Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
PROFESYONEL BİR BABA'DAN ANNELERE
Yazı Boyutu:
Yaz geldi

 

Hepimiz tatil moduna girdik, 22 Temmuz haftasına denk getirmemeye çalışarak… Bazılarımız tatile uçakla bazılarımız otobüsle bazılarımız da otomobille seyahat ederek gidiyor. Bu yazı öncelikle kısa dönemde tatile gideceklere genelde de bir bilincin yerleşmesine yardımcı olmak amacıyla bütün ebeveynlere yazılıyor aslında. Çünkü konumuz piyasadaki ismiyle “oto koltukları” tam ve doğru ismiyle ise “çocuk otomobil güvenlik koltukları”.

Bu tür uyarıcı yazıları yazarken kendimi bir anlamda felaket tellallığı yapar gibi görüyorum. Ancak bu konular o kadar hassas ve bizim işimiz de o kadar ciddi ve hata götürmez  ki, gerçekleri bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermenin kaçınılmaz olduğu gerçeği insanları korkutmamak isteğinin önüne geçiyor.


Çocuk otomobil güvenlik koltukları (isim uzun olduğu için bundan sonra yazı içerisinde ÇOGK olarak yazacağım) birçok ebeveynin çok da umursamadığı, yeterli bilgiye sahip olmadığı ya da tehlikenin farkında olunmadığı için çok az tercih edilen bir ürün grubu. Ancak, bir o kadar da hayati... Doğumla birlikte kullanılmaya başlanılması gerekilen ÇOGK çocuğunuz 36 kg. ağırlığa ya da 140 cm boyuna gelene kadar çeşitli zaman dilimlerinde kullanılırlar. ÇOGK’nın grupları ve hangi grupların hangi kilolar arasında kullanılması gerektiğini ise aşağıda göreceksiniz.

Grup 0         Doğumdan 10 kg.’a kadar 
Grup 0+       Doğumdan 13 kg.’a kadar
Grup 0+/1    Doğumdan 18 kg.’a kadar
Grup 1         9 - 18 kg. arası 
Grup 2         15 - 25 kg. arası
Grup 2-3      15 – 36 kg. arası
Grup 3         22 – 36 kg. arası

ÇOCUK OTOMOBİL GÜVENLİK KOLTUĞU SATIN ALIRKEN…
ÇOGK, 6 grupta toplanmasına rağmen sadece koyu renkle yazılmış grupları kullanarak çocuğunuzu otomobille seyahatini daha güvenli bir hale getirebilirsiniz. ÇOGK satın alırken dikkat edeceğiniz birkaç nokta şöyle olmalı;

* ÇOGK ile kılıfının arasında kesinlikle darbece emici strafor (köpük) olması gerekir. Bu özelliği olmayan ÇOGK’nu satın almayın. Zira kaza anında çocuğunuzun hayatını kurtaracak en önemli parça bu strafordur.

* Bir ÇOGK’nu seçerken en çok dikkat edilecek nokta, çocuğunuzun yaşı değil ağırlığı ve boyudur. Belli bir yaşta, olması gereken ağırlığın ya da boyun  üstünde olan çocuğunuza yaşı dikkate alınarak satın alacağınız koltuk çocuğunuz için güvenli olmayacaktır. Dolayısı ile bir çocuk güvenlik koltuğunu satın alırken, mümkünse çocuğunuzu da yanınızda bulundurmanız doğru ürünü seçmenize yardımcı olacaktır.

* Hava yastığı ile donatılmış otomobil koltuklarına kesinlikle ÇOGK’nu bağlamayın.

* Her ÇOGK’nun arkasında AB’ne üye ülkelerde üretildiğine ve test edildiğini belirten genelde turuncu renkte, üzerinde ECER 44/03 ya da ECE R 44/04 yazan etiketin olduğundan emin olun.


KANUNLAR MECBURİ KILMALI!
Ülkemizde ÇOGK kullanımı malesef mecburi değildir. Aslında çocukların otomobille seyahati sırasında güvenliği ile ilgili var olan tek kanun;“10 yaşın altındaki çocukların otomobilin ön koltuğunda seyahat edemeyeceği” maddesi olmakla birlikte uygulanması konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını hepimiz bilmekteyiz. Artık ÇOGK’nun kullanımının mecburi hale getirilmesi ile ilgili bir kanunun acil olarak yürürlüğe girmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur.
2001 yılı Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre; Türkiye’de trafik kazalarına karışan 0-15 yaş arası çocukların oranı yüzde16’lar seviyesindedir. Bu çocukların ise yüzde 32’si  0-5 yaş arasındadır. Ülkemizde trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yüzde 14’ünün  0-14 yaş arası çocuklar olduğunu, ÇOGK kullanımı mecburi olan ülkelerde bu oranın yüzde 2-5 arasında olduğunu belirtmek, durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Sizler sadece tatile giderken değil, en kısa mesafelerde bile hem kendinizin emniyet kemerini, hem de çocuğunuzun Çocuk Otomobil Güvenlik Koltuğu’nu otomobilinize bağlayın lütfen.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.