce  su karıştırıp, sonra da kalite testlerinde protein değerlerinin yüksek çıkması için melamin karıştırmış. Mahkeme,  bu sütten 600 ton melamin karıştırılmış süt tozu elde ederek firmaya sattığı ve vereceği zararın tamamen bilincinde olduğu kararıyla, bu aracıyı ölüm cezasına mahkum etmiş. Firma yetkililerinden bir başkasına da, süt tozuna melamin karıştırarak toksik gıda üretmekten dolayı ölüm cezasına çarptırılmış. Yine bir başka firma yetkilisi de, önce ölüm sonra da müebbet hapis cezasına çarptırılmış.

Ölüm cezası her ne kadar dışarıdan hoş görülmese de, bu kadar ebevyni üzen, hayattaki en değerli varlıkları olan evlatlarını  kaybetmelerine neden olan kişilerin de bir şekilde bir cezaya çarptırılması gerekirdi ki,  Çin Halk Cumhuriyeti’nin kanunları da bu suça, bu cezayı öngörmüş, söyleyecek fazla bir şey yok, her ülkenin kendi ceza yasası var,beğeniriz, beğenmeyiz.

Ülkemizde yaygın ve kabul görmüş bir görüş vardır; “Çin’den gelen ya da Çin malı olan her şey kötüdür” şeklinde. Peki bu tür bir facia meydana, böyle bir suistimal ülkemizde maydana gelseydi  ne olurdu? Çok uzağa gitmeyelim. 2008 yılı sonlarında Ankara’da bir hastanede meydana gelen ve 3 günde 27 bebeğin hayatının son bulmasıyla sonuçlanan olayda kimin hatası olduğu bulunmuş mudur sizce? Bakın, Radikal gazetesinin 26 Ocak 2009 tarihli haberinde bize neler aktarılıyor. “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma izni istemiyle Ankara Valiliği’ne başvurulduğu anımsatılan kararda, Valilikçe 4483 sayılı Yasa’nın 3. ve 6. maddeleri uyarınca yaptırılan ön inceleme sonucunda; Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan 15 Aralık 2008 tarihli ön inceleme raporu da nazara alınarak, bebek ölümleri ile hastane yetkili ve görevlilerinin uyguladıkları tedaviler arasında sebep sonuç ilişkisi kurulamadığı, görevli ve yetkililerin, görevi ihmal, tedbirsiz ve dikkatsiz davrandıkları yönünde bir suç unsuru tespit edilemediği; bu nedenle ilgililerin eylemlerinin suç teşkil etmediği gerekçesiyle haklarında soruşturma izni verilmemesine karar verildiği kaydedildi”. Amaç kimseyi suçlamak değil tabii ki, ancak bu bebekler durup dururken mi hayata gözlerini yumdu, kimsenin ihmali yok mudur bu olayda? Kader deyip geçelim mi, yoksa hiç bir şeyini beğenmediğimiz Çin’den yasa mı ithal edelim? Diyeceksiniz ki,”Adam sende,neyin sorumlusu bulundu ki bunlar bulunsun,takma kafanı bu tür saçmalalıklara”.  Bu ülkede hızlı tren deneme seyahatinde raydan çıkar, sorumlusu makinist, uçak düşer, sorumlusu hava koşulları, okul çöker,yaşanmamış hayatlar son bulur,takdir-i ilahi, bebekler hastanede ölür,soruşturmaya bile gerek duyulmaz. Sonra da insan hayatının hiç bir anlam taşımadığı bu ülkede, ülke insanına “Gücünüzün farkına varın” mesajları… İnsanın gücüne gidiyor gerçekten.

Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketiciler Masası’nın, EFSA’dan (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) istediği bilimsel araştırmanın sonucunda yayımlanan raporda EFSA, Çin’den ithal edilen  ve içeriğinde bahsedilen süt tozundan kullanılmış gıdaların tüketilmesi sonucunda,vücut ağırlığının her kilogramı için 0,05 miligram melaminin insan vücudu tarafından tolere edilebileceğini ve bu miktarın her hangi bir böbrek yetmeliğine yol açmayacağını bildirmiştir. Aynı zamanda normal sınırlar içerisinde tüketilmek şartıyla Çin’den ithal edilen çikolata,çikolatalı gıdalar ve bisküvi gibi gıdaların çocuklara da zarar vermeyeceği de raporda belirtilmiştir. Ancan en kötü senaryolar düşünüldüğünde, ve Çin’den ithal edilen ve gereğinden fazla çikolata,çikolatalı ürünler ve bisküvi tüketen çocukların,vücudun tolere edebileceği günlük melamin miktarının 3 katına kadar ulaşabileceği ve bu oranın da ciddi problemler yaratabileceği raporda belirtilmiştir. EFSA bu güne kadar böyle bir durumla Avrupa’da karşılaşılmadığını bildirmiştir. Çin’de üretilmiş süt ve süt ürünlerinin Avrupa Birliği ülkelerine ithalatı 2008 yılından beri yasaklanmıştır.
Peki ülkemizde durum nedir? Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çin’de meydana gelen bu olaydan sonra Çin orijinli bütün süt ve süt ürünleri,çikolata gibi gıdaların ithalatını yasakladı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre ise “ Uzak Doğu''dan ithal edilen çikolata, bisküvi, süt tozu, peynir gibi birçok üründe melamin bulunduğu ve ölüm tehlikesi taşıdığı endişesi üzerine bir açıklama yapan bakanlık, içeriğinde melamin kullanılan Çin malı gıda ürünlerinin ithal edilmediğini belirtti.

Bakanlık konuyla ilgili açıklamasında "2006 ve 2007 yılları ile 2008 yılının dokuz aylık döneminde menşe ülkesi veya yükleneceği ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti olan mama için bakanlığımızca ithalat izni verilmediği, kayıtlarımızın incelenmesinden süt tozu dışında süt ve süt ürünleri ithalatının olmadığı ve süt tozu ithalatının ise son olarak Nisan 2008''de dahilde işleme izin belgesi kapsamında gerçekleştiği tespit edilmiştir" denildi. Bakanlık, insan sağlığını korumak amacıyla ihtiyati tedbir kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bebek mamaları, süt ve süt ürünleri ile süt içeren çikolata ve benzeri gıda maddelerinin ithalatına izin verilmemesi için ilgili birimlere gerekli talimatın gönderildiğini de açıkladı. Talimatla, söz konusu gıda ürünlerinin Çin''den ithali geçici olarak askıya alınmış oldu.
En azından biliyoruz ki, artık ilgili bakanlık bu tür ürünlerin ülkemize girmesine izin vermiyor. Daha önceden giren ürünlerin hala piyasada olması ihtimaline karşı da, bu ürünleri satın alırken bizlerin dikkat etmesi gerekiyor.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.